Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Εκδόσεις των συναδέλφων: Νέες εκδόσεις και διημερίδα για το βιβλίο στην κρίση

Σερζ Λατούς
Προς μια κοινωνία της λιτής αφθονίας: Παρανοήσεις και διαμάχες γύρω από την αποανάπτυξη
Μετάφραση: Βασίλης Παπακριβόπουλος

Σχήμα: 14Χ20,5 • Σελίδες: 216 • Τιμή: 13 ευρώ • ISBN 978-960-9797-16-0

Ορισμένοι ορκίζονται στο όνομά της τη στιγμή που κάποιοι προσβάλλονται και μόνο στο άκουσμά της. Ποιο είναι άραγε το ακριβές περιεχόμενο της αποανάπτυξης, μια και δεν φαίνεται να είναι το ίδιο και για τους μεν και για τους δε; Το σημαντικότερο όμως είναι ότι γύρω από αυτή την έννοια έχουν προκύψει πολλές διαμάχες και παρανοήσεις. Μάλιστα, πολλοί είναι οι αντίπαλοι αυτής της ιδέας οι οποίοι χρησιμοποιούν –λιγότερο ή περισσότερο– κακόπιστα επιχειρήματα.

Οι επικρίσεις κάνουν την εμφάνισή τους τόσο από τα δεξιά, όσο και από τα αριστερά: Χωρίς την οικονομική μεγέθυνση, πώς είναι δυνατόν να εξαλείψουμε την εξαθλίωση στις χώρες μας; Τι νόημα μπορεί να έχει η αποανάπτυξη για τις χώρες του Νότου; Και ποιος θα υποστηρίξει παρόμοιο εγχείρημα; Οι εργάτες; Η μεσαία τάξη; Μήπως θα ήταν καλύτερα να περιοριστεί η οικονομική μεγέθυνση στην παραγωγή υπηρεσιών ή στην παραγωγή εμπορευματοποιημένης αξίας; 

Ο Σερζ Λατούς καταγράφει όλα αυτά τα ερωτήματα –στα οποία περιλαμβάνονται γνήσιες ανησυχίες και λανθασμένες ιδέες που κυκλοφορούν γύρω μας– για να τους δώσει ακριβείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις οι οποίες βάζουν τέλος στις φαντασμαγορικές ανησυχίες που περιβάλλουν αυτή την έννοια. 

Όχι, η αποανάπτυξη δεν είναι συνώνυμη της μηδενικής οικονομικής μεγέθυνσης, ούτε και τεχνοφοβική. Δεν πρόκειται για ένα αντινεωτερικό πρόγραμμα που θα μας γυρίσει πίσω στη ζωή των σπηλαίων, ούτε για πρόγραμμα που επιδιώκει να παλινορθώσει μια πατριαρχική τάξη πραγμάτων που επικεντρώνεται στον κοινοτισμό, ούτε και για ένα εργαλείο που θα μας μετατρέψει όλους σε άνεργους. 
Εάν έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε έναν διαφορετικό ορισμό για την αποανάπτυξη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Σερζ Λατούς μάς μιλάει για την κοινωνία της λιτής αφθονίας: αυτή είναι η οικονομική και η πολιτική μετάβαση που μας προτείνει.


Περικλής Κοροβέσης
Παράπλευρες καθημερινές απώλειες
Σχήμα: 14Χ20,5 • Σελίδες: 72 • Τιμή: 5 ευρώ • ISBN 978-960-9797-15-3

Σε εποχές ζόφου και φόβου, σαν και αυτήν που ζούμε τώρα στην Ελλάδα, έχουμε δύο τρόπους αντίδρασης: ο πρώτος είναι να αφήσουμε το σκοτάδι να μπει στην ψυχή μας και να τη μαυρίσει· ο άλλος είναι να αξιοποιήσουμε το φως που έχουν συσσωρεύσει τα φωτοβολταϊκά της καρδιάς μας. 

Το φως είναι ζωοδότρα δύναμη. Ένα μικρό λυχναράκι νικάει και το πιο αδιαπέραστο σκοτάδι. Ξαναφτιάχνουμε τη ζωή μας στο φως και την οργανώνουμε όσο πιο απλά γίνεται σε έναν κόσμο που είναι περίπλοκος και χωρίς νόημα.

Τα μικρά αυτά κειμενάκια που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό τον τόμο είναι μια προσπάθεια να συ­­γκροτηθεί ένας τέτοιος μικρόκοσμος όταν με τύλιγε και με απειλούσε το σκοτάδι. Δεν είχα πρόθεση να τα δημοσιεύσω. Τα θεωρούσα πολύ προσωπικά. Και από μια σύμπτωση κατάλαβα πως δεν υπάρχει προσωπικός λόγος. Αφού είμαστε όντα με λόγο, είμαστε μέσα στην κοινωνία. Και η κοινότητα είναι αυτή που σου δίνει ένα λόγο για να ανακαλύψεις την προσωπικότητά σου, μοναδική και ανεπανάληπτη, όπως ακριβώς είναι τα δακτυλικά σου αποτυπώματα. Συνομιλητές υπάρχουν. Αρκεί να μπορείς να μιλήσεις. Και έτσι βγήκε αυτό το βιβλίο.
Π. Κ.
Απρίλιος 2013


Ηλίας Νίσαρης
Ελληνική ασφυξία
Μυθιστόρημα για την κρίση
Σχήμα: 14Χ20,5 • Σελίδες: 256 • Τιμή: 11,5 ευρώ • ISBN 978-960-9797-17-7

Νοιώθετε ποτέ να πνίγεστε;
Η κρίση. Αυτό είναι το νήμα που διαπερνά το ανά χείρας βιβλίο. Όχι όμως η οικονομική κρίση, αλλά η κρίση γενικότερα: η κρίση που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων, που βγάζει στην επιφάνεια τον χειρότερο εαυτό τους, τα ταπεινότερα των ενστίκτων τους, αλλά και που (ακριβώς γι’ αυτό) μπορεί να γίνει αφορμή αντίστασης στην πολιτισμική, ηθική και πνευματική κατρακύλα.
Η κρίση είναι ένα τέλος και, συνάμα, μια αρχή. Γι' αυτό και η Ελληνική ασφυξία είναι εντέλει ένα αισιόδοξο μυθιστόρημα.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ!


«Το ελληνικό βιβλίο στην κρίση: Σκέψεις για το παρελθόν, παρατηρήσεις για το παρόν, ιδέες για το μέλλον»
10 -11 Μαΐου 2013
αμφ. «Ιω. Δρακόπουλος», Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων διοργανώνουν διημερίδα για το ελληνικό βιβλίο θεωρώντας ότι στις συνθήκες της παρούσας οικονομικής κρίσης ο ευαίσθητος χώρος του βιβλίου δοκιμάζεται ιδιαίτερα και ότι απαιτείται συνολική και συγκροτημένη προσέγγιση των προβλημάτων του.

Την πρώτη ημέρα της διημερίδας, την  Παρασκευή, 10/5, πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές θα παρουσιάσουν πτυχές από την ιστορία των εκδόσεων και της τυπογραφίας της νεώτερης και σύγχρονης Ελλάδας. Σκοπός μας είναι η συμβολή στη διερεύνηση του εν πολλοίς ανεξερεύνητου αυτού χώρου και της ανάδειξης της ιδιομορφίας του βιβλίου ως πολιτισμικό, μορφωτικό και οικονομικό αγαθό.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, το Σάββατο, 11/5, το βήμα θα δοθεί στους ανθρώπους του βιβλίου που συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής του, ώστε να παρουσιάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις λύσεις που προκρίνονται. Συγγραφείς, εκδότες, επιμελητές, μεταφραστές, βιβλιοπώλες και οι εργαζόμενοι του χώρου θα αναλύσουν τις απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα, μετά από τρία χρόνια οικονομικής ύφεσης και κρίσης. Θα τεθούν τα ζητήματα των νέων συνθηκών της παραγωγής και της πρόσβασης στο βιβλίο όπως η ψηφιακή τεχνολογία, το μέλλον των βιβλιοθηκών στη χώρα μας (της Εθνικής Βιβλιοθήκης καθώς και των δημόσιων και δημοτικών). Τέλος, θα αναδειχθούν οι προοπτικές που θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε για την επιβίωση και το μέλλον του ελληνικού βιβλίου.

Συμμετέχουν: Λουκάς Αξελός, Τόνια Αράχωβα, Χρήστος Αστερίου, Νικόλας Βουλέλης, Έφη Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλωσσιώτης, Βασίλης Γραμμέλης, Νίκος Δαββέτας, Δημήτρης Δημόπουλος, Αθηνά Ζηζοπούλου, Κρίτων Ηλιόπουλος, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Νίκος Λαμπρόπουλος, Νίκος Μέλιος, Χριστίνα Μπάνου, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παυλόπουλος, Μανώλης Πιμπλής, Παναγιώτης Σουλτάνης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Βάσιας Τσοκόπουλος, εργαζόμενοι επιμελητές-μεταφραστές και βιβλιοϋπάλληλοι.

Η διημερίδα θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Ιω. Δρακόπουλος» στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), την Παρασκευή, 10 Μαΐου, 18:00-21:00 και το Σάββατο, 11 Μαΐου, 9:30-14:30 και 17:30-21:00.


Το πρόγραμμα της διημερίδας 

Παρασκευή, 10/5, 18:00-21:00
18:00 Χαιρετισμός από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων
Από την ιστορία του ελληνικού βιβλίου και της τυπογραφίας (19ος-20ος αι.)
Προεδρία: Νίκος Μέλλιος
18:20 Λουκάς Αξελός (εκδότης – εκδόσεις Στοχαστής), «Οι περιπέτειες του βιβλίου και των ιδεών στην κρίσιμη εικοσαετία 1960-1980»
18:40 Αθηνά Ζηζοπούλου (ιστορικός), «Η συγκρότηση του Συνδικάτου Εργατών Τύπου Αθηνών, 1900-1940»
19:00 Άννα Καρακατσούλη (ιστορικός, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ), «Όταν τα βιβλία πουλιούνταν… αλλά δεν αγοράζονταν: Η κρίση του βιβλίου τη δεκαετία του 1930»
19:20 Χριστίνα Μπάνου (επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Αρχειονομίας –Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου), «Παλαιές αξίες και νέοι όροι: οι αλλαγές στην εκδοτική αλυσίδα και οι προκλήσεις για την ελληνική εκδοτική βιομηχανία»
19:40 Δημήτρης Παυλόπουλος (ιστορικός, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ), «Πρωτότυπο εναντίον φαντάσματος: Εικονογράφος παλαιάς κοπής στον καιρό της κρίσης»
20:00 Βάσιας Τσοκόπουλος (ιστορικός), «Η κρίση του βιβλίου πριν τον πόλεμο και σήμερα: παραλληλίες και διαφορές»
20:20-21:00 Συζήτηση


Σάββατο, 11/5, 9:30-13:30
Οι άνθρωποι του  βιβλίου σε συνθήκες κρίσης
Προεδρία: Βαγγέλης Καραμανωλάκης
09:30 Χρήστος Αστερίου (συγγραφέας), «Ο νέος συγγραφέας στην ελληνική εκδοτική στέπα»
09:50 Θωμάς Τσαλαπάτης (αρθρογράφος, ποιητής), «Η πύκνωση της ιστορίας και η συμπύκνωση της γλώσσας: Θεματικές, μοτίβα και γλώσσα της νεότερης ποιητικής γενιάς στην Ελλάδα της κρίσης»
10:10 Κρίτων Ηλιόπουλος (μεταφραστής), «Οι Μεταφράσεις και η Πατριδογνωσία»
10:30 Παναγιώτης Σουλτάνης (επιμελητής), «Ο επιμελητής του μεταφρασμένου κειμένου: Η σύνθετη αποστολή του αφανούς τελωνοφύλακα»
10:50 Μιχάλης Λαλιώτης (συνδικαλιστής στον κλάδο των μεταφραστών-επιμελητών), «Μεταφραστές Επιμελητές Διορθωτές στο χώρο του βιβλίου: Χτες και σήμερα»
11:10-11:30 Διάλειμμα
11:30 Βασίλης Γραμέλης (εκδότης, εκδόσεις ΚΨΜ και Στρατής), «Η παραγωγή, το κόστος και η αγορά του βιβλίου στη χώρα μας σε καιρούς κρίσης»
11:50 Νίκος Λαμπρόπουλος (βιβλιοπώλης, βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση Λιβαδειά), «Κρίση: Αλάτι πάνω στις πληγές της βιβλιοαγοράς»
12:10 Δημήτρης Δημόπουλος (εκδότης-βιβλιοπώλης, Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο – Εκδόσεις Κουκκίδα), «Υπάρχει τελικά κρίση στο βιβλίο;»
12:30 Νίκος Αντωνίου (συνδικαλιστής στον κλάδο των βιβλιοϋπαλλήλων), «Οι εργασιακές σχέσεις στον χώρο του βιβλίου στα χρόνια του μνημονίου»
12:50-13:30 Συζήτηση


Σάββατο, 11/5, 17:30-21:00
Σύγχρονες προκλήσεις
Προεδρία: Άννα Καρακατσούλη
17:30 Τόνια Αράχωβα (Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος), «Εθνική Βιβλιοθήκη: ένας εθνικός οργανισμός σε εξέλιξη»
17:50 Χριστίνα Κυριακοπούλου (βιβλιοθηκονόμος, κοινωνιολόγος), «Οι δημοτικές/δημόσιες βιβλιοθήκες σήμερα: τι και γιατί»
18:10 Γιώργος Γλωσσιώτης (βιβλιοθηκονόμος), «Ψηφιακό βιβλίο: συνέχεια ή τομή;»
18:30 Έφη Γιαννοπούλου (μεταφράστρια), «Το βιβλίο στην καρδιά της κρίσης: χαρτογράφηση του παρόντος και αναζήτηση μελλοντικής προοπτικής»
18:50-19:15 Διάλειμμα

19:15 Στρογγυλή τράπεζα: Προοπτικές και ζητούμενα
Προεδρία: Μανώλης Πιμπλής
Συμμετέχουν: Νίκος Ξυδάκης (δημοσιογράφος, τεχνοκριτικός), Νίκος Δαββέτας (συγγραφέας, κριτικός), Νικόλας Βουλέλης (δημοσιογράφος, μεταφραστής) και Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων
20:15-21:00 Συζήτηση
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου