Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ή ΕΜΕΙΣ ή ΑΥΤΟΙ: Οι εκλογές για το Συμβούλιο Ιδρύματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα ματαιωθούν


Οι Νόμοι 4009/2011 και 4076/2012 που εφαρμόζουν το μνημόνιο στη ανώτατη εκπαίδευση:

·       Μετατρέπουν το δημόσιο αγαθό της παιδείας σε εμπόρευμα μέσω της επιβολής διδάκτρων και της αναδιάρθρωσης των σπουδών σε αγοραία κατεύθυνση.
·       Καθιστούν τους αποφοίτους των pανεπιστημίων φθηνό απασχολήσιμο δυναμικό, κατάλληλο για το νέο τοπίο ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων που διαμορφώνεται.
·       Αντικαθιστούν τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση του πανεπιστημίου με ολιγοπρόσωπα όργανα που δεν λογοδοτούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
·       Καταστρατηγούν την ίδια τη διαφάνεια των δημοκρατικών διαδικασιών με το εφεύρημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας – φακελώματος.
·       Μετατρέπουν τον πανεπιστημιακό δάσκαλο σε έρμαιο των ιδιωτικών συμφερόντων, στα οποία καλείται να απευθυνθεί για την αναπλήρωση των κατακρημνισμένων αμοιβών του, είτε κάνοντας έρευνα για λογαριασμό τους είτε υπηρετώντας άμεσα ή έμμεσα τα εκπαιδευτήριά τους.
Σήμερα όλοι καλούνται να διαλέξουν πλευρά. Ορισμένα πρυτανικά συμβούλια που κατά το προηγούμενο διάστημα καταδίκαζαν τους νόμους ως αντι-ακαδημαϊκούς και αντισυνταγματικούς τελικά συμβάλλουν στην υλοποίησή τους, διότι όπως αποδεικνύεται δεν πίστευαν όσα δημοσίως διακήρυτταν. Φαίνεται ότι η νομή της εξουσίας είναι ισχυρότερη από την τήρηση της δημοκρατικής και ακαδημαϊκής δεοντολογίας και νομιμότητας. Αντί να είναι σύμμαχοι του πανεπιστημιακού κινήματος στηρίζουν την πολιτική του μνημονίου στην ανώτατη εκπαίδευση. Δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν διώξεις εναντίον συναδέλφων τους, που αγωνίστηκαν για την κατάργηση του Νόμου 4009/2011, να επιδιώκουν την ολοκλήρωση της θητείας τους (βάσει του 4076/2012), επικαλούμενοι την αναγκαιότητα τήρησης μιας  ψευδεπίγραφης νομιμότητας. Ιδιαίτερα τα μέλη των πρυτανικών συμβουλίων που συμμετέχουν σε παρατάξεις που μάχονται ενάντια στη «μετάλλαξη του DNA» του δημόσιου πανεπιστημίου θα έπρεπε να είχαν τη στοιχειώδη ευθιξία τουλάχιστον να παραιτηθούν.

Όσοι συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στις εκλογές για το Συμβούλιο Ιδρύματος ως εφορευτική επιτροπή, όσοι συμβάλλουν στη διάθεση των υποδομών του δημόσιου πανεπιστημίου για την υλοποίηση αντιδημοκρατικών πρακτικών και ιδιαίτερα όσοι είναι υποψήφιοι επιλέγουν την πλευρά του μνημονίου, την πλευρά που επιτίθεται στην κοινωνία και στο δημόσιο αγαθό της Παιδείας, την πλευρά που οδηγεί στη φτωχοποίηση της κοινωνίας και ειδικότερα του πανεπιστημιακού δασκάλου.  

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Πάτρας θα αγωνιστεί μαζί με τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές ενάντια στους νόμους του μνημονίου και των πολιτικών του στην ανώτατη εκπαίδευση, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργησή τους.

Οι εκλογές για το Συμβούλιο Ιδρύματος θα ματαιωθούν, ο αγώνας για ακαδημαϊκό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο συνεχίζεται.

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου