Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Κόβουν τα «χαρτιά» από τους 300 της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης



Την περίοδο της έξαρσης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού διάλεξε η συγκυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για να κόψει τα «χαρτιά» από τους 300 πρώην απεργούς πείνας της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας μια καθαρά εκδικητική κίνηση ενάντια σε μια ομάδα μεταναστών που διεκδίκησε οργανωμένα και μαχητικά το δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς το καθημερινό κυνηγητό από την Αστυνομία.

Οι 300 πρώην απεργοί πείνας είχαν πάρει το Μάρτη του 2011 βεβαιώσεις «αναβολής της απομάκρυνσης». Δεν ήταν αυτό που ζητούσαν (ζητούσαν άδεια διαμονής και εργασίας) ήταν όμως ένα νομιμοποιητικό έγγραφο που τους έβγαζε από το άγχος του καθημερινού κρυψίματος. Δικαίωμα εργασίας, αν και περιλαμβανόταν στην προφορική συμφωνία με τέσσερις υπουργούς της τότε κυβέρνησης, ουδέποτε τους δόθηκε, είχαν όμως το δικαίωμα να κάνουν ένα ταξίδι για να επισκεφτούν τις οικογένειές τους. Εστω και με μυριάδες προβλήματα, ακόμα και με στήσιμο σκευωριών για μερικούς, αυτό το δικαίωμα ασκήθηκε από τους περισσότερους.




Το Σεπτέμβρη του 2011 οι πρώην απεργοί πείνας ανανέωσαν για ένα εξάμηνο τις βεβαιώσεις τους και το Μάρτη του 2012 για ένα ακόμη εξάμηνο. Από τις 12 Σεπτέμβρη, έπρεπε ν’ αρχίσουν οι ανανεώσεις για το επόμενο εξάμηνο. Εκπρόσωποι του «Ανοιχτού Μετώπου για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Μεταναστών» επικοινώνησαν έγκαιρα, όπως και τις προηγούμενες φορές με την Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, προκειμένου να ρυθμίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες (ποιες μέρες θα προσέλθουν, να υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη και διερμηνεία από τους ίδιους για να γίνεται γρήγορα η διαδικασία κ.λπ.). Αυτή τη φορά, όμως, απάντηση δεν πήραν.

Ο ταξίαρχος που προΐσταται σε όλο το συγκρότημα του «Αλλοδαπών» στην Αθήνα έστειλε έγκαιρα, όπως δήλωσε, ερώτημα στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, όμως απάντηση δεν πήρε. Οι εκοπρόσωποι των μεταναστών ζήτησαν να προσέλθουν και να υποβάλουν τις αιτήσεις για ανανέωση, όμως η απάντηση ήταν να μην προσέλθουν, γιατί η υπηρεσία δε θα δεχτεί ούτε αιτήσεις! Την Πέμπτη, η απάντηση στο ερώτημα ότι έχουν ήδη αρχίσει να λήγουν οι προηγούμενες βεβαιώσεις, ήταν ότι θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή, με τη λήξη της προηγούμενης βεβαίωσης, οι μετανάστες θα γίνουν και πάλι «χωρίς χαρτιά» και θα πρέπει να ξαναγίνουν «αόρατοι», για ν’ αποφύγουν τη σύλληψη και την απέλαση.





Η εκτίμησή μας είναι πως δεν πρόκειται για γραφειοκρατικού τύπου αβελτηρία της Αστυνομίας, αλλά για μεθόδευση σιωπηλής μη ανανέωσης των βεβαιώσεων «αναβολής της απομάκρυνσης» που έχουν οι 300 πρώην απεργοί πείνας. Εκτιμούμε ότι η αναμενόμενη απάντηση από το Αρχηγείο δε θα έρθει ποτέ και ενδεχομένως αυτό να το ξέρουν στο «Αλλοδαπών». Αλλωστε, το γεγονός ότι η υπηρεσία απευθύνθηκε στο Αρχηγείο για ένα θέμα που είναι της αποκλειστικής της αρμοδιότητας (αυτή άλλωστε υπογράφει τις βεβαιώσεις και όχι το Αρχηγείο), αποδεικνύει ότι η υπόθεση δεν αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της αστυνομικής ρουτίνας, αλλά σε πολιτικό επίπεδο. Πολιτική είναι σε κάθε περίπτωση η απόφαση.

Καταγγέλλουμε τον υπουργό Προ Πο Ν. Δένδια, διότι ρίχνει λάδι στη φωτιά, πυροδοτώντας το ρατσιστικό μίσος και χρησιμοποιώντας και τους 300 πρώην απεργούς πείνας, μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα, σαν πειραματόζωα σ’ ένα βρόμικο σχέδιο που φουσκώνει τα πανιά των νεοναζί. Καταγγέλλουμε τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης που καλύπτουν τον υπουργό και σφυρίζουν αδιάφορα. Ιδιαίτερα τη ΔΗΜΑΡ που καμώνεται την κοινωνικά ευαίσθητη και τη νομιμόφρονα. Ο δικός τους νόμος προβλέπει ότι οι εξάμηνες βεβαιώσεις «αναστολής της απομάκρυνσης» μπορούν ν’ ανανεώνονται και δεν υπάρχει κανένας λόγος που να επιβάλλει διαφορετική μεταχείριση των «300» σε σχέση με τα προηγούμενα εξάμηνα. Ο μόνος λόγος είναι η εκδικητικότητα γι’ αυτούς που σήκωσαν κεφάλι και διεκδίκησαν αγωνιστικά το δίκιο τους. Απαιτούμε να ανανεωθούν άμεσα τα «χαρτιά» των 300 πρώην απεργών πείνας.

Πηγή:Κόντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου