Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

H εθνικιστική πολιτική του Ερντογάν-Στρατηγών δολοφονεί Τουρκικό και Κουρδικό Λαό

Συνεχή είναι τα πλήγματα που δέχεται ο Τουρκικός στρατός από τους Κούρδους αντάρτες. Αντί η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αναζητά τρόπους ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, οξύνει την καταπίεση του Κουρδικού λαού και εξαπλώνει τον πόλεμο και στο Ιράν, όπου συνεργάζεται με τις επίλεκτες ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων μειονοτικών.
Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το τουρκικό κατεστημένο που αρνήθηκε κάθε πρόταση συμβιβασμού των Κούρδων ηγετών και απάντησε με μεγαλύτερη  καταπίεση. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν συμφώνησε με τις τουρκικές αρχές για τη σύσταση ενός "ειρηνευτικού συμβουλίου" στόχος του οποίου θα είναι να τερματιστούν οι συγκρούσεις με τους Κούρδους που διαρκούν εδώ και 27 χρόνια.  "Το Συμβούλιο Ειρήνευσης δεν θα είναι επίσημο κρατικό όργανο ή απλώς ένα λαϊκό σώμα. Θα εργαστεί για μια λύση και για την επίτευξη ειρήνης" φέρεται να είπε ο Οτζαλάν όταν συναντήθηκε με τους δικηγόρους του.
Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις αφότου το ΡΚΚ ξεκίνησε ένοπλο αγώνα κατά της Τουρκίας το 1984.
Ο Ερντογάν όμως όπως και τα σημαντικότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν βασικό ζήτημα της προεκλογικής τους ατζέντας την εθνικιστική πώρωση, την απαίτηση υποταγής και αφαίρεσης ταυτότητας στην Κουρδική μειονότητα. Μια πολιτική που εφάρμοσαν με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα την επομένη των εκλογών.
Συνεχή είναι τα κωμικοτραγικά επεισόδια.  Τούρκοι εθνικιστές έφτασαν στο σημείο να εμποδίσουν την τουρκάλα τραγουδίστρια Αϊνούρ Ντογάν να τραγουδήσει ένα τραγούδι στην Κουρδική γλώσσα κατά τη διάρκεια συναυλίας.  Μόλις η Ντογάν, άρχισε να τραγουδά ένα τραγούδι στην Κουρδική γλώσσα, δεκάδες άτομα άρχισαν να διαμαρτύρονται και να πετούν αντικείμενα στη σκηνή. Η τουρκάλα τραγουδίστρια, αναγκάστηκε να διακόψει τη συναυλία της στο ανοιχτό θέατρο του Χάρμπιγιε της Κωνσταντινούπολης που γίνονταν στα πλαίσια του «Τζάζ Φέστιβαλ». Περιστατικό που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου αφού το τουρκικό κράτος συστηματικά απαγορεύει την κουρδική γλώσσα και εκπαίδευση, αρνείται στο λαό τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του.
Στην Νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά πλέον και στο βόρειο Ιράν, η καταχνιά της κατοχής και της καταπίεσης βαραίνει την καθημερινότητα των μειονοτικών πληθυσμών. Το τίμημα του αγώνα για λευτεριά, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια είναι βαρύ, πρωτίστως για τους αμάχους και τους αντάρτες, που έχουν να αντιμετωπίσουν τις αποκτηνωμένες αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που δρουν ανεξέλεγκτα και απάνθρωπα.
Το μίσος όμως φέρνει μίσος και εκδίκηση. Καθημερινά είναι τα πολεμικά επεισόδια στα οποία οι σκληραγωγημένοι Κούρδοι αντάρτες καταφέρνουν οδυνηρά πλήγματα στον Τουρκικό Στρατό, που σε αυτές τις αποστολές αυτοκτονίας στέλνει κληρωτούς, ώστε να εκμεταλλευτούν οι πολιτικοί τη πιθανή τους απώλεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες εθνικιστές βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων της Τουρκίας, για να διαδηλώσουν κατά της δράσης του PKK με αφορμή την ενέδρα που έστησε η Κουρδική οργάνωση και στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 τούρκοι στρατιώτες. Στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 5000 άνθρωποι κρατώντας τις σημαίες της Τουρκίας αλλά και φωνάζοντας συνθήματα κατά του PKK περπάτησαν σε όλη την οδό του Πέρα. Στο τέλος της πορείας μια ομάδα διαδηλωτών συναντήθηκε με μέλη Κουρδικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν οδομαχίες. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Εσκισεχίρ και στα Άδανα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά δυο εφημερίδων της Zaman και της Taraf, που κατηγορούν και αποκαλύπτουν τις αδυναμίες του τουρκικού στρατού στις μάχες με το PKK στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Αυτός που πυροδοτεί την εθνικιστική τύφλωση είναι ξανά ο Τούρκος Πρωθυπουργός.  Αναφερόμενος στο ίδιο γεγονός τόνισε: «Οι Κούρδοι αντάρτες θα πληρώσουν υψηλό τίμημα». "Οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι ισχυρές (...) και πιστεύω ότι θα τους κάνουν να το πληρώσουν ακριβά", είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στους αντάρτες που εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον Τούρκων στρατιωτών, στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 Τούρκοι στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι επτά.
Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, στη σύγκρουση σκοτώθηκαν επίσης επτά αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο θεωρείται "τρομοκρατική οργάνωση" από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Δηλώνω ευθέως στην τρομοκρατική οργάνωση και στα παρακλάδια της ότι, δεν θα πρέπει να περιμένουν καμία κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους μας μετά από τέτοιες κακόβουλες ενέργειες. Αν θέλουν ειρήνη, ένα πράγμα μπορούν να κάνουν: να καταθέσουν τα όπλα", συνέχισε ο Ερντογάν. "Αν αρνηθούν να καταθέσουν τα όπλα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν και η διαδικασία συμφιλίωσης δεν θα προχωρήσει", προειδοποίησε.
Πολύ πρωτότυπες ιδέες που φυσικά δεν έμεινα αναπάντητες.  Τη Δευτέρα 1/8 μία νέα επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό τριών ακόμα. Η επίθεση του ΡΚΚ έγινε εναντίον στρατιωτικού οχήματος που έκανε περιπολία κοντά στο χωριό Gedikbaşı, στην επαρχία Baskale του νομού Van. Τη στιγμή της επίθεσης των μαχητών του PKK διερχόταν από το σημείο της επίθεσης και το αυτοκίνητο του Έπαρχου, το οποίο επίσης δέχτηκε πυρά, από τα οποία τραυματίστηκε ο έπαρχος και η ασφάλειά του. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης Van.
Eπιπλέον εννέα συνολικά Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες κατά την διάρκεια επιχειρήσεων Τούρκων καταδρομέων στο Ιράν κατά δυνάμεων της κουρδικής οργάνωσης PJAK και από επιθέσεις μαχητών του PKK στο τουρκικό Κουρδιστάν. Πιο συγκεκριμένα, πέντε Τούρκοι καταδρομείς σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με μαχητές της κουρδικής οργάνωσης PJAK εντός ιρανικού εδάφους κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο χωριό Shaitan Gire της παραμεθόριας Κουρδικής πόλης του Ιράν Piranshar, σύμφωνα με το Κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.
Στα πλαίσια την συνεργασίας της Τουρκίας με το Ιράν για την εξουδετέρωση των Κούρδων μαχητών 20 τουρκικά θωρακισμένα οχήματα και 300 άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων διέσχισαν τα τουρκοϊρακινά σύνορα στις 21 Ιουλίου και 25 Ιουλίου με σημείο εισόδου το χωριό Esendere στην επαρχεία Χακάρι κοντά στην περιοχή της λίμνης Ούρμια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την εν λόγω περιοχή τα τουρκικά στρατεύματα συνεργάζονται με του Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης στις επιχειρήσεις κατά των αναρτών του PJAK.
Σε τρείς άλλες επιθέσεις αυτή την φορά εντός τουρκικού εδάφους ο τουρκικός Στρατός έχασε τέσσερα στελέχη του ενώ τραυματίστηκαν ακόμα τέσσερα. Πιο συγκεκριμένα δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και ένας λοχίας τραυματίστηκε την  Παρασκευή το βράδυ σε συγκρούσεις με μαχητές του PKK σε αγροτική περιοχή του χωριού Ακτουτούν στην πόλη Σεμντιλί, της νομού  Χακάρι.
Οι Κούρδοι Μαχητές του PKK  άνοιξαν πυρ στην τουρκική στρατιωτική μονάδα που  περιπολούσε  για την ασφάλεια του οδικού δικτύου της περιοχής καθώς την προηγούμενη ημέρα στην ίδια περιοχή ομάδα Κούρδων Μαχητών του PKK είχε επιτεθεί στις τουρκικές δυνάμεις  που προωθούνταν στην μεθόριο της Τουρκίας με το ιρακινό Κουρδιστάν με αποτέλεσμα από την επίθεση να καούν δύο οχήματα του τουρκικού Στρατού.
Στο δεύτερο περιστατικό, ομάδα Ελέγχου Κυκλοφορίας της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, δέχτηκε  πυρά από ομάδα Κούρδων ανταρτών του PKK, στο όρος Κανδήλι, της επαρχίας Εκίνοζου, του νομού Καραμάν Μαράς, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο μόνιμος υπαξιωματικός, επικεφαλής της περιπόλου, και να τραυματιστούν τρεις στρατιώτες.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση σε αυτό τον νομό μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, καθώς στις 28 Ιουλίου ένας Τούρκος στρατιώτης είχε σκοτωθεί και τέσσερις είχαν τραυματιστεί από βομβιστική επίθεση στην πόλη Καχραμάνμαρας της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όταν στρατιωτικό τεθωρακισμένο όχημα που μετέφερε στρατιώτες έπεσε σε νάρκη που είχε τοποθετήσει το PKK. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η κατάσταση των τραυματιών ήταν σοβαρή.
Όμως μεταξύ των απωλειών περιλαμβάνονται υπαξιωματικοί, αλλά και χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί.  Στην πόλη Μάρντιν αντάρτες του PKK επιτέθηκαν στους τούρκους στρατιώτες που επέστρεφαν από περιπολία στο φυλάκιο τους. Από την ένοπλη σύγκρουση σκοτώθηκαν, 3 άνδρες του τουρκικού στρατού. Οι δυο ήταν 2 υπαξιωματικοί και ο ένας λοχαγός.
Από την άλλη μεριά, πραγματικό Σοκ έχει προκληθεί στην Τουρκία από την πρωτοφανή επίθεση του PKK σε κομβόι του τουρκικού στρατού, καθώς αποκαλύπτονται τεράστιες αδυναμίες του τουρκικού στρατού, ενώ αποδεικνύεται ότι το Κουρδικό αντάρτικο είναι ένας πολύ επικίνδυνος αντίπαλος, έτοιμος για ριψοκίνδυνες ενέργειες. Αντάρτες του PKK επιτέθηκαν σε στρατιώτες που περιπολούσαν στην περιοχή Σίλβαν στο Ντιγιαρμπακίρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 13 τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν 7 άλλοι. Η επίθεση θεωρείται πρωτοφανή διότι το PKK συνήθως επιτίθεται τη νύχτα ενώ αυτή τη φορά η ένοπλη σύγκρουση ξεκίνησε το μεσημέρι.
 Ο τουρκικός στρατός κάνει αναφορά για συγκρούσεις που είχαν διάρκεια περίπου 2 ωρών.
Τα ντοκουμέντα δείχνουν πως οι τούρκοι στρατιώτες στην προσπάθεια τους να υποχωρήσουν για να γλιτώσουν από τα πυρά των ανταρτών του PKK, άφησαν όλο τον εξοπλισμό τους και προσπάθησαν να πλησιάσουν τα ελικόπτερα που έφτασαν σχεδόν μετά από μια ώρα για να τους σώσουν.
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία δεκανέα στην εφημερίδα Radikal, που τονίζει πως στην περιοχή περιπολούσαν περίπου 200 στρατιώτες: «Μέχρι τα ξημερώματα περιπολούσαμε. Είχαμε εξαντληθεί. Μόλις σταματήσαμε για να ξεκουραστούμε, άρχισαν να μας ρίχνουν βόμβες από παντού» αναφέρει. «Μόλις άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες , ξέσπασε πυρκαγιά. Οι δικοί μας από τη μία προσπαθούσαν να σωθούν από τις φλόγες και από την άλλη πυροβολούσαν» τονίζει ο ίδιος. Ο τούρκος δεκανέας τονίζει πως κάποια από τα θύματα της επίθεσης του PKK σκοτώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς. Πάντως ο ίδιος επιμένει να τονίζει πως παρά τις ειδοποιήσεις τους το πρώτο ελικόπτερο στην περιοχή εμφανίστηκε μία ώρα μετά τις συγκρούσεις.
Το Τουρκικό ΓΕΣ προσπάθησε να εντοπίσει τα λάθη και τις παραλήψεις της ενέδρας που έπεσαν οι δυνάμεις τους, στην Νοτιοανατολική Τουρκία. Η πρώτη έκθεση που έφτασε από το Ντιγιαρμπακίρ, όπου συνέβη η επίθεση του PKK αναφέρει σημαντικές παραλήψεις που οδήγησαν στο θάνατο τους στρατιώτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal η έκθεση αναφέρει πως «οι στρατιώτες περπάτησαν με 40 κιλά εξοπλισμό επί 3 ημέρες κάτω από 43 βαθμούς Κελσίου» και αναφέρει πως όλη η ομάδα των 200 ατόμων που περιπολούσε ήταν στα όρια της εξάντλησης. Η έκθεση κάνει αναφορά και στη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης και τονίζει «στην περιοχή κοντά υπήρχαν ειδικές δυνάμεις του στρατού οι οποίες όμως δεν εστάλησαν». Μια σημαντική λεπτομέρεια που γίνεται αναφορά, είναι πως κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης άρχισαν να φλέγονται τα όπλα των τούρκων στρατιωτών , αμέσως μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στο δάσος.
Το ίδιο το μέγεθος του χτυπήματος, αλλά και οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν δημιούργησαν έντονους προβληματισμούς για την επιχειρησιακή κατάσταση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το κλίμα ανησυχίας ενίσχυσαν  κάποιες κουρδικές οργανώσεις που διέρρευσαν πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, που ισχυρίζονται πως δυο μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας βομβάρδισαν την περιοχή την ώρα των συγκρούσεων των τούρκων στρατιωτών με τους αντάρτες του PKK. Σύμφωνα με τους Κούρδους ο αριθμός των θυμάτων μεγάλωσε λόγω αυτού του βομβαρδισμού. Τέλος στην έντονη φημολογία ήρθε να βάλει ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας που εκτιμά ότι οι 13 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ντιγιαρμπακίρ, περιπολούσαν σε δασώδη περιοχή όπου οι άνδρες του PKK τους πέταξαν χειροβομβίδες με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν από τις φλόγες!
Το παραπάνω δραματικό γεγονός ήρθε να προστεθεί σε σειρά περιστατικών που αποδεικνύουν ότι οι Κούρδοι αντάρτες έχουν τη δυνατότητα εν μέρει να ασκούν έλεγχο στην Νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ οι άνδρες της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και του Στρατού ζουν σε καθεστώς φόβου, είτε μέσα στις πόλεις, είτε πάνω στα βουνά!
Στο πρώτο περιστατικό, νύχτα Σαββάτου, αντάρτες του PKK έκλεισαν το δρόμο Ντιγιαρμπακίρ- Mπίγνκιολ έστησαν κανονικό μπλόκο και άρχισαν να ελέγχουν τις ταυτότητες των επιβατών των διερχόμενων οχημάτων! Οι αντάρτες του PKK μόλις διαπίστωσαν πως δυο επιβάτες ενός λεωφορείου υπηρετούν στη στρατοχωροφυλακή τους κατέβασαν από το λεωφορείο και μαζί με έναν υπάλληλο νοσοκομείου τους πήραν ομήρους και τους μετέφεραν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Στο δεύτερο,  δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά αγνώστων την ώρα που έφευγαν από το σπίτι τους στην πόλη Γιουκσέκοβα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην επαρχία Χακάρι, στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ, που βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τα μέλη του κουρδικού αυτονομιστικού κόμματος ΡΚΚ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ήταν ένας ο δράστης ή δύο που επιτέθηκαν στους λοχίες, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με πολιτικά.Παράλληλα, έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας Άγκυρας την ώρα που περνούσε από το σημείο εκείνο στρατιωτικό όχημα, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

   
Τέλος, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες με Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η συμπλοκή σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή κοντά στα ιρακινά σύνορα, στην επαρχία Χακάρι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο διευκρινίζοντας ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στην περιοχή. 


Να επισημάνουμε ότι μετά από κάθε επίθεση των ανταρτών οι ορδές των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων και της Στρατοχωροφυλακής έπεφταν πάνω στους αμάχους για να εκδικηθούν και να επιβεβαιώσουν την τουρκική κυριαρχία, με τις γνωστές απάνθρωπες μεθόδους!
Αποκαλύπτεται επομένως ότι ο νέος Μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν είναι ένα πουκάμισο αδειανό. Ο λαός του ζει μέσα στην ανέχεια, η κατάσταση της τουρκικής εργατικής τάξης είναι δραματική, ενώ ο πόλεμος, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός καραδοκούν.
Η σύγχρονη Τουρκία του ΔΝΤ, του εξοπλιστικού παροξυσμού και της ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων συσσωρεύει κοινωνικό μίσος αντιστρόφως ανάλογα με την υπερσυσσώρευση κερδών του τουρκικού κατεστημένου, ενώ η ίδια η αστική Τουρκική Δημοκρατία που βασίστηκε στον κρατικό αυταρχισμό και στη βίαιη εθνική ομογενοποίηση, όχι μόνο κουβαλά τα προπατορικά Κεμαλικά αδιέξοδα, αλλά ζει εποχή όξυνσης τους, σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.
Η εθνική ενότητα και στην περίπτωση της Τουρκίας αποκαλύπτει το πραγματικό αστικό της περιεχόμενο.
Το στοίχημα για τους λαούς της περιοχής είναι το πώς θα διαμορφώσουν ένα σύγχρονο Εργατικό Διεθνιστικό Κίνημα, όπου ο κάθε εργαζόμενος λαός θα αμφισβητήσει τις κυρίαρχες επιλογές του αστικού κατεστημένου στη χώρα του και από κοινού θα δράσει για ένα μέλλον ευημερίας και ειρήνης, που μόνο μέσα από τον αγώνα της Κοινωνικής Απελευθέρωσης μπορεί να επέλθει.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437   Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου