Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Οι θυσίες πιάνουν τόπο!


Δεν μ' αφήνει ο διάολος να κάτσω καλά, λέμε. Όλος ο σοβαρός κόσμος, όταν συνδέεται στο διαδίκτυο, ασχολείται με Φέισμπουκ και Τουήτερ αλλά εγώ επιμένω να ψάχνω τα άψαχτα και να σκαλίζω τα ασκάλιστα. Έτσι, λοιπόν, ψάχνοντας και σκαλίζοντας, ανακάλυψα ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα της 12ης Οκτωβρίου, το οποίο αποκαλύπτει ότι ο ΟΤΕ σχεδιάζει περισσότερες μειώσεις στο ενσύρματο τμήμα του.

Προς στιγμή, πίστεψα ότι ο ΟΤΕ ετοιμάζει μια επιθετική πολιτική μειώσεως τιμών, για να τσακίσει την Φόρθνετ ή την Χολ. Δυστυχώς, διαψεύστηκα από την πρώτη κιόλας παράγραφο: "Αναφέρθηκε ότι ο ΟΤΕ εντείνει τις προσπάθειες περιορισμού των δαπανών (ενν. στο ενσύρματο τμήμα) προσφέροντας είτε πρόωρη έξοδο από την υπηρεσία είτε μετακίνηση σε άλλη θέση στο 20% περίπου του προσωπικού του, δηλαδή σε 2.000 άτομα".


Το δημοσίευμα επικαλείται ως πηγή του το πρακτορείο Ρώυτερς, το οποίο στις 13 Σεπτεμβρίου ισχυρίστηκε πως έλαβε γνώση ενός εμπιστευτικού εσωτερικού σημειώματος της Ντώυτσε Τέλεκομ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική εταιρεία είναι δυσαρεστημένη επειδή στο τμήμα τής ενσύρματης τηλεφωνίας τού ΟΤΕ το προσωπικό μειώνεται με πιο αργούς ρυθμούς από τα άλλα τμήματα της επιχείρησης! Συγκεκριμένα, το εν λόγω σημείωμα αναφέρει ότι η μείωση του προσωπικού στο ενσύρματο τμήμα ήταν κατά το 2011 μόλις 3,3% έναντι ποσοστού μείωσης 8,4% στο σύνολο του ΟΤΕ.

Περισσότερη εντύπωση, όμως, μου έκανε ένα άλλο απόσπασμα αυτού του δημοσιεύματος: "Η επιτυχία τής ευρύτερης προσπάθειας περιορισμού κόστους στον ΟΤΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ντώυτσε Τέλεκομ, καθ' όσον η Ελλάδα παραμένει μακράν (σ.σ.: by far) η μεγαλύτερη αγορά τού Ομίλου (ενν. της Ντώυτσε Τέλεκομ) στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στο 23,4% του τζίρου και στο 24,8% των κερδών κατά το 2011. Τόσο ο ΟΤΕ όσο και η Ευρώπη θεωρούνται ως η βασική μελλοντική πηγή κερδοφορίας (ενν. του Ομίλου), μέσα από την εφαρμογή τού ευρύτερου προγράμματος προστασίας των κερδών τού Ομίλου".

Έχει κι άλλα ωραία το δημοσίευμα αλλά αυτά αρκούν για να πω ένα μεγάλο μπράβο στους κυβερνώντες αυτόν τον δύσμοιρο τόπο. Πρώτα-πρώτα, πούλησαν μπιρ-παρά έναν κολοσσό, ο οποίος αποτελεί μακράν την σημαντικώτερη αγορά τής Ντώυτσε Τέλεκομ στην Ευρώπη και ο οποίος της εξασφαλίζει σχεδόν το 1/4 των κερδών της! Και το ωραιότερο είναι ότι πουλήσαμε (καλύτερα: χαρίσαμε) αυτόν τον κολοσσό επειδή τάχατες έτσι θα εξυγιαινόταν το δημόσιο και θα εισέρρεε χρήμα στα δημόσια ταμεία. Παναπεί, δηλαδή, πως όταν ο κάθε ακαμάτης ξεπουλάει τα σπίτια και τα χωράφια που κληρονόμησε από τον πατέρα του...εξυγιαίνεται και κονομάει! Μάαααλιστα. Πού να μουτζώσω δεν ξέρω...

Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο -και καλύτερο- για το οποίο λέω μπράβο, είναι επειδή οι θυσίες τού λαού πιάνουν τόπο, επί τέλους. Μπορεί ο Γιωργάκης, ο Αντωνάκης και οι συμμωρίες (συν + μωρίες) τους να ξεφτίλισαν τους μισθούς νας, να γκρέμισαν το κοινωνικό κράτος, να ισοπέδωσαν όσα χτίζαμε επί δεκαετίες, να φούσκωσαν την ανεργία και, γενικά, να γάμησαν ό,τι ιερό και όσιο είχαμε αλλά τα κατάφεραν: η αποδοτικότητα ανέβηκε και η ανάπτυξη ήρθε! Είδατε κονόμες οι γερμανοί με τον ΟΤΕ; Γίναμε η βασική μελλοντική πηγή κερδοφορίας τους. Και θα τα πάμε ακόμη καλύτερα τώρα που θα διώξουν 2.000 εργαζόμενους ακόμη. Λιγώτεροι εργαζόμενοι - περισσότερα κέρδη, Χαμηλότεροι μισθοί - υψηλότερη αποδοτικότητα. Θέσφατα.

Συνελόντι ειπείν, ρε συ Αντώνη, μια χαρά τα κατάφεραν οι γερμανοί χάρη στις θυσίες μας. Μπράβο, ρε συ! Όχι τίποτ' άλλο, δηλαδή, αλλά για να μη νομίζουμε ότι τζάμπα θυσιαζόμαστε. Κι αν πρόκειται να κονομήσουν περισσότερα οι ξένοι επενδυτές, ρίξε τον βασικό μισθό στα 3 κατοστάρικα. Το θέμα είναι να μείνουν ευχαριστημένοι οι επενδυτές. Στο όνομα της ανάπτυξης, πάντα! Όσο για μας, μην ασχολείσαι. Τοποθετήθηκε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και για λογαριασμό σου, τότε που ύψωσε το μεσαίο δάχτυλό της και είπε "να πάνε να γαμηθούν οι απεργοί"...

Πηγή:Cogito ergo sum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου