Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Στα χέρια των ανταρτών η Τρίπολη



Από την Καθημερινή


Νίκη των αντικαθεστωτικών και κραυγές ενθουσιασμού από χιλιάδες Λίβυους. Άγνωστη παραμένει η τύχη του Μουαμάρ Καντάφι.

  Μία ανάσα πριν από το τέλος βρίσκεται το καθεστώς του Μουαμάρ καντάφι, αφού οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην πράσινη πλατεία, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι.

Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του. Ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο, εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά χθες το βράδυ, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε «Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος».

Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη, την επαναστατική «πρωτεύουσα» που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.

Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.


Ομπάμα: Το λιβυκό καθεστώς πλησιάζει στο τέλος του και ο τύραννος πρέπει να φύγει

Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο «σημείο μη επιστροφής» και ο λίβυος «τύραννος» πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του Λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία.

«Απόψε το κίνημα κατά του καθεστώτος Καντάφι έφτασε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Η Τρίπολη απελευθερώθηκε από τον τύραννο», τόνισε ο Ομπάμα από το θέρετρο Μάρθας Βινεγιαρντ.

«Το καθεστώς Καντάφι δείχνει σημάδια αγωνίας. Ο λαός της Λιβύης είναι έτοιμος να δείξει ότι η επιθυμία για αξιοπρέπεια και ελευθερία είναι πολύ πιο ισχυρή από τη σιδηρά πυγμή ενός δικτάτορα», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί η αιματοχυσία είναι ο Καντάφι και το καθεστώς του να παραδεχτούν ότι η κυριαρχία τους έφτασε στο τέλος, είπε ακόμα ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «ο Καντάφι πρέπει να αποδεχτεί την αλήθεια ότι δεν ελέγχει πλέον τη Λιβύη, πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία μια και καλή».

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει του Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, ηγετικό όργανο των αντικαθεστωτικών, ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και τόνισε πως αυτήν την «ιστορική και αποφασιστική ώρα το συμβούλιο πρέπει να δείξει το απαραίτητο κύρος για να οδηγήσει τη χώρα σε μια μετάβαση στην οποία να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του λαού της Λιβύης».

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να προστατεύσουν του θεσμούς του λιβυκού κράτους και να αναζητήσουν τη μετάβαση προς μια δημοκρατία, που θα είναι δίκαιη για όλους και θα περιλαμβάνει στο σύνολό του το λιβυκό λαό.

Τέλος, ο Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στη διεθνή κοινότητα για να προστατεύσουν το λαό της Λιβύης και να στηρίξουν την ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία.

Βέβαιη η κράτηση του δευτερότοκου γιου του Καντάφι

Ο δεύτερότοκος γιος του Καντάφι, Σαίφ Αλ Ισλάμ, κρατείται, όπως μετέδωσε το Αλ -Τζαζίρα, αλλά και επίσημα χείλη, σ’ ένα σπίτι στην Τρίπολη, από τους αντικαθεστωτικούς.

«Ένοπλοι περικύκλωσαν το σπίτι μου, όπου βρίσκομαι ακόμη, ενώ εκείνοι κυκλοφορούν έξω», είπε ο δεύτερος υπό κράτηση γιος του Καντάφι, σε τηλεφωνική επικοινωνία.

«Μου λένε ότι εγγυώνται την ασφάλεια μου. Πολιορκούν το σπίτι μου. Κάθε πυροβολισμός ακούγεται. Ναι η ανταλλαγή πυρών είναι, μέσα στο σπίτι μου».

Επιβεβαιώνεται από το ΔΠΔ η σύλληψη του γιου του Καντάφι

Συνελήφθη ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ ένας από του γιους του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη. «Έλαβα εμπιστευτικές πληροφορίες ότι έχει συλληφθεί», τόνισε ο ίδιος.

«Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα μεταφερθεί στη Χάγη για να δικαστεί», είπε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ και πρόσθεσε ότι σκοπεύει μέσα στην ημέρα να επικοινωνήσει με μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης για να συζητήσει πρακτικά θέματα σχετικά με τη μεταφορά του γιου του Καντάφι στην Ολλανδία.

Ο Μορένο-Οκάμπο επισήμανε πως το δικαστήριο είναι έτοιμο «να βοηθήσει τους Λίβυους να αντιμετωπίσουν το δύσκολο παρελθόν τους και να στηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση ώστε κανένα έγκλημα να μην παραμείνει ατιμώρητο».

Εναντίον του Καντάφι, του 39χρονου γιου του Σαιφ αλ-Ισλάμ και του γαμπρού του Αμπντάλα αλ-Σενούσι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ στις 27 Ιουνίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα πως ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ βρίσκεται σε «σίγουρο μέρος, φρουρείται εν αναμονή της μεταφοράς του ενώπιον της δικαιοσύνης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου