Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πόλη Φέργκιουσον, προκειμένου να κατασταλούν οι βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν εκεί μετά τη δολοφονία του 18χρονου άοπλου αφροαμερικανού, Μάικλ Μπράουν



Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στo Φέργκιουσον στις ΗΠΑ.Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ Τζέι Νίξον υπέγραψε το βράδυ του Σαββάτου διάταγμα με το οποίο κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πόλη Φέργκιουσον, προκειμένου να κατασταλούν οι βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν εκεί μετά τη δολοφονία του 18χρονου άοπλου αφροαμερικανού, Μάικλ Μπράουν, το περασμένο Σάββατο, από πυρά αστυνομικού. 
Οι ΗΠΑ έχουν υψηλά ποσοστά αστυνομικής βίας (ενοούμε πραγματική θανατηφόρα βία, όχι σπρωξίματα και φάπες), και η αμερικανική κοινωνία φάινεται πως έχει "μπουχτίσει" και ζητάει ένα πιο πλήρη έλεγχο των αστυνομικών σωμάτων ανά πολιτεία. Όπως και να το κάνουμε ο θάνατος ενός 18χρονου για ένα κουτί πούρα είναι δυσανάλογα βαρύς.
Διαδηλώσεις έγιναν μέχρι και στη Νέα Υόρκη ενάντια στην αστυνομική βία, με αφορμή τον θάνατο από αστυνομικά πυρά του 18χρονου Αφροαμερικανού στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.
Παράλληλα, οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους και για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού οικογενειάρχη, ο οποίος κατέληξε από καρδιακή ανακοπή όταν ακινητοποιήθηκε βίαια στο έδαφος από αστυνομικούς, τον περασμένο Ιούλιο, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη.   

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανοί (το οποίο δεν έχει σημασία, δεν είναι θέμα χρώματος), δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στις κινήσεις διαμαρτυρίας στο Φέργκιουσον και αιτούνται "Δικαιοσύνη για τον Έρικ Γκάρνερ και τον Μάικλ Μπράουν", με τη παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Μπιλ Μπράτον και την καταδίκη των αστυνομικών που ευθύνονται για τον θάνατο του οικογενειάρχη. Παράλληλα εκφράζουν τους φόβους τους ύστερα από τα τελευταία κρούσματα αστυνομικής βίας.




Με τη σειρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, με δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη, ζήτησε από τους πολίτες να σέβονται την αστυνομία και να μη φέρουν αντίσταση αν κάποιος αστυνομικός αποφασίσει να συλλάβει κάποιο πρόσωπο.   

Υπενθυμίζεται ότι ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν, κατά τα λεγόμενα αυτοπτών μαρτύρων, πυροβολήθηκε από αστυνομικό ενώ ήταν άοπλος και είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Από την πλευρά τους, οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο θανών επιτέθηκε στον αστυνομικό με πρόθεση να του αφαιρέσει το όπλο του.

Από την άλλη, για την υπόθεση του 43χρονου Έρικ Γκάρνερ, ερασιτεχνικά πλάνα τον δείχνουν ακινητοποιημένο στο έδαφος από τους αστυνομικούς, ύστερα από συμπλοκή, να επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ο ιατροδικαστής χαρακτήρισε τον θάνατο του ανθρωποκτονία.  

Ο κυβερνήτης Νίξον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Φέργκιουσον από τα μεσάνυχτα ως τις 05:00 καθημερινά, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την αποκατάσταση της τάξης στην πόλη, σαν να πρόκειται για κήρυξη στρατιωτικού νόμου
Λίγα λεπτά μετά την επιβολή της απαγόρευσης, οι διαδηλωτές παρέμεναν στους δρόμους, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται παρούσα και έτοιμη να επέμβει. 







Ο Ντάρεν Γουίλσον είναι κατά την αστυνομία του Φέργκιουσον ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο  πυροδοτώντας σειρά βίαιων επεισοδίων στην πόλη. Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι ο Μπράουν πυροβολήθηκε αφότου μαζί με έναν ακόμη άτομο επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο Μπράουν είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, όταν ο αστυνομικός τον πυροβόλησε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας ο Γουίλσον υπηρετούσε έξι χρόνια στο σώμα και «δεν είχε υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα». Όπως είπε, «ο Γουίλσον νοσηλεύεται μετά από τον τραυματισμό του το Σάββατο». 
Οι αστυνομικές αρχές καθυστέρησαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη επειδή, όπως υποστήριξαν, είχαν εκτοξευθεί απειλές κατά της ζωής του.

Η "κολόνια" αυτή της αστυνομικής βίας στην "άψογη" όπως παρουσιάζεται από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ δημοκρατία των ΗΠΑ κρατάει πολλά χρόνια. Εάν αυτό το περιστατικό γινόταν σε άλλη χώρα, Ρωσία, ή Κίνα επί  παραδείγματι θα χρησιμοποιούνταν από τα αμερικάνικα δίκτυα για μήνες για να δείξουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των κοινωνιών των βασικών τους γεωπολιτικών αντιπάλων. Όταν γίνεται στην Βραζιλία φτιάχνουν ολόκληρα ντοκιμαντέρ εναντίον της βραζιλιάνικης αστυνομίας. Όποτε συμβαίνει στις ΗΠΑ θάβεται στα μονόστηλα.
Προ τεσσάρων μηνών στην Αλμπουκέρκη της πολιτείας του Νέου Μεξικού αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 38χρονο άστεγο James M. Boyd, ο οποίος έκανε “παράνομο κάμπινγκ” στους πρόποδες ενός λόφου. Σημειωτέον ότι πρόκειται περί αστέγου, κάπου έπρεπε να κατοικήσει. Μάλλον στον λόφο που ήταν δεν καταπατούσε κάποια περιουσία, πέραν του αμερικανικού Δημοσίου, το οποίο όμως αδιαφορούσε μέχρι τότε για το που θα έμενε ο άνθρωπος αυτός, οπως και εκατομμύρια άλλοι, που δεν έχουν την τύχη να ζουν το "αμερικανικό όνειρο". Σημειώνεται ότι 50000000 άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν με κουπόνια, κάτι που δείχνει ότι πρόκειται για κοινωνία μεγάλων ανισοτήτων ακριβώς όπως είναι και οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, όμως το Χόλυγουντ ξέρει να τα κρύβει καλά.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο που τραβήχθηκε από κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο κράνος ενός εκ των αστυνομικών ενώ ο άστεγος - που πιθανώς αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα - ήταν έτοιμος να φύγει δέχθηκε επίθεση με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και όταν εμφανώς αποπροσανατολισμένος αντέδρασε βγάζοντας ένα μαχαίρι δέχθηκε πολλούς πυροβολισμούς από τους αστυνομικούς.
Ενώ ήταν πεσμένος στο έδαφος δέχθηκε επιπλέον πυροβολισμούς με αποτέλεσμα 1 ημέρα αργότερα να υποκύψει στα τραύματά του.
Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η αστυνομία δήλωσε ότι η αντίδρασή τους απέναντι στον άστεγο ήταν δικαιολογημένη, και μάλλιστα ομοσπονδιακός δικαστής δεν βρήκε τιποτα το επιλήψιμο.
Και να μην ξεχάσουμε το πρόσφατο περιστατικό στο Ώστιν όταν αστυνομικοί σταμάτησαν και συνέλαβαν κοπέλα φοιτήτρια που έκανε τζόγκιν, επιδή τους φάνηκε ύποπτη φορώντας ακουστικά στο κεφαλι (όλοι οι τζόγκερς φορούν ακουστικά για να ακούνε μουσική όταν τρέχουν), και δεν ειχε μαζί της ταυτότητα! Η κοπελιά ήταν λευκή (Caucasian/Καυκάσια όπως αναφέρεται η κευκή φυλή) αυτό για να μην λένε πολλοι οτι το προβλημα στις ΗΠΑ είναι ρατσιστικό. όχι δνε είναι μεγάλο μερος των αστυνομικών είναι αφροαμερικανοί. Το πρόβλημα ειναι ότι οι ΗΠΑ έχουν μετατραπει σε μια προβληματική δημοκρατία υπό ολοκληρωτικό έλεγχο μετά τις 11 Σεπτέμβρη όταν κάποιοι εριξαν τους Δίδυμους Πύργους το 2001. Όποιοι και αν ήταν αυτοί πέτυχαν τον σκοπό τους, έφτιαξαν μια οργουελική κοινωνία η οποία έρχεται με γοργούς ρυθμούς και σε εμάς.



diktiospartakos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου