Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ανοιχτή συζήτηση για τις εργασιακές συνθήκες στον κλάδο του επισιτισμού


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥΘΕΝΑ

Μάθε τα δικαιώματά σου
Οργανώσου στο χώρο εργασίας σου
Σπάσε τον τσαμπουκά της εργοδοτικής τρομοκρατίας!

Κοινή εκδήλωση του σχήματος ΛΑΝΤΖΑ στον επισιτισμο και της Εργατική Λέσχης Περιστερίου. Στην Εργατική Λέσχη Περιστερίου, Τετάρτη, 27 Μαίου, 19.00.

ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΙΝΟΥΝ...
Ήρθε η ώρα να οργανώσουμε τον αγώνα μας.

Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού βιώνουν μια βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως και το σύνολο του κόσμου της εργασίας. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σήμανε την πλήρη επικράτηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την ίδια στιγμή που εργοδότες και κυρίως ‘’ μεγάλα μαγαζιά ‘’ οχυρώνουν ή και αυξάνουν τα κέρδη τους στις πλάτες των εργαζομένων, ωφελημένοι από την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική που εξάλειψε κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος. 

Το νομοσχέδιο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, για τα εργασιακά επαναλαμβάνει τη γνωστή αναδίπλωση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, καθώς η άμεση αύξηση του
κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, πάει περίπατο αφού πρόκειται να εφαρμοσθεί σταδιακά έως το 2016. Οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς», δηλαδή την Ε.Ε, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις ξεκινούν από «μηδενική βάση». Εξάλλου οι κλαδικές συμβάσεις είναι αυτές που βρίσκονται στο στόχαστρο του κεφαλαίου, καθώς εξέφραζαν πάντα τις πιο προωθημένες κατακτήσεις των εργαζόμενων.

Νεολαίοι/ες και χρόνια εργαζόμενοι/ες στον κλάδο πετιούνται στις πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης με εξαιρετικά χαμηλό μεροκάματο, χωρίς καθορισμένα καθήκοντα και ανασφάλιστοι. Σε αυτό το τοπίο οι παρατυπίες, τα ψεύδη και οι εκβιασμοί προς τους εργαζομένους είναι μια αβάσταχτη καθημερινότητα. Ειδικά στον κλάδο του επισιτισμού όπου οι απαιτήσεις των αφεντικών μπορεί να φτάσουν σε παράλογα επίπεδα, είναι αναγκαίο να προτάξουμε ότι κάθε μικρός συμβιβασμός σταδιακά μπορεί να οδηγήσει πολύ εύκολα σε πλήρη υποταγή στην αυθαιρεσία του εργοδότη. Στον αντίποδα αυτού, πρέπει να προτάξουμε την λογική ότι ακόμα και οι μεγαλύτεροι αγώνες ξεκινάνε από τις πιο μικρές αρνήσεις: από ένα όχι απέναντι στις απλήρωτες υπερωρίες, όχι στο να κάνεις τα γλυκά μάτια στον πελάτη, όχι στο να κάνεις το χαμάλη, τον μπογιατζή, το παιδί για όλες τις δουλείες.

Τους τελευταίους μήνες αυτό το μαύρο τοπίο έχει αρχίσει να αλλάζει εξαιτίας του συλλογικού αγώνα των εργαζομένων. Τα δείγματα συλλογικής αντίστασης και νίκης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις GAMATO και Γκαζοχώρι μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουμε να κατακτήσουμε το αυτονόητο, το τίμιο μεροκάματο. Οι συνάδελφοι πήγαν κόντρα στις απειλές και κατάφεραν να πάρουν πίσω αυξήσεις, απολύσεις, επιδόματα, άδειες και αποζημιώσεις που για πολλούς από εμάς φάνταζουν όνειρο καλοκαιρινή νυχτός.

Εμείς, οι συνάδελφοι στη Λάντζα αντιλαμβανόμαστε τις μεγάλες δυσκολίες του κλάδου. Πέρα από αυτό διαπνεόμαστε από μία μεγάλη εμπιστοσύνη στη συλλογική οργάνωση και στον συλλογικό αγώνα των εργαζομένων. Επιδιώκουμε τον ανεμπόδιστο και αναγνωρισμένο συνδικαλισμό στους χώρους εργασίας μας. Έναν συνδικαλισμό που δε θα μετριέται στα ‘’ λίγα και καλά ‘’, αλλά συνεχώς θα προσπαθεί και θα πιέζει για ολοένα και μεγαλύτερες διεκδικήσεις προς όφελος των εργαζομένων. Έναν συνδικαλισμό που δε θα εναγκαλίζεται με τον ΣΕΒ και τα αφεντικά, όπως η ξεπουλημένη ΓΣΕΕ. Έναν συνδικαλισμό που θα αντιστέκεται, αλλά και θα οργανώνει με σχέδιο και αναβαθμιμένα μαχητικά χαρακτηριστικά τον αγώνα τον εργαζομένων. Έναν συνδικαλισμό που δε θα στέκεται μόνο στο "κράτημα" του μεροκάματου, αλλά θα πιέζει να πάρει πίσω όλο τον πλούτο που έχουν κλέψει από την εργαζόμενη τάξη. Έναν συνδικαλισμό που θα απαιτεί τα λεφτά από τα χρέη που έχουν φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού, να μην πηγαίνουν στην αποπληρωμή του στις τράπεζες, αλλά στην αποπληρωμή της εργασίας που παράγουν ανασφάλιστοι και οι ελαστικά εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους παραγωγής στη χώρα.

Σε αυτή μας την προσπάθεια για το ‘’ άνοιγμα’’ μιας διαφορετικής λογικής για τον τρόπο εργατικού συνδικαλισμού και πολιτικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας εντός του εργατικού κινήματος, έχουμε συνοδοιπόρους τους συναδέλφους μας στις γειτονίες, τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Επιλέξαμε να βρεθούμε και να συνομιλήσουμε μαζί τους στον χώρο που αυτοι οργανώνονται και φτιάχνουν ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτισμού στην γειτονιά.

ΛΑΝΤΖΑ | Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό - Τουρισμό
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου