Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Εργατική Πρωτομαγιά. Μέρα Απεργίας. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ.ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ. ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ
1η ΜΑΗ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ 10.30 π.μ


Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες. Η 1η Μάη του 1886 έγινε σύμβολο μιας νέας εποχής στη ζωή και τον αγώνα των εργατών ενάντια στην αστική τάξη για το δικαίωμα στην εργασία, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την κοινωνική απελευθέρωση. Είναι η μέρα δικού μας απολογισμού, αναζήτησης και πάλης για τους ταξικούς αγώνες, για την προοπτική να νικήσουν οι αγώνες στο φόντο των σημερινών εκρηκτικών δυνατοτήτων και πρωτόγνωρων δυσκολιών της εποχής.


Η κρίση που πλήττει σήμερα τον καπιταλιστικό κόσμο, έχει πίσω της μια περίοδο 30 ετών αλλεπάλληλων ποιοτικών αναδιαρθρώσεων σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής, οικονομικής, ιδεολογικής πολιτικής πραγματικότητας. Είναι κρίση ιστορική του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, κρίση δομική, κρίση υπερσυσσώρευσης, που σήμερα εκφράζεται ως κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα και κρίση χρέους. Σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, αστικές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο (δεξιές, κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές) ακολουθούν την ίδια αντιδραστική αντεργατική πολιτική, της άγριας λιτότητας, της απελευθέρωσης των αγορών, των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της λεηλασίας της φύσης και του περιβάλλοντος, της πνευματικής και πολιτιστικής λοβοτομής. Οι στρατηγικής σημασίας αναδιαρθρώσεις που από κοινού προωθούν ελληνικό κεφάλαιο-ΕΕ-ΔΝΤ και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποτελούν την αστική απάντηση στην κρίση. Είναι βαθιά ταξικές. Εξυπηρετούν την ανάγκη της κερδοφορίας και δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για το εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο. Οδηγούν 1,5 εκατ. εργαζόμενους στην ανεργία, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνουν μισθούς και συντάξεις, ιδιωτικοποιούν Υγεία-Παιδεία. Θεσμοθετούν τις απολύσεις και την κινητικότητα-διαθεσιμότητα στο Δημόσιο τομέα, νομιμοποιούν τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας-εκμετάλλευσης. Δίνουν γη και ύδωρ στο τραπεζικό κεφάλαιο την ίδια στιγμή που χτυπούν με αλλεπάλληλα χαράτσια τους εργαζόμενους. ‘Όλα αυτά συνοδεύονται από την όξυνση της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού, την κήρυξη παράνομης της απεργίας, τις διώξεις αγωνιστών του εργατικού κινήματος και τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.

Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να αλλάξουν πορεία τα συνδικάτα. Για την ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος. Για να νικήσουν οι αγώνες.

Τις μέρες που ανακοινώνονταν τα νέα μέτρα ο εργοδοτικός, γραφειοκρατικός συνδικαλισμός ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ προχώρησε σε νέα συμφωνία ξεπουλήματος και υποταγής. 

Χειροκροτούμενη από τον Υπουργό Εργασίας για την «υπευθυνότητά» της και την προσήλωσή της στην «ανάκαμψη της οικονομίας», υπέγραψε με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας, τον ΣΕΒ και άλλες ενώσεις των αφεντικών, την νέα δήθεν ΕΓΣΣΕ νομιμοποιώντας την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την ελεύθερη διαπραγμάτευση για τους μισθούς, δεχόμενη την νομοθετική παρέμβαση κυβέρνησης - τρόικα για μισθούς πείνας των 586 ευρώ και 511 αντίστοιχα για τους νέους. Συμφώνησε στο «στρατηγικό πρόγραμμα 2014-2020», δηλαδή σε όλη τη γραμμή της Ε.Ε. και της άθλιας συγκυβέρνησης για την «ανταγωνιστικότητα», την «επιχειρηματικότητα». Επιπλέον οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ υπέγραψαν την συμφωνία τους με τους εργοδότες για προώθηση του «κοινωνικού διαλόγου» και σε κλαδικό επίπεδο, ώστε να υπάρξουν ανάλογες «συμβάσεις» υποταγής και εξευτελισμού και σε άλλους κλάδους.  «Δωράκι», η συμφωνία με το Υπουργείο Εργασίας για χορήγηση στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ 4,3 εκατομμύριων ευρώ για την «επιμόρφωση» και «κατάρτιση» 12.600 συνδικαλιστών έως το τέλος του 2015!!! Είναι πια φανερό ότι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Προετοιμάζουν το έδαφος για διαρκή αποδοχή νέων αντεργατικών μέτρων, ενώ σκορπούν την απογοήτευση και συμβάλλουν στην απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών της εργατικής βάσης. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ ότι δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις στις σκληρές πολιτικές που προβλέπονται-εφαρμόζονται, είναι η χαρακτηριστική ταύτιση του εργοδοτικού συνδικαλισμού με Κυβέρνηση, Τρόικα, Κεφάλαιο.

Αυτή την πολιτική οι εργαζόμενοι πρέπει να απομονώσουν και να διαχωριστούν από την γραφειοκρατία και στον εορτασμό της 1ης Μάη. Κόντρα στην συναίνεση του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος και ξεπερνώντας τα όρια της λογικής του ΠΑΜΕ που επιδιώκει ενότητα γύρω από τον εαυτό του.Κόντρα και στις λογικές της Αυτόνομης Παρέμβασης που παρουσιάζεται ως ‘’υπεύθυνη δύναμη’’ που δεν διαχωρίζεται από τον προγραμματισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και σε πολλές ομοσπονδίες υπογράφει μνημονιακές συλλογικές συμβάσεις. Σαν μισθωτοί εκμεταλλευόμενοι συμπορευόμαστε με όλους όσους ζουν από την δουλειά τους και δεν έχουν ρόλο διεύθυνσης στην παραγωγή. Συμμετέχουμε και αποφασίζουμε μέσα από τις συνελεύσεις των συνδικάτων μας, περιφρουρούμε και υπερασπιζόμαστε τους αγώνες μας. Οργανώνουμε την αντίστασή μας μακριά από φυλετικές και εργασιακές διακρίσεις. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει άμεσα να υψώσουν τείχος απέναντι στην φασιστική απειλή, όχι μόνο στην συμμορία των τραμπούκων και δολοφόνων της χρυσής αυγής, αλλά και στον πραγματικό αντίπαλο, την πραγματική ακροδεξιά, στην κυβέρνηση και στους συμμάχους της.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

·         Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις μισθών και μείωση ωρών εργασίας.  Άμεση κατάργηση του μισθού γαλέρας για τους νέους κάτω των 25 ετών. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, της ελαστικής εργασίας του θεσμού της ενοικίασης εργαζομένων, της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας.
·         Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, πλήρης πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και τις άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες όλων των ανέργων. Μείωση των ωρών δουλειάς και των χρόνων συνταξιοδότησης για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
·  Δωρεάν παιδεία - υγεία. Καμιά εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών. Καμιά ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ.
·         Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων που τα συνοδεύουν.
·   Ριζική φορολόγηση του κεφαλαίου με ραγδαία μείωση της φορολογίας για τους εργαζόμενους. Να καταργηθούν τα χαράτσια.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ

·         Ανατροπή του κοινωνικού σφαγείου της Κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που προωθεί την πολιτική του κεφαλαίου, κάτω από το βάρος  των εργατικών αγώνων. 
·         Εργατική άρνηση πληρωμών και διαγραφή του χρέους 
·          Εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων με έλεγχο των εργατών και της κοινωνίας.
·            Έξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ, αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ.ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου