Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ο Μαρξ είχε δίκιο

Αυτό παραδέχεται ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί (αν και εκφραστής της αστικής ιδεολογίας και της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας), σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal. Μεταξύ άλλων, ο Ρουμπινί υποστηρίζει ότι: 
"Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτα προκειμένου να ξεπεραστεί η οικονομική ύφεση. Αν δεν προσλαμβάνεις εργάτες, δεν υπάρχει αρκετό εργατικό εισόδημα, δεν υπάρχει αρκετή κατανάλωση, δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια μαζική αναδιανομή του πλούτου από την εργασία προς το κεφάλαιο, η ανισότητα του εισοδήματος έχει αυξηθεί. Οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται. Το κάθε άτομο μπορεί να είναι ορθολογικό. Η εταιρεία όμως, για να επιβιώσει και να ευημερήσει, ωθεί το κόστος εργασίας ολοένα και πιο κάτω, αλλά αυτό το "κόστος εργασίας" αποτελεί το εισόδημα και την καταναλωτική δύναμη κάποιου άλλου. Γι' αυτό είναι μια αυτοκαταστροφική διαδικασία. Ο Καρλ Μαρξ είχε δίκιο. Δεν γίνεται να μεταφέρεται συνεχώς πλούτος από την εργασία προς το κεφάλαιο, χωρίς αυτό να καταλήγει σε κρίση υπερπαραγωγής και έλλειψη ζήτησης. Αυτό είναι που έχει συμβεί σήμερα".
Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω video :





Σημείωση : Από το παραπάνω απόσπασμα, εκείνο που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία είναι ότι ακόμα και επιφανείς οικονομολόγοι αστικής ιδεολογίας, μπροστά στον κοινωνικό - ταξικό πόλεμο που εντείνεται υπό το βάρος της κρίσης που συνεχώς επεκτείνεται, φθάνουν στο σημείο να παραδέχονται (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) τμήματα της θεωρίας και των μελετών του Μαρξ και να ανησυχούν για τις πολλαπλές δυνατότητες που ανοίγονται ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή πρωτοφανούς έκρηξης των παραγωγικών δυνάμεων, για υπέρβαση του καπιταλισμού.


kokkinostupos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου