Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοδιαλύουν και την πολιτική τους

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοδιαλύουν και την πολιτική τους

Στην ευθεία για το ενοποιητικό συνέδριο του Ιουλίου έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για μια πορεία χωρίς αναταράξεις. Σήμερα, Κυριακή, συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού σχετικά με τη διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος την επόμενη Κυριακή, το οποίο θα δρομολογήσει την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ, στην προοπτική ενός ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι το ίδιο πρόθυμοι πάντως οι υπόλοιποι συνοδοιπόροι της Κουμουνδούρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο σθεναρά στο σχεδιασμό αυτού του τύπου ενοποίησης αντιδρά
η ΔΕΑ, που με έκτακτη πανελλαδική της συνδιάσκεψη στις 25-26 Μαΐου αποφάσισε μεταξύ άλλων πως «απέναντι στην πίεση της ηγεσίας του ΣΥΝ για αυτοδιάλυση των “συνιστωσών” του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΑ έχει δηλώσει και επαναλαμβάνει ότι δεν θα αυτοδιαλυθεί», εξηγώντας ότι «το 27% του Ιούνη είναι λαϊκή επιδοκιμασία στον “ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών”, όπου οι αριστερές οργανώσεις υποστήριξαν την αριστερή – ριζοσπαστική γραμμή και φυσιογνωμία». Μεταξύ άλλων, η Πολιτική Απόφαση της οργάνωσης επισημαίνει ότι «πρόβλημα “πολυγλωσσίας” και αμφισημίας σχετικά με τη γραμμή και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκύψει και προκύπτει από τμήμα του “σταρ σύστεμ” του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά». Η πιο θετικά διακείμενη στο σχεδιασμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ οργάνωση είναι η ΚΟΕ κι αυτή όμως χωρίς να δίνει «λευκή επιταγή»: Η ΚΟΕ «υποστηρίζει το πέρασμα από το ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στον ενιαίο φορέα», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας όμως πως «αυτό πρέπει να γίνει αναγνωρίζοντας τη συνθετότητα μιας τέτοιας μετάβασης και ξεπερνώντας τις όποιες παθογένειες κάθε συνιστώσας. Αλλά και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και το ξεχωριστό φορτίο που φέρει κάθε μία από αυτές. Με άλλα λόγια, αντί για διλημματικού χαρακτήρα επιλογές, ανάδειξη μιας πιο δημιουργικής και συνθετικής διαδικασίας».

Χθες Σάββατο ολοκληρώθηκε εντωμεταξύ το Alter Summit, η συνάντηση των εναλλακτικών κινημάτων, όπου συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και που κατά τα φαινόμενα ήρθε να αντικαταστήσει το θεσμό των Κοινωνικών Φόρουμ που έχουν αδρανοποιηθεί. Δεν έγινε βέβαια αυτή η αλλαγή χωρίς μια προσαρμογή στο περιεχόμενο. Το «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», το σύνθημα των φόρουμ αντικαταστάθηκε από το «είμαστε το 99%», όπως είπε και στο χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας, ένα σύνθημα που ναι μεν μπορεί να απευθυνθεί σε μεγαλύτερα ακροατήρια, έχει όμως πολύ στρογγυλεμένες τις πολιτικές του αιχμές. Ακριβώς όπως και η νέα στρατηγική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου