Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Νέες απολύσεις, στο Ριζοσπάστη: ο λύκος κι αν εγέρασε...


Παραθέτουμε σημερινό δημοσίευμα - απάντηση του "Ρ" για τις επικείμενες απολύσεις στην εφημερίδα και ακολουθούν παρατηρήσεις - ερωτήματα που ανακύπτουν από αυτό:

Η μείωση του αριθμού όσων εργαζόμαστε στο «Ριζοσπάστη» προκύπτει σαν αναγκαιότητα για να συνεχίσει να εκδίδεται απρόσκοπτα το Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ. Για να μπορεί η εφημερίδα του ΚΚΕ να παίζει τον αναντικατάστατο ρόλο της στην υπεράσπιση του δίκιου της εργατικής τάξης και του λαού, στην αποκάλυψη της αλήθειας, που κρύβουν οι αστοί και τα Μέσα τους, στην πλατιά προβολή των θέσεων του Κόμματος, που αποκρύπτονται ή κακοποιούνται συνειδητά από όλα τα άλλα ΜΜΕ.

Την αναγκαιότητα αυτή είμαστε σίγουροι ότι δεν την αναγνωρίζουν, πολύ περισσότερο δεν
τη συμμερίζονται, οι εχθροί και οι άσπονδοι φίλοι, που, με αφορμή τη μείωση του προσωπικού στο «Ριζοσπάστη», βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν το ΚΚΕ.

Από αυτήν τη σκοπιά, η επίθεση που ξεδιπλώνεται πάλι από Μέσα Ενημέρωσης και γνωστές σελίδες του διαδικτύου δεν μας ξαφνιάζει. Είμαστε έτοιμοι να την απαντήσουμε πολιτικά, ξέροντας ότι μας χωρίζουν αντίπαλα ταξικά συμφέροντα με όλους εκείνους που φόρεσαν την προβιά του φίλου των εργαζομένων και του όψιμου υπερασπιστή του δικαιώματος στη δουλειά.

Πού στοχεύει η επίθεση στο ΚΚΕ, άλλοτε με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα, άλλοτε τα οικονομικά του Κόμματος και άλλοτε με τα κομματικά ΜΜΕ και τώρα με το «Ριζοσπάστη»; Να παρουσιάσουν το ΚΚΕ σαν κόμμα του συστήματος και τις επιχειρήσεις του σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Να πουν ότι κάνει τα ίδια με τα αστικά κόμματα και τους επιχειρηματικούς ομίλους που απολύουν και συρρικνώνουν τη δραστηριότητά τους, αλλά το κάνουν για τον ανταγωνισμό και το κέρδος. Θέλουν να απαξιώσουν το ΚΚΕ στη συνείδηση της εργατικής τάξης και του λαού.

Μιλάνε και γράφουν για τις απολύσεις στο «Ριζοσπάστη» εκείνα τα ΜΜΕ που, με λύσσα υπερασπίζονται ένα σύστημα σάπιο, που τρέφεται από τη μαζική ανεργία, που γεννά φτώχεια και εξαθλίωση, που δεν μπορεί και δε θέλει να εξασφαλίσει στους άνεργους μέτρα ουσιαστικής προστασίας, όπως ζητάει το ΚΚΕ και παλεύουν τα ταξικά συνδικάτα.

Κουνάνε το δάχτυλο στο ΚΚΕ εκείνοι που δεν υπάρχει εργατικός αγώνας που να μη βρέθηκαν απέναντι, είτε αυτός γινόταν για να αποτραπούν απολύσεις, είτε για να αυξηθούν μισθοί και μεροκάματα, είτε αφορούσε ζητήματα ζωής και θανάτου για την εργατική τάξη και το λαό, όπως η Υγεία, τα φάρμακα, η Πρόνοια.

Επιτίθενται και συκοφαντούν το ΚΚΕ εκείνοι, που, στις επιχειρήσεις τους, έχουν σαρώσει κάθε εργατικό δικαίωμα, επιβάλλουν μαζί με την κυβέρνηση και την τρόικα μέτρα που οδηγούν συνολικά την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην κόλαση, για να μπορούν οι ίδιοι να σταθούν με καλύτερους όρους στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, που οξύνεται σε συνθήκες κρίσης.

Τέτοιοι είναι οι επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες των αστικών ΜΜΕ, που επιτίθενται στο ΚΚΕ, με αφορμή την αναγκαία συρρίκνωση του προσωπικού στο «Ριζοσπάστη». Τα δικά τους ΜΜΕ είναι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από άλλες οικονομικές δραστηριότητες, αφού ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εισηγμένους στο χρηματιστήριο. Στα κανάλια και τις εφημερίδες τους οργιάζουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι απολύσεις, οι κάθε είδους εκβιασμοί.

Τα Μέσα τους προπαγανδίζουν το γενικό συμφέρον της αστικής τάξης. Εχουν ενιαία γραμμή ενάντια στα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, τα οποία εχθρεύονται, επειδή η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και η παραπέρα μονοπώληση κλάδων της οικονομίας, είναι όρος για την επέκταση και την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι τουλάχιστον πρόκληση να εμφανίζουν τους εαυτούς τους σαν υπερασπιστές των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους και να παρουσιάζουν το ΚΚΕ σαν καπιταλιστή εργοδότη.

Ο «Ριζοσπάστης», ο «902», η «Τυποεκδοτική» δεν είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Δε λειτουργούν με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος. Είναι επιχειρήσεις και Μέσα προπαγάνδας της πολιτικής και των θέσεων του ΚΚΕ. Το εκδοτικό του Κόμματος έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η φωνή του θα ακούγεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αποκλεισμούς. Οτι ο «Ριζοσπάστης» και το μαρξιστικό βιβλίο, τα υλικά προπαγάνδας του ΚΚΕ θα εκδίδονται και θα τυπώνονται απρόσκοπτα, ανεξάρτητα από τις «διαθέσεις» της αστικής τάξης και του πολιτικού της συστήματος.

Το ΚΚΕ έχει ενημερώσει και με δημόσιες παρεμβάσεις για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που οδήγησε στην υπαγωγή της «Τυποεκδοτικής» στο άρθρο 99, στο κλείσιμο του τηλεοπτικού «902». Οι αναγκαστικές αυτές επιλογές ζημίωσαν, πρώτα απ' όλα, το ίδιο το Κόμμα, αφού συρρικνώθηκαν τα Μέσα της προπαγάνδας του, σε μια περίοδο μάλιστα που οι εκπρόσωποι και οι θέσεις του ΚΚΕ αποκλείονται συστηματικά από τα αστικά ΜΜΕ, με πρόφαση και την εκλογική κατάταξη του Κόμματος μετά τον Ιούνη.

Η μείωση του προσωπικού του «Ριζοσπάστη» έρχεται σε συνέχεια άλλων αποφάσεων για τον περιορισμό των εξόδων του Κόμματος, που αφορούν πρώτα και κύρια τα επαγγελματικά του στελέχη, μέλη και στελέχη που εργάζονται στο ΚΚΕ, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στη δράση του. Ακόμα και στο «Ριζοσπάστη», η απόφαση για μείωση του προσωπικού πάρθηκε αφού εξαντλήθηκε κάθε άλλο μέσο, που δεν έθιγε τους εργαζόμενους στην εφημερίδα. Δεν έγιναν μειώσεις μισθών, όπως σε όλα τα αστικά ΜΜΕ.

Το ΚΚΕ δεν έκρυψε ότι τα οικονομικά του επιδεινώθηκαν, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Πολύ περισσότερο, ένα κόμμα που στηρίζει τα έσοδά του στις συνδρομές των μελών του, στην οικονομική ενίσχυση από τα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει σταθερά την ανάγκη να το ενισχύσει και οικονομικά ο λαός, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αναμέτρηση με τις αντικειμενικές δυσκολίες. Η οικονομική ενίσχυση του Κόμματος είναι αναγκαία για να ανταποκρίνεται η πολιτική του δράση στις αυξημένες απαιτήσεις της ταξικής πάλης, για να ανταποκριθεί το Κόμμα σε σύνθετα καθήκοντα, που διαρκώς μεγαλώνουν. Να δυναμώσει την παρέμβασή του στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, να εκπληρώσει τον πρωτοπόρο και ιστορικό του ρόλο.

Το ΚΚΕ κατανοεί καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει να χάνεις τη δουλειά σου, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε όλη την Ελλάδα, είναι οι πρώτοι που απολύονται για τη δράση τους από τους εργοδότες καπιταλιστές. Η ίδια η κρίση του συστήματος καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις και αυξάνει την ανεργία.

Γι' αυτό το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, για όλο το διάστημα που παραμένουν χωρίς εργασία. Πρωτοστατεί στην αλληλεγγύη για τους άνεργους και τις οικογένειές τους, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, όπου δρουν και οι κομμουνιστές. Δίνει μάχες για να αποτρέψει απολύσεις, μειώσεις μισθών, εργασιακές ανατροπές σε επιχειρήσεις μεγαθήρια. Στη Βουλή αποκαλύπτει και πολεμάει νομοσχέδια και μέτρα που κάνουν φθηνότερο τον εργάτη για τον καπιταλιστή εργοδότη, είτε όταν πρόκειται να τον προσλάβει, είτε να τον απολύσει.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ παλεύει ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνολική ανατροπή. Για τη λαϊκή εξουσία, που θα εξαλείψει οριστικά την ανεργία και θα διασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα, στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης λαϊκής οικονομίας, θεμέλιο της οποίας είναι η κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Ξέρουμε ότι το παλιό σάπισε, το δείχνει και η κρίση. Ξέρουμε ότι οι εποχές που ζούμε είναι «γκαστρωμένες» και κυοφορούν το καινούριο. Στον αγώνα που δίνει το ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης», η μοναδική εφημερίδα που, ως Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, για 94 ολόκληρα χρόνια στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού, έχει αναλάβει μεγάλα και αυξημένα καθήκοντα. Ολοι εμείς, που το Κόμμα μάς χρέωσε στη δουλειά του «Ριζοσπάστη», θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ανταποκριθούμε.

Π.


α) Το πρώτο (ίσως και μικρότερης σημασίας) σημείο που καταδεικνύει το "ατυχές" του δημοσιεύματος είναι ότι ενώ υποτίθεται πως εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο "Ριζοσπάστη", παράλληλα φέρει "ανώνυμη" υπογραφή.

β) Δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιανόμαστε με τις επιχειρήσεις του ΚΚΕ. Έχουν προηγηθεί οι απολύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό "902", η υπαγωγή της Τυποεκδοτικής Α.Ε στο "σωτήριο" άρθρο 99, η παύση λειτουργίας της τηλεόρασης του "902" και τώρα οι απολύσεις στο "Ριζοσπάστη".

γ) Όπως στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, έτσι και σε σχέση με το ζήτημα των επικείμενων απολύσεων στο "Ριζοσπάστη", αναπαράγεται το ίδιο επιχείρημα εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ, αυτό των οικονομικών δυσκολιών. Απόλυτα σεβαστό και κατανοητό! 

Άλλωστε, δεν ήταν το ΚΚΕ που έφερε τα μνημόνια, που ψήφισε τη δανειακή σύμβαση, που νομοθέτησε αντεργατικούς νόμους και ούτω καθεξής. Είναι όμως διαφορετικό ως επιχείρημα όταν στελεχώνονται οι μηχανισμοί προπαγάνδας (επιχειρήσεις του κόμματος: έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος) από στελέχη-μέλη του κόμματος και διαφορετικό όταν στελεχώνονται από εργαζόμενους με μισθωτή σχέση εργασίας (εκμετάλλευσης). Στη δεύτερη περίπτωση (που είναι και αυτή που ισχύει στην περίπτωση του Ριζοσπάστη) το ατυχές αυτό επιχείρημα νομιμοποιεί από κάθε άποψη τις απολύσεις σε επιχειρήσεις που έχουν "οικονομικές δυσκολίες". Αυτό άλλωστε δεν είναι και το βασικό επιχείρημα για τις απολύσεις και στα αστικά ΜΜΕ στα οποία αναφέρεται ο αρθρογράφος;

δ) Άλλο "ατυχές" σημείο του δημοσιεύματος είναι ότι οι επικείμενες απολύσεις προβάλλονται ως αναγκαιότητα. Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει ως αποτέλεσμα της αντικειμενικής δυσκολίας να συντηρηθεί οικονομικά το κύριο όργανο προπαγάνδισης της ιδεολογίας του κόμματος ή εξυπηρετεί την συνέχιση της λειτουργίας της εφημερίδας με όρους καπιταλιστικής κερδοφορίας;

ε) "Ο «Ριζοσπάστης», ο «902», η «Τυποεκδοτική» δεν είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Δε λειτουργούν με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος". 

Αντιγράφουμε από τις θέσεις της ΚΕ ενόψει του 19ου συνεδρίου του κόμματος που δόθηκαν πριν μερικές ημέρες στη δημοσιότητα:

"Το Κόμμα μπορεί να αναπτύσσει επιχειρηματική οικονομική δραστηριότη­τα, με σκοπό τη διασφάλιση της δυνατότητάς του να ενημερώνει, ιδεολο­γικά και πολιτικά το λαό για τις θέσεις του, να αναπτύσσει τη μαζική πολι­τική διαφωτιστική του δραστηριότητα στα πλαίσια της προώθησης της πο­λιτικής του."

Τι εννοεί η ΚΕ λέγοντας ότι το κόμμα μπορεί να αναπτύσσει επιχειρηματική οικονομική δραστηριότητα; Τελικά, οι επιχειρήσεις του κόμματος λειτουργούν με λογική παραγωγής δημόσιου αγαθού ή με κριτήρια κερδοφορίας;

στ) "Γι' αυτό το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, για όλο το διάστημα που παραμένουν χωρίς εργασία."

"Δίνει μάχες για να αποτρέψει απολύσεις, μειώσεις μισθών, εργασιακές ανατροπές σε επιχειρήσεις μεγαθήρια. Στη Βουλή αποκαλύπτει και πολεμάει νομοσχέδια και μέτρα που κάνουν φθηνότερο τον εργάτη για τον καπιταλιστή εργοδότη, είτε όταν πρόκειται να τον προσλάβει, είτε να τον απολύσει."

Επί του πρακτέου, επειδή μάλιστα φαίνεται ότι οι απολύσεις είναι ειλημμένη απόφαση, με ποιον τρόπο θα στηρίξει η ΚΕ τους άνεργους του "Ριζοσπάστη"; Ψυχολογικά ή υλικά; Θα στηρίξει και τα μη μέλη του κόμματος; Ή μήπως θα παραπέμψει τη λύση των προβλημάτων τους στη λαϊκή εξουσία, στο πλαίσιο της "κεντρικά σχεδιασμένης λαϊκής οικονομίας";

Ακολουθούν αναγκαίες διευκρινήσεις, τις οποίες έχουμε επαναλάβει, μιας και το ζήτημα της σχέσης του κόμματος με τις επιχειρήσεις του συνεχώς επανέρχεται στην επικαιρότητα:

i) Χρησιμοποιώντας τον όρο "επιχειρήσεις", εννοούμε την έκδοση των εντύπων, εφημερίδων, την λειτουργία/συντήρηση ενός τηλεοπτικού σταθμού των οργανώσεων, κομμάτων, συλλογικοτήτων της αριστεράς. 

Δεν αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις που στηρίζουν την λειτουργία τους στην κερδοφορία,  κάτι που έτσι κι αλλιώς αποτελεί εξάρτηση από τον μηχανισμό της αγοράς.

ii) Η όποια κριτική στο ΚΚΕ για τις επιλογές του αναφορικά με τις επιχειρήσεις που διαθέτει, έχει την ιδιαίτερη σημασία της σε μια περίοδο που εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών ανατρέπονται, επομένως και το πώς απαντά σε αυτή την επίθεση η αριστερά με το παράδειγμά της - και δη η κομμουνιστική αριστερά -  έχει τη σημασία του επίσης.


Οι κομμουνιστές οφείλουν να στέκονται ταξικά αλληλέγγυοι σε περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας (ανεξαρτήτως εργοδότη) και όχι να τις επιχαίρουν. Θεωρούμε, επιπλέον, πως δεν είναι αλάνθαστοι, όπως επίσης και οι συλλογικότητές τους. Σημασία έχει, όμως, τα λάθη ή τα "λάθη" να μην επαναλαμβάνονται...


kokkinostupos

7 σχόλια:

 1. αντε και γ.....σου μαυρε τυπε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τσούζει η αλήθεια μεγάλε;;;

   Διαγραφή
 2. τωρα επιασες το ταυρο απο τα κερατα η αντικκε παρωπιδες η πως καποιοι αριστεροι εναι λιγακι οσο παται η γατα ΦΑΣΙΣΤΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχεις τσακωθεί με τους τόνους και την ορθογραφία...σύντροφε;

   Διαγραφή
 3. Ποια ειναι η αληθεια και πιος πονος σου αυτο το προβλημα πρεπει να λυσης και μετα να βρης τι κρυβεται πισω απο την αντικκε εμονη σου απιθανη ανθρωποι απιθανοι συντροφοι εχω ενα κοιλοπονο

  ΑπάντησηΔιαγραφή