Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκίνησε η συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: έκλεισε το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Πάτρας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Καταγγέλλουμε την απόφαση της Διοίκησης του ΤΕΙ Πάτρας για τη μεταφορά στην Πάτρα των σπουδαστών του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του Παραρτήματος Αμαλιάδας. Η προπαγάνδα, τους τελευταίους δύο μήνες, μέσα από τον τοπικό και όχι μόνο τύπο είναι εκπληκτική. Με το ψευδές και από κάθε άποψη απαράδεκτο και αντικοινωνικό επιχείρημα του «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ» προετοιμάζεται το έδαφος για το κλείσιμο του συγκεκριμένου και όχι μόνο τμήματος. Λες και οι επαρχιακές πόλεις πρέπει να καταδικαστούν σε επιστημονικό και πολιτισμικό μαρασμό!!!
Υπενθυμίζουμε πως το συγκεκριμένο τμήμα είναι ένα από τα τμήματα των ΤΕΙ πανελλαδικά, που από την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2011-12) σταμάτησε να δέχεται εισακτέους, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (Δελτίο Τύπου/10-5-2011), και ενώ λειτουργούσε δύο μόνο χρόνια (ιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010). Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε μια πρόχειρη και αναξιόπιστη διαδικασία «αξιολόγησης» με ανακριβή στοιχεία που υποτίθεται πως αποδείκνυαν τη μη βιωσιμότητα του τμήματος. Ένα τμήμα που λειτουργούσε μόλις δύο χρόνια έχοντας αντικειμενικά μικρό αριθμό εισακτέων (κάποιες δεκάδες την πρώτη χρονιά λειτουργίας του λόγω της βάσης του 10, και πέραν των 100 σπουδαστών τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του) συγκρίθηκε με τα υπόλοιπα τμήματα ΤΕΙ που λειτουργούν δεκαετίες.   

Ο Σύλλογός μας από την πρώτη στιγμή (3/6/2011) τοποθετήθηκε ενάντια στη συγκεκριμένη απόφαση, θεωρώντας την αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών που επιβάλλεται από το μνημόνιο αλλά και της γενικότερης προσπάθειας αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των τελευταίων δεκαετιών. Μια πολιτική που βλέπει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όχι ως χώρους ακαδημαϊκούς με κύριους σκοπούς την εκπαίδευση και την έρευνα, αλλά ως επιχειρήσεις με προϋπολογισμούς, έσοδα και έξοδα. Πραγματοποιήσαμε μια σειρά παρεμβάσεις στο τμήμα και στην κοινωνία της Αμαλιάδας με στόχο να αρθεί η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου, ενώ καλέσαμε επανειλημμένα τη Διοίκηση του ΤΕΙ Πάτρας να πάρει θέση και να αντιταχθεί στο κλείσιμο του τμήματος.
Η πρόσφατη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη Ιστοσελίδα του ΤΕΙ Πάτρας (χωρίς να συνοδεύεται καν από απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ) φανερώνει τις πραγματικές διαθέσεις της διοίκησης του ΤΕΙ, που δεν είναι άλλες από την ευθυγράμμιση με την αντι-εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου. Υλοποιείται με αποφάσεις fast-track η προσπάθεια συρρίκνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η συγχώνευση και το κλείσιμο τμημάτων, ο περιορισμός των εισακτέων. Σήμερα είναι το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης που επιλέχθηκε ως αδύναμος κρίκος. Αν δεν υπάρξει δυναμική απάντηση θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα παραρτήματα και τμήματα που κατά περιόδους έχουν βρεθεί στο στόχαστρο (Κοινωνική Εργασίας, Τουριστικών Επιχειρήσεων).
Μια σειρά από επιπλέον εύλογα ερωτήματα δημιουργούνται. Γιατί οι εναπομείναντες σπουδαστές να επωμιστούν το αυξημένο κόστος της μεταφοράς τους στην Πάτρα, ενώ υπάρχουν οι υποδομές ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το τμήμα στην Αμαλιάδα μέχρις ότου αποφοιτήσουν όλοι;
Η Διοίκηση του ΤΕΙ από την πρώτη μέρα δεν πήρε καμιά θέση σχετικά με την υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και το συνεπακόλουθο κλείσιμο του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης. Οι δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του Ιδρύματος υπήρξαν κάτι παραπάνω από συντασσόμενες με την πολιτική της Διαμαντοπούλου και του υπουργού της συγκυβέρνησης.
Καλούμε το Συμβούλιο του ΤΕΙ να πάρει επιτέλους θέση και όχι να κρύβεται πίσω από τους μνημονιακούς νόμους για την παιδεία. Να πάρει θέση ακαδημαϊκή, υπέρ των συμφερόντων των σπουδαστών και του εκπαιδευτικού προσωπικού και να πάψει να στηρίζει τις πολιτικές του Υπουργείου, είτε μέσω της απραξίας της, είτε πλειοδοτώντας στις αποφάσεις του.
Καλούμε τους συναδέλφους και τους σπουδαστές να μην επιτρέψουν την εφαρμογή αυτής της από καιρό σχεδιασμένης απόφασης. Να αντισταθούμε στην πολιτική που βλέπει την παιδεία ως ανταποδοτική υπηρεσία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ως ζημιογόνες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζει φοιτητές και εκπαιδευτικούς ως «πλεονάζοντες».
Η υπεράσπιση της συνέχισης της λειτουργίας του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης είναι ζωτικής σημασίας για να μπλοκαριστεί ο νόμος Διαμαντοπούλου και το συμπλήρωμά του (Ν. 4009/2011, Ν. 4076/2012). Είναι υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. 
Καλούμε του Συλλόγους των μονίμων εκπαιδευτικών, των ΕΤΠ, των μελών ΔΕΠ, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία να πάρουν θέση με ψηφίσματα συμπαράστασης και αγωνιστικές αποφάσεις. ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ!
  • Για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής/αντεργατικής πολιτικής και της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΤΡΟΪΚΑ που την χαράσσουν και την υλοποιούν
  • Για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς αποκλεισμούς
  • Για Παιδεία προσανατολισμένη στις ανάγκες της νεολαίας και του εργαζόμενου λαού και όχι υποταγμένη στις ανάγκες της αγοράς


- Εκ του ΔΣ –

Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού
ΤΕΙ Πάτρας «ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου