Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ


Κάνοντας χρήση χημικών και αντλιών νερού για να απομακρύνουν τον κόσμο και συνοδευόμενοι από μπολντόζες, εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισήλθαν νωρίς το πρωί της Τρίτης στην πλατεία Ταξίμ, θέατρο των επεισοδίων ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές τις τελευταίες ημέρες.






«Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τα σύμβολα και τις φωτογραφίες πάνω από το άγαλμα του Ατατούρκ και πάνω στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Δεν έχουμε άλλο στόχο», έγραψε στο twitter ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού και πρόσθεσε: «Δεν θα αγγίξουμε το πάρκο Γκεζί και το Ταξίμ».

Εκατοντάδες διαδηλωτές με αντιασφυξιογόνες μάσκες και πλαστικά κράνη συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά που οδηγούν από την πλατεία στο πάρκο, ενώ η αστυνομία έχει παρατάξει τα οχήματα με τις αντλίες νερού γύρω από την πλατεία.

Πάντως μετά την επέμβαση, η πλατεία Ταξίμ άδειασε από διαδηλωτές και κυριαρχούσαν μικρές ομάδες αστυνομικών στα διάφορα σημεία της.


Η αστυνομία επέστρεψε σήμερα στην πλατεία μετά την απόσυρσή της την προηγούμενη εβδομάδα και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των διαδηλωτών του πάρκου Gezi με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σημειώνεται πως το κύμα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης μέχρι στιγμής έχει αφήσει πίσω του τρεις νεκρούς και περί τους 5.000 τραυματίες.



Οι συγκρούσεις αστυνομίας διαδηλωτών συνεχίστηκαν και αργά το βράδυ της Δευτέρας, ενώ συμπληρωνόταν η ενδέκατη ημέρα του μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον της συντηρητικής ισλαμικής κυβέρνησης. Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν στο κέντρο της Άγκυρας. Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν στην περιοχή κοντά στη λεωφόρο Τουναλί Χιλμί, μια αναβαθμισμένη περιοχή της τουρκικής πρωτεύουσας, η οποία ήταν κλειστή από τα οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές.

Η περιοχή που σύμφωνα με μαρτυρίες είχε σε μεγάλο βαθμό μείνει ανεπηρέαστη από τις συγκρούσεις που χαρακτηρίζουν τις νύχτες της Άγκυρας από της 30η Μαΐου και μετά, δέχτηκε μεγάλο όγκο δακρυγόνων, αναγκάζοντας τους εστιάτορες να κλείσουν τα καταστήματα τους και τους πελάτες τους να τρέχουν για να αποφύγουν τα χημικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου