Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

...αυτό το μακέλεμα δε θα 'χει ούτε μισό μισοσβησμένο όχι...


Ανακοίνωση


Κανείς δε θα γλιτώσει. Κι αυτό το μακέλεμα δε θά ‘χει ούτε μισό μισοσβησμένο όχι….
Θα βουλιάζουμε –βουλιάζουμε– γλείφοντας, υπογράφοντας, ικετεύοντας
κι ουρλιάζοντας ξεφτιλισμένα ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ!!!! (Κατερίνα Γώγου)



Μ' αυτούς ακριβώς τους στίχους της Κατερίνας Γώγου , η ΕΑΣ στην ανακοίνωση της τον Οκτώβρη του 2013, είχε προαναγγείλει το αποτέλεσμα των δήθεν συζητήσεων του προεδρείου του Συνδικάτου ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Πανεργατικής, με την διοίκηση και το υπουργείο για την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας .
Η εκτίμηση μας αυτή προέκυψε από  όσα μαθαίναμε από συζητήσεις με πρόεδρο και γραμματέα του συνδικάτου , αλλά και με όσα τα διάφορα παπαγαλάκια έλεγαν στις αφετηρίες προετοιμάζοντας το έδαφος- μέσα από παραπλάνηση και παραπληροφόρηση –για την οριστική εφαρμογή των μνημονιακών νόμων.
Τελικά υπογράφτηκε η μνημονιακή σύμβαση ,στα μουλωχτά και με τους εργαζόμενους στο περιθώριο, μια κατάπτυστη σύμβαση με την οποία το συνδικάτο μας αναγνωρίζει και αποδέχεται όλους τους μνημονιακούς και εφαρμοστικούς νόμους.

Συνάδελφοι-σσες

Οι τρόποι που μπορούμε να δούμε αυτή την σύμβαση είναι μόνο δύο:


·        Ο ένας είναι ο ρηχός , ο επιφανειακός, ο γεμάτος ψέματα και ανακρίβειες και είναι ο τρόπος που οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ –Πανεργατική μαζί με τα δεκανίκια και τα ανεγκέφαλα παπαγαλάκια τους προσπαθούν να μας πείσουν «κατάφεραν και υπέγραψαν σύμβαση , με την οποία «σπάνε» –λένε- τους μνημονιακούς νόμους και οι εργαζόμενοι , παίρνουμε κάποια χρήματα.
·        Ο άλλος τρόπος είναι να δούμε την συλλογική σύμβαση σε αντιπαραβολή με τους μνημονιακούς νόμους και έτσι να διαπιστώσουμε αν μας λένε την αλήθεια η αν για μια ακόμα φορά έκαναν το χατίρι της  κυβέρνησης και υπόγραψαν για μια ακόμα φορά  ένα ξεφτιλισμένο ΝΑΙ.
Ας ξεκινήσουμε από τα ψέματα που είπαν όλο αυτό το διάστημα.

Για να σας βοηθήσουμε στο να κατανοήσετε τα ψέματα τους έχουμε μαζί με την ανακοίνωση  έναν πίνακα ,που από την μια περιέχει σημεία της σύμβασης και στην διπλανή στήλη τα άρθρα των νόμων που –υποτίθεται-  διαπραγματεύτηκαν ένα χρόνο για να μην μπούμε σ' αυτούς. *

·        Ψέμα πρώτο:

«Με την υπογραφή , καταργήσαμε νομοθετικά εκτρώματα ,διατηρήσαμε όλες τις θεσμικές κατακτήσεις και ανακόψαμε το ψαλίδισμα στις αποδοχές μας» λένε στην ανακοίνωση που τοιχοκόλλησαν στα αμαξοστάσια αλλά και διαδίδουν τα διάφορα «παπαγαλάκια».
Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα από τα παραπάνω που λένε αλλά απεναντίας αποδέχονται όλους τους μνημονιακούς νόμους (4024 ,4093,4046 ,3920)   

·        Ψέμα δεύτερο: «κατοχυρώσαμε   όλες τις θεσμικές μας κατακτήσεις» λένε, «ξεχνώντας» να μας πουν τα εξής:

1ον) ότι τα θεσμικά υπήρχαν σε όλες στις συλλογικές μας συμβάσεις.
2ον)Από ποιόν νόμο κινδύνευαν ;;;; γιατί δεν κινδύνευαν από κανένα νόμο όπως θα δούμε παρακάτω.
3ον)Όχι μόνο δεν κατοχυρώθηκαν-όπως λένε- με αυτό που υπόγραψαν , αλλά σύμφωνα με την παράγραφο 3 στην δεύτερη σελίδα της σύμβασης και που λέει πως «τα θεσμικά , ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ τους ετήσιους στόχους του προϋπολογισμού κάθε έτους» δηλαδή τα βάλανε χωρίς λόγο σε κίνδυνο.
Δηλαδή , τα βάλανε στο τραπέζι των περικοπών γιατί από δω και στο εξής αν φτάνουν τα χρήματα από τον προϋπολογισμό θα δίνονται κάποια θεσμικά , αν δεν φτάνουν θα κόβονται. Όλοι ξέρουμε  πως κάθε χρόνο μειώνεται ο προϋπολογισμός άρα καταλαβαίνουμε τι κατοχύρωσαν.

·        Ψέμα τρίτο: «κερδίσαμε πληρωμή υπερωριών , 15 λεπτά την βάρδια και στο ενδιάμεσο πρώτου και δεύτερου μέρους της κατσαρής».

       Η αλήθεια είναι άλλη όμως. Στον νόμο του ενιαίου μισθολογίου 4024/2011 στο   άρθρο 20 και στην κοινοποίηση μισθολογικών διατάξεων ΑΔΑ:Β4Σ1Η-8Ξ6 στις 22/11/2012 αναφέρει πως :χορηγείτε υπερωριακή απασχόληση η οποία αμείβεται με το ενιαίο μισθολόγιο και αρμόδιο όργανο να τις εγκρίνει είναι ο εποπτεύων υπουργός.
Είναι ξεκάθαρο πια ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί.
Προσπαθούν να εμφανίζουν σαν επιτυχία κάτι που:
1ον)Το προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι και ισχύει παντού 
2ον) Εφόσον μας έβαλαν στο ενιαίο μισθολόγιο  από πέρυσι έπρεπε να πληρώνονται οι υπερωρίες από την μέρα εισαγωγής σ αυτό.
3ον)Αποζημιώνονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο δηλαδή το 1/280 (ωρομίσθιο) του βασικού μισθού κάθε εργαζόμενου , δηλαδή από 30 έως 50 ευρώ το μήνα.
4ον) Προφανώς σε συνεννόηση  με την διοίκηση , άφησαν ένα χρόνο απλήρωτο το παραπάνω κομμάτι , έτσι ώστε να εμφανίσουν χρήματα που έτσι κι αλλιώς θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι ,σαν αναδρομικά της δήθεν επιτυχίας τους ,χωρίς καν να ενδιαφερθούν ότι έτσι υπερφορολογείτε το ποσό  ,γιατί άλλη είναι η φορολογία στην κλίμακα φόρου στα 50 ευρώ και άλλη στα 500.

·        Ψέμα τέταρτο: «χτίσαμε λένε σε γερά θεμέλια την μελλοντική υπογραφή ακόμα καλύτερων(!!!!) συλλογικών συμβάσεων.

Η κοροϊδία λοιπόν συνεχίζεται γιατί ξεχνάνε να μας πουν ότι με την υπογραφή και αποδοχή των μνημονιακών νόμων ισχύει και το παρακάτω: Νόμος 4046/2012 Άρθρο 4 «Από 14-2-2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, Συλλογικών Συμβάσεων ή διαιτητικών Αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων.

·        Ψέμα πέμπτο: «υπογράψαμε για να μην οδηγηθεί ο κλάδος σε ατομικές συμβάσεις»

1ον) αποδέχθηκαν –όπως όλοι γνωρίζουμε- το ενιαίο μισθολόγιο , επομένως το μόνο που τους έμεινε να διαπραγματευθούν ήταν τα θεσμικά. Τα θεσμικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να πάνε σε ατομικές συμβάσεις  , κάτι που αναγνωρίζει και το Τμήμα συλλογικών συμβάσεων του Υπουργείου Εργασίας ,το οποίο στο έγγραφο του με αρ. πρωτ. 10882/827 αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά πως «αν δεν υπογραφεί ΣΣΕ παύουν να ισχύουν οι κανονιστικοί όροι που αφορούν επιδόματα, συνεχίζουν να ισχύουν ο βασικός μισθός ,τα επιδόματα ωρίμανσης ,τέκνων , σπουδών και επικινδύνου εργασίας. Επομένως οι περικοπές αφορούν  επιδόματα  και  ΔΕΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ των ΣΣΕ και Δ.Α.»
Για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημα με την υπογραφή της σύμβασης , προσπαθούν να το παίξουν και σωτήρες του κλάδου λέγοντας ότι αν δεν υπογράφανε θα πηγαίναμε σε ατομικές συμβάσεις και θα χάναμε τα θεσμικά, κάτι που όπως είδαμε όχι μόνο δεν ισχύει αλλά αποδεικνύει πως ηθελημένα αποδέχτηκαν και το ενιαίο μισθολόγιο και τους μνημονιακούς νόμους.

Συναδελφοι-σσες

Μέσα σ αυτήν την συλλογική σύμβαση-μνημόνιο , αυτοί οι άνθρωποι φρόντισαν όχι μόνο να μας αλυσοδέσουν αλλά να μας φέρουν και σε σύγκρουση με τον άνεργο , τον φτωχοποιημένο εργάτη , την εξαθλιωμένη κοινωνία. Ενώ μέχρι προχθές – ένα ακόμα ψέμα τους- μιλούσαν για μείωση εισιτηρίου , δωρεάν μεταφορά σε ανέργους , δείχνοντας δήθεν κοινωνική ευαισθησία ,με το άρθρο 19 δημιουργούν τετραπλό πρόβλημα :

·        Κατοχυρώνουν τον θεσμό του εθελοντή(;;;)  ελεγκτή και διασφαλίζουν ότι θα παίρνει το 50% του προστίμου με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
·        Ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για το ελαστικό ωράριο .
·        Για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος Συνδικάτο αναγνωρίζει μαύρη εργασία εκτός ειδικότητας και ωραρίου.( αλήθεια πως θα αποδίδονται ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές από τους ελεγκτές;;;)
·        Συνδέουν μ αυτόν τον τρόπο τα έσοδα της εταιρίας με τους μισθούς των εργαζομένων καλλιεργώντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό.
Με το άρθρο 17 «περί συνδικαλιστικών απαλλαγών» δημιουργούν επίσης τρία σοβαρά προβλήματα. Θέση της ΕΑΣ ότι οι συνδικαλιστικές ελευθερίες πρέπει να είναι ίδιες για όλους.
1ον) Σε μια δύσκολη περίοδο που όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι ,διαλύουν κάθε συνεννόηση και κοινή συμπόρευση μεταξύ των άλλων σωματείων.
2ον) Αποδέχονται τον νόμο Ρέππα (3920) που μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση συγκοινωνιακού έργου , παραχώρηση έργου σε ιδιώτες κλπ.
3ον)Παίζουν το παιχνίδι του κυβέρνησης στην κατάργηση του συν. Νόμου 1264.

Όπως λοιπόν βλέπουμε , η συλλογική σύμβαση όχι μόνο δεν είναι η επιτυχία που προσπαθούν ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ και Πανεργατική να εμφανίσουν αλλά απεναντίας δένει τον κλάδο μας χειροπόδαρα και τον παραδίδει βορά στις ορέξεις της κυβέρνησης και της Τρόικα.
Έτσι εξηγείτε γιατί ήρθαν στο ΔΣ του Συνδικάτου χωρίς να δώσουν στα υπόλοιπα μέλη αντίγραφο της σύμβασης και ζήτησαν εξουσιοδότηση για υπογραφή .
Αρνήθηκαν την πρόταση και της ΕΑΣ να πάει η σύμβαση στην Γενική Συνέλευση και να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι αν συμφωνούν η όχι και πήγαν μόνοι τους να υπογράψουν την καταδίκη του κλάδου , την δική μας και των οικογενειών μας.

Μέσα απ αυτή την σύμβαση αποδέχτηκαν :

·        Την κατάργηση επιδομάτων(εισπράκτορα , παραλαβής παράδοσης , αρθρωτού ,γάμου , αυξημένης ευθύνης ,νυχτερινό)
·        Την μείωση επιδομάτων (παιδιών ,επικίνδυνου και ανθυγιεινού)
·        Το ενιαίο μισθολόγιο
·        Τους μνημονιακούς νόμους με όσα συνεπάγονται ( κινητικότητα , διαθεσιμότητα, απολύσεις, σύνδεση εξόδων με αποδοχές)
·        Πλήρη εφαρμογή του διευθυντικού δικαιώματος.
·        Να μην υπάρχει καμία μέριμνα για τις κατσαρές
·        Ανοίγουν  τον δρόμο για τον ισοπεδωτικό κανονισμό
·        Διαχωρισμό των εργαζομένων (καμία αύξηση ουσιαστικά στους οδηγούς , που ο μισθός τους είναι όσο το επίδομα θέσης ενός Διευθυντή , υπερωρίες που στην ουσία  τις δουλεύουν, σε αντίθεση με ρεπός που δοθήκαν σε άλλους )
·        Σε μια περίοδο που χιλιάδες εργαζόμενοι δικαιώνονται στα δικαστήρια  ,πως θα κάνουμε προσφυγή για την αντισυνταγματικότητα των νόμων όταν τους έχουν αποδεχθεί  μέσα στην συλλογική σύμβαση;;;;;

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόταση του εκπροσώπου της ΕΑΣ , με την Ταξική Ενότητα   στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας  ,για καταγγελία του τρόπου υπογραφής και του περιεχομένου της σύμβασης ,η διοίκηση του ΕΚΑ ψήφισε την πρότασή μας με ψήφους 23 υπέρ και 8 κατά. Οι  8 κατά ήταν φυσικά της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.
Εδώ καταρρίπτεται και το επιχείρημα που χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τα συνεχή ξεπουλήματα του κλάδου και που είναι το γνωστό «και τι μπορούσαμε να κάνουμε; σ όλη την χώρα περνάνε τα μέτρα ,έτσι περάσανε και σε μας». Η απάντηση είναι , ναι πέρασαν τα μέτρα και οι νόμοι γιατί και στην ΓΣΕΕ και στις περισσότερες ομοσπονδίες και σωματεία , όπως και στο δικό μας ,πλειοψηφία έχουν η ΠΑΣΚΕ με την ΔΑΚΕ  και σε άριστη μεταξύ τους συνεργασία στηρίζουν τις επιλογές των κομμάτων τους και που είναι το τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος , χωρίς να προβάλλουν την παραμικρή αντίσταση.

Συνάδελφοι-σσες

Παρά το νέο ξεπούλημα του κλάδου από τις ίδιες παρατάξεις , τις ίδιες πολιτικές , τους ίδιους ανθρώπους , τίποτα δεν χάθηκε ακόμα. Μπορούμε και πρέπει να τους απαντήσουμε με μαζικούς αγώνες.
Απαιτούμε άμεσα Γενική Συνέλευση και καταδίκη της μνημονιακής σύμβασης που ξεπουλάει τον κλάδο.
Ν α αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε τώρα στην δημιουργία εργατικών μετώπων με άλλους χώρους, άλλους κλάδους που αντιστέκονται, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτούς και  τα μνημόνια τους.
Μέσα από την αλληλεγγύη και τους αγώνες  περνάει ο δρόμος για τις μεγάλες ανατροπές , ο δρόμος για  την  οργάνωση μέχρι την τελική νίκη της τάξης μας.





Η Γραμματεία της
ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ



* Δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου