Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Σκηνικό Κριμαίας στήνεται στην Ανατολική Ουκρανία



«Απώλεια ελέγχου» είναι μάλλον η φράση που χαρακτηρίζει τόσο την κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλες πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας- οι οποίες σε σημαντικό βαθμό βρίσκονται πλέον υπό τον κράτος των ρωσόφιλων- όσο και την κατάσταση στο Κίεβο  που αναζητά εναγωνίως λύση για να «συγκρατήσει» τα ανατολικά σύνορα που τίθενται σε αμφισβήτηση...

Η ουκρανική κυβέρνηση, που τελεί υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούν ακραίοι εθνικιστές και της απειλής εξ ανατολάς έκανε το Σάββατο «ανοιχτά» λόγο για ρωσική «επίθεση». 

Σήμερα όμως αποφάσισε να χαρακτηρίσει τις αποσταθεροποιητικές-αυτονομιστικές δράσεις ρωσόφιλων στα ανατολικά της χώρας ως «προϊόν» τρομοκρατικών ενεργειών αφού όπως ανακοίνωσε ο Υπ.Εσωτερικών, το Κίεβο ξεκίνησε "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" σε μία από  τις πόλεις που έχουν "καταληφθεί". 


Η δε Δύση, εκφραζόμενη το Σάββατο κυρίως δια της Ουάσινγκτον και του ΟΗΕ προειδοποιεί για «περαιτέρω συνέπειες» σε βάρος της Μόσχας και εκφράζει την «ανησυχία» της αντίστοιχα. 

Η Ρωσία όμως αποποιείται με όψιμη…αθωότητα την οποιαδήποτε εμπλοκή και συνεχίζει ως ξεκίνησε να πορεύεται δείχνοντας να μην πτοείται. 

Νεκρός αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας

Η κατάσταση όμως κλιμακώνετια επικίνδυνα μετά και την είδηση ότι αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας σκοτώθηκε και πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν στη διάρκεια "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης που πραγματοποίεί το Κίεβο κατά των ενόπλων φιλορώσων στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ μέσω ανάρτησης στο Facebook, από τις τάξεις των αυτονομιστών, υπάρχει ένας "αδιευκρίνιστος αριθμός" θυμάτων,  του στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών. 

Στην πόλη έχουν στηθεί "οδοφράγματα" και οι φιλορώσοι παραμένουν στους δρόμους ενώ την ίδια στιγμή στο Χάρκοβο διαδηλώνουν φιλορώσοι αλλά και υποστηρικτέ του νέου καθεστώτος του Κιέβου και δεν αποκλειέται η κατάταση και εκεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. 

Το νέο…καθεστώς στην Αν.Ουκρανία

Το πρωινό της Κυριακής «βρήκε»  μεγάλες πόλεις στα ανατολικά της χώρας υπό το κράτος των φιλορώσων «ακτιβιστών» με ενόπλους να έχουν περάσει για τα καλά στην επίθεση και ουσιαστικά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας να έχουν πλέον «καταλάβει» το Σλαβιάνσκ, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, πόλεις με ισχυρό ρωσικό «στοιχείο». 

Αρκετοί εκ των δραστών των επιθέσεων που εξαπολύονται σε κεντρικά κυβερνητικά κτήρια και στα κεντρικά υπηρεσιών ασφαλείας είναι ένοπλοι και διατρανώνουν το «αίτημα» τους για μια "κυρίαρχη δημοκρατία". 

Στους δρόμους δε των πόλεων αυτών, υπάρχει πέρα από τα ίδια «αιτήματα» που αντηχούν και οι ίδιες εικόνες με αυτές στην Κριμαία. Ένοπλοι, στο Σλαβιάνσκ, οι οποίοι φορούν στολές χωρίς διακριτικά, κράνη και μάσκες, υψώνουν τη ρωσική σημαία και εκατοντάδες κάτοικοι φωνάζουν, παρακολουθώντας την έπαρση της σημαίας, "Ρωσία! Ρωσία!". Οι φιλορώσοι ζητούν την ένωση με τη Ρωσία ή τουλάχιστον τη διενέργεια δημοψηφίσματος που θα τους παραχωρούσε μεγαλύτερη περιφερειακή αυτονομία.


Η δε «αντίσταση» που συναντούν είναι μάλλον αμελητέα, καθώς όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρκετά εκ των μελών των δυνάμεων καταστολής φάνηκαν να αλλάζουν στρατόπεδο, καθώς φόρεσαν φιλορωσικά εμβλήματα. Ουσιαστικά όμως δεν μπορούν να πράξουν και αλλιώς αφού δεν υπάρχουν «ενισχύσεις» από το Κίεβο και μόνοι τους, χωρίς μάλιστα εντολή ή άδεια να ανταποδώσουν, είναι αδύνατον να συγκρατήσουν τους ενόπλους και τα πλήθη. 

Εξάλλου η Ρωσία, έχει προειδοποιήσει το Κίεβο να μην αποτολμήσει οποιασδήποτε αιματηρή καταστολή των ταραχών φέρεται, κατά τους Ουκρανούς και τους Αμερικανούς να έχει συγκεντρώσει έως και 40.000 στρατιώτες στα σύνορα της-σύμφωνα και με πληροφορίες από το ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια φαίνεται «έτοιμη» να επέμβει σε περίπτωση που η κατάσταση κριθεί ότι «απειλεί» τα συμφέροντα «ομοεθνών» της Μόσχας. Εξάλλου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει "με κάθε τίμημα" τους ρωσικούς πληθυσμούς της πρώην ΕΣΣΔ.




Η κυβέρνηση του Κιέβου και το αδιέξοδο

Ενώ μάχες διεξάγονται σε πολλές πόλεις της Αν.Ουκρανίας, ο προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, συγκάλεσε εκτάκτως το βράδυ της Κυριακής και "Οι συμμετέχοντες μελέτησαν τα ζητήματα και τα μέτρα σε σχέση με την εξομάλυνση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία". Ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, από την πλευρά του κατήγγειλε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, "εξωτερική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας", υποστηρίζοντας πως αυτοί που επιτέθηκαν είχαν "όπλα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις".

Κατά τη συνεδρίαση, ακραίοι εθνικιστές είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο χώρο όπου διεξαγόταν η συνάντηση για να απαιτήσουν μια ισχυρή απάντηση από τις αρχές. Ο Ντμίτρο Γιάρος, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας), ο οποίος χαρακτηρίζεται "φασίστας" από τους φιλορώσους, κάλεσε από την πλευρά του τους οπαδούς του να "προετοιμασθούν για δράση".



Ένταση πριν το διπλωματικό ραντεβού


Αυτή η ενίσχυση των εντάσεων έρχεται τη στιγμή που πλησιάζει η τετραμερής συνάντηση, Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ στη Γενεύη για την εξεύρεση λύσης στην «υπόθεση της Ουκρανίας» και ο οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απηύθυνε το βράδυ του Σαββάτου προειδοποίηση προς τη Μόσχα με τον Αμερικανό Υπ.Εξωτερικών, Τζων Κέρυ να συνομιλεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι και να δηλώνει πως εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση η Μόσχα θα αντιμετωπίσει "επιπλέον συνέπειες". 

Σύμφωνα δε με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι εξέφρασε στον Λαβρόφ "τη βαθιά ανησυχία του" για το γεγονός ότι οι επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το πρωί από ενόπλους ήταν "ενορχηστρωμένες και συγχρονισμένες, με τον ίδιο τρόπο που ήταν και οι προηγούμενες επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία".

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του κατήγγειλε αυτές "τις οργανωμένες εκστρατείες εξώθησης (στην αποσταθεροποίηση) και σε δολιοφθορές". 

Ανακοίνωσε επίσης πως ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάινεν θα μεταβεί στις 22 Απριλίου στο Κίεβο όχι μόνο για να επαναλάβει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις αρχές του Κιέβου, αλλά και για να προσπαθήσει να βελτιώσει την ενεργειακή κατάσταση της χώρας αυτής.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε πως είναι "πολύ ανήσυχος" μπροστά στον "αυξανόμενο κίνδυνο να εκδηλωθούν βίαιες συγκρούσεις" και κάλεσε όλους τους πρωταγωνιστές της κρίσης στην Ουκρανία "να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και να προχωρήσουν σε διάλογο για να μειωθεί η ένταση.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου