Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014

Κυκλοφόρησε ο 14ος τόμος της Μαρξιστικής Σκέψης: Ιστορία ΣΕΚΕ, ΚΚΕ


Δελτίο Τύπου


Στην ιστορία του ΣΕΚΕ και του ΚΚΕ αφιερώνεται ο νέος τόμος 14 της Μαρξιστικής Σκέψης. Το αφιέρωμα καλύπτει την περίοδο 1918-1957, από την ίδρυση του ΣΕΚΕ και του ΚΚΕ ως την απομάκρυνση του Ζαχαριάδη από την ηγεσία. Χωρίζεται σε δυο μέρη, ένα μέρος αναλύσεων και ένα ντοκουμέντων.

Στο πρώτο μέρος, ο αναγνώστης θα βρει κείμενα για τη συγκρότηση του ΣΕΚΕ, την πορεία του ΚΚΕ στη δεκαετία του ’20 και του ’30, το ΕΑΜ, τον εμφύλιο και τη μετεμφυλιακή περίοδο, για αντιπροσωπευτικές μορφές της περιόδου και για τη δημοκρατία στο κόμμα και στο κίνημα.


Ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος αναλύει την πρώιμη περίοδο του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος ως την ίδρυση του ΣΕΚΕ, ενώ ο Δημήτρης Αστερίου εξετάζει την πορεία του ΣΕΚΕ ως την ίδρυση του ΚΚΕ. Οι Γιώργος Πετρόπουλος και Βλάσης Αγτζίδης αναφέρονται στην πολιτική του ΣΕΚΕ στο Μικρασιατικό Ζήτημα. Οι Δημήτρης Κατσορίδας και Κώστας Παλούκης εξετάζουν τις εσωκομματικές διαμάχες στο ΣΕΚΕ και το ΚΚΕ των χρόνων 1922-1927, ενώ ο Κώστας Παλούκης αποτιμά την πορεία σταλινοποίησης του ΚΚΕ και τη διαμάχη του με τον αρχειομαρξισμό. Ο Θόδωρος Κουτσουμπός αναλύει τις μορφές της λαϊκής εξουσίας στην Εαμική Αντίσταση και ο Μιχάλης Λυμπεράτος την ήττα του ΔΣΕ και την πορεία του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ μετά τον εμφύλιο. Τέλος, ο Δημήτρης Καλτσώνης αναφέρεται στα ζητήματα της εσωκομματικής δημοκρατίας μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται ντοκουμέντα από τους ιστορικούς πρωταγωνιστές: Ο λόγος του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία και η επιστολή του προς τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ· αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάννη Πετσόπουλου Τα Πραγματικά Αίτια της Διαγραφής μου από το ΚΚΕ (1946), μέρη από τις αναμνήσεις του Κώστα Σιαπέρα για τον αγώνα του ΔΣΕ, η πλατφόρμα του Κώστα Καραγιώργη στην 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ στα 1950, τα τρία γράμματα του Νίκου Ζαχαριάδη για τον πόλεμο καθώς και μια σειρά μετέπειτα κείμενά του, αποσπάσματα από τις αναμνήσεις του Γιάννη Ιωαννίδη, ένα κείμενο του Δημήτρη Μπάτση για τον Γληνό, η αλληλογραφία Στάλιν-Τσόρτσιλ για την Ελλάδα στα 1944-45 και τα πρακτικά από το Β΄ Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ στα 1924. Τα τελευταία προλογίζονται από τον Δημήτρη Χαροντάκη, ενώ το μέρος των ντοκουμέντων παρουσιάζεται με ένα εισαγωγικό κείμενο του Χρήστου Κεφαλή.

Όπως σημειώνεται και στο εισαγωγικό του τόμου:

«Σε κάθε κρίσιμη καμπή στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος η επιστροφή στις αφετηρίες αποκτά μεγάλη σημασία. Η ιστορική έρευνα, η ακριβής γνώση των γεγονότων και η βάσει αρχών αποτίμησή τους, αποτελούν συστατικά στοιχεία της. Έτσι μπορεί να αντλήσει κανείς διδάγματα από το παρελθόν, να ξεκαθαρίσει εμπόδια και νόθες καταστάσεις, να δει το παρόν με νέο φως, αποσαφηνίζοντας προσανατολισμούς και προοπτικές».

Πληροφορίες: Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου , info@motibo.com, τηλ. 210 8222835, βιβλιοπωλείο τηλ. 210 3221580.


Περιεχόμενα


Εισαγωγικό Σημείωμα

ΣΕΚΕ • ΚΚΕ – Αναλύσεις

ΤΑΚΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Το ελληνικό εργατικό κίνημα ως την ίδρυση του ΣΕΚΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ Aπό το ΣΕΚΕ στο ΚΚΕ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Η Μικρασιατική Εκστρατεία και το ΣΕΚΕ (Κ)
ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ Η πολιτική του ΣΕΚΕ στο Μικρασιατικό Ζήτημα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΡΙΔΑΣ & ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΟΥΚΗΣ Εσωκομματικές διαμάχες του ΣΕΚΕ – ΚΚΕ στην περίοδο 1922-1927
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΟΥΚΗΣ Η σταλινοποίηση του ΚΚΕ: η ανάδειξη του αρχειομαρξιστικού εχθρού και η στροφή προς τους οικονομικούς αγώνες
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΣ Μορφές εναλλακτικής εξουσίας στην Ελεύθερη Ελλάδα του βουνού.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΣ Το αριστερό κίνημα μετά τον εμφύλιο
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ Ζαχαριάδης και Ασημίδης: Η άνοδος και η πτώση δυο ιστορικών στελεχών του ΚΚΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ Η δημοκρατία στα επαναστατικά κόμματα της εργατικής τάξης

ΣΕΚΕ • ΚΚΕ – Ντοκουμέντα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΗΣ Μερικά ζητήματα της ιστορίας του ΚΚΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ Το Β΄ Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (Κ)
Εθνικόν Συμβούλιον ΣΕΚΕ(Κ) 3-8 Φεβρουαρίου 1924
Λόγος του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία
Επιστολή του Άρη Βελουχιώτη προς τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Τα πραγματικά αίτια της διαγραφής μου από το ΚΚΕ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΠΕΡΑΣ Μυστικοί δρόμοι του Δημοκρατικού Στρατού. Από τη Βάρκιζα στο Μπούλκες
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Τα τρία γράμματα και ένα άρθρο για τον πόλεμο
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Δέκα χρόνια πάλης
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Στο ιδεολογικό μέτωπο
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Η Διαθήκη του Νίκου Ζαχαριάδη
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ Η «Πλατφόρμα Καραγιώργη»
Από την αλληλογραφία Στάλιν – Τσόρτσιλ, 1944-45
ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Αναμνήσεις
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΣΗΣ Το δίδαγμα του Γληνού

http://marxistikiskepsi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου