Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΜΕΤΚΑ: Οι Δεσμοφύλακες της εργατικής τάξης




Με δημοσίευση στον τοπικό τύπο (Θεσσαλία 2/8/11), η πλειοψηφία της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου της ΜΕΤΚΑ (συμφερόντων Μυτιληναίου) νιώθει υποχρεωμένη να ενημερώσει τη κοινή γνώμη για «Όλη την αλήθεια για τις διαγραφές 3 μελών του σωματείου ΜΕΤΚΑ» και να εκδηλώσει την αγανάκτησή της ενάντια σε όλους όσους συμπαραστέκονται ενεργά στους τρεις συνδικαλιστές εργάτες (Βογιατζής Κ., Καλατζής Β., Παυλίδης Α.) για περισσότερο από ενάμισι χρόνο, από τον Φλεβάρη 2010 μέχρι σήμερα. 


Το πλατύ κύμα συμπαράστασης υπέρ των απολυμένων εργατών μετέτρεψε τη πύλη της ΜΕΤΚΑ σε διαρκές σημείο συγκέντρωσης όχι μόνο ενάντια στην εργοδοσία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλά έγινε σημείο αναφοράς ενάντια στην ολοκληρωτική  καταστροφή (απολύσεις, πτωχεύσεις, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών κλπ) της άλλοτε κραταιάς αλλά διαρκώς φθίνουσας  βιομηχανικής ζώνης του Βόλου.


Μετά την αποτυχία τους, οι συνδικαλιστές - δεσμοφύλακες των εργατών της ΜΕΤΚΑ δούλεψαν νυχθημερόν επί ένα χρόνο χέρι-χέρι με την εργοδοσία των «επιδοτούμενων από το κράτος ευεργετών» και πέτυχαν να διαγράψουν τους τρεις εργάτες  αφού αδιαφόρησαν για την φρονηματική απομόνωση των τριών συναδέλφων στο «νησί», παρά τη δικαστική απόφαση που επέβαλλε να επιστρέψουν στη προηγούμενη θέση εργασίας τους. Οι νόμοι είναι για τις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά όχι για μέσα στα εργοστάσια.  


Πριν στεγνώσει όμως το μελάνι της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, έχοντας εκπονήσει το σχέδιο της αρκετό καιρό πριν, αποφάσισε με άρθρο του χουντικού καταστατικού (το καταστατικό χρονολογείται από το 1972) να διαγράψει από το σωματείο τους τρεις επαναπροσληφθέντες. Το αιτιολογικό της διαγραφής υιοθετεί πλήρως την άποψη της εργοδοσίας: «Πλήττουν το κύρος της εταιρίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας»! 


Οι πράκτορες της εργοδοσίας όμως, παρά τη στενότητα του μυαλού τους, είναι απόλυτα διαυγείς στο υψηλό τους καθήκον: προσπαθούν να διαλύσουν τη πρωτοπορία από το παρασκήνιο, σπέρνουν σύγχυση και αμφιβολίες μέσα στις γραμμές των εργατών όταν ξεκινούν σημαντικοί αγώνες και όχι σπάνια προτείνουν οι ίδιοι τα μέτρα καταπίεσης που εφαρμόζει η εργοδοσία ενάντια στους εργάτες.


Επινόησαν μια δήθεν «δημοκρατική» διαδικασία για να υιοθετηθεί μια εργοδοτική απόφαση διαγραφής των αγωνιστών συνδικαλιστών θέλοντας να μετατρέψουν το Σωματείο σε club των λακέδων του Μυτιληναίου! Οποιαδήποτε ψηφοφορία έξω από τη στενή επίβλεψη της εργοδοσίας και των πρακτόρων της θα ανέτρεψε την περιστασιακή πλειοψηφία διαγραφής των αγωνιστών


 Αυτοί που ήταν κάτωχροι τις ημέρες των κινητοποιήσεων,  οι προδότες της εργατικής τάξης, μια μειοψηφία μέσα στο εργοστάσιο, μιλούν για την «ανεπηρέαστη βούληση των μελών του σωματείου και για θεατρική παράσταση σε βάρος των εργαζομένων», απειλώντας ευθέως, όχι μόνο τους εκλεγμένους εκπροσώπους της μειοψηφίας (μεταξύ αυτών και τον Στεργίου Κ.), όσους εργάτες παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους μέσα στο εργοστάσιο αλλά και το σύνολο των εργαζόμενων που στάθηκαν μαχητικά στο πλευρό των κατατρεγμένων! 


Ακόμα και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, διαπιστώνοντας τα ακραία αποτελέσματα της ταξικής διαπαιδαγώγησης των μελών τους, συνυπολογίζοντας το μαζικό κύμα συμπαράστασης, έχοντας υποστεί πολιτικά πλήγματα με αφορμή τη ΜΕΤΚΑ, τρομαγμένοι και οι ίδιοι, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα πολιτικά τους παιδιά, διαγράφοντας τους δύο εκπροσώπους τους από τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές παρατάξεις εξαιτίας της ξεφωνημένης εργοδοτικής στάσης του προέδρου και του γραμματέα του σωματείου (Τσιτσικλής/ΠΑΣΚΕ, Τσεργούλας/ΔΑΚΕ)


        Το Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών καλεί την εργατική τάξη να τσακίσει τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές και τους ταξικούς προδότες. Η προστυχιά του εργοδοτικού συνδικαλισμού θα βρει γρήγορα την απάντηση που της αξίζει από το ταξικό εργατικό κίνημα.



ü      ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ


ü      ΚΑΤΩ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ


ü      ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ


ü      ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΦΟΥΓΓΟΚΩΛΑΡΙΟΙ ΤΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΤΣΙΤΣΙΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΣΕΡΓΟΥΛΑΣ


23 Αυγούστου 2011 


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου