Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

rizospastis.gr


Η άσκηση καταστολής πλήθους, «Καλλίμαχος», που έγινε στις 4/2/2011 στο Κιλκίς και την οποία αποκάλυψε ο «Ρ», δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αφού ο προσανατολισμό και η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους και αποστολές εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, είναι μια υπόθεση που εξελίσσεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ο προσανατολισμός αυτός αποτυπώνεται τόσο στα δόγματα όσο και στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, προετοιμάζονται μεθοδικά να στοχοποιήσουν τον «εχθρό λαό» στο εσωτερικό της χώρας.
Σ' αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, και ειδικότερα ο Στρατός Ξηράς, κυρίως μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 και την ενεργοποίηση του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εκπαιδεύονται απροκάλυπτα σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης και προετοιμάζονται για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας». Οι διάφοροι «αντιτρομοκρατικοί» νόμοι που θεσμοθετήθηκαν στην πορεία, σε συνδυασμό και με τα (κατ' ευφημισμόν) αμυντικά δόγματα, δείχνουν αυτό τον προσανατολισμό απέναντι στον «εχθρό λαό».
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία», συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος (αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια απεργία ή μια κατάληψη, κλπ.).
Ενα ακόμα κομμάτι σ' αυτό το «παζλ» τοποθετεί η δήλωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στις 19 Νοέμβρη 2010 από τη Λισαβόνα, στα διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για το νέο στρατηγικό του δόγμα, όπου είπε ανοιχτά ότι στόχος του ΝΑΤΟ, ανάμεσα στα άλλα, είναι «οι ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο».
Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει της προσοχής ότι στο δόγμα του Στρατού Ξηράς από το 2005, περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση απειλών εντός των αστικών περιοχών και η σχετική προπαρασκευή. Αμεση σύνδεση με αυτά, έχει και η μετατροπή του Στρατού σε επαγγελματικό - μισθοφορικό, με την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.).
Στρώνουν μεθοδικά το έδαφος
Η ανάθεση ρόλων κατασταλτικής δύναμης στις Ενοπλες Δυνάμεις, είναι κάτι που συνδέεται με την ίδια τη φύση και την αποστολή τους, όπως τη θέλουν και την έχουν ορίσει οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση). Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν προετοιμάσει από κοινού το έδαφος για να αναλάβει ο στρατός δράση σε βάρος του «εχθρού - λαού».
Ενδεικτική είναι μελέτη της Διεύθυνσης Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του ΓΕΣ, με θέμα «Ασύμμετρες απειλές και τρόποι αντιμετώπισής τους», στα πλαίσια της άμυνας της εθνικής επικράτειας (Homeland Secutity), που παρουσιάστηκε το 2003 στη σύνοδο στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της FINABEL (οργανισμός συνεργασίας των αρχηγών ΓΕΣ των ευρωπαϊκών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ), σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν «οι χερσαίες δυνάμεις να παρέχουν στην άμυνα της Εθνικής Επικράτειας και πιθανοί ρόλοι που ανατίθενται για αντιμετώπιση απειλών που ήρθαν στο φως με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001».
Οι μορφές των «ασύμμετρων απειλών» που καλείται, σύμφωνα με τη μελέτη, να αντιμετωπίσει ο Στρατός είναι: «Ο θρησκευτικός φανατισμός. Η Λαθρομετανάστευση. Η Τρομοκρατία. Το οργανωμένο έγκλημα. Ο Πληροφοριακός Πόλεμος - Κυβερνοπόλεμος. Ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος. Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις». Καθόλου τυχαία, το ΝΑΤΟ, το Νοέμβρη στη Λισαβόνα, ενέταξε όλα αυτά στο νέο στρατηγικό του δόγμα.
Ως πιθανοί στόχοι των «τρομοκρατικών ενεργειών», αναφέρονται στη μελέτη του ΓΕΣ από το 2003: Εγκαταστάσεις Παραγωγής Πετρελαιοειδών και Φυσικού Αερίου. Υποδομή Παροχής Νερού. Υποδομή Παραγωγής και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Υποδομή Επικοινωνιών και Συστημάτων Πληροφορικής. Υποδομή σε έργα, που αφορούν στην Εθνική Αμυνα της Χώρας.
Ειδικά οι αναφορές σε «ψυχολογικές επιχειρήσεις», στο πλαίσιο των «ασύμμετρων απειλών», μετατρέπονται σε όχημα για την εσωτερική ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς, όπως αναφέρεται στη μελέτη, «συνιστούν κινδύνους, τόσο κατά του στρατού, όσο και κατά της κοινωνίας».
Διμοιρίες καταστολής πλήθους από το 2005!
Ηδη από το 2005 συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του Ελληνικού Στρατού, Διμοιρία Καταστολής Πλήθους, η οποία εντάχθηκε στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου. Με εσωτερικό έγγραφο-μνημόνιο, ένα είδος εγχειριδίου του ΓΕΣ, με ημερομηνία 17/6/2005, κωδικοποιείται το πλαίσιο λειτουργίας και δράσης των δύο διμοιριών «καταστολής πλήθους», που συγκροτήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο.
Σε αυτό το έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κρίθηκε αναγκαία η συγκρότηση τμήματος το οποίο θα συμμετείχε σε επιχειρήσεις καταστολής πλήθους. Οι εθνικοί περιορισμοί που δέσμευαν την εμπλοκή στρατιωτικού τμήματος με πολίτες άρθηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις». Οι διμοιρίες είναι μηχανοκίνητες, έχουν στη διάθεσή τους τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ Μ113Α2) και οχήματα τύπου «Χάμερ», ενώ η κάθε μια απ' αυτές συγκροτείται από 1 αξιωματικό, 42 οπλίτες, ανάμεσά τους 2 ελεύθεροι σκοπευτές και 4 ειδικοί στις ψυχολογικές επιχειρήσεις.
Στον εξοπλισμό τους περιλαμβάνονται εκτός από τα γνωστά όπλα καταστολής (δακρυγόνα), πλαστικές χειροβομβίδες, πλαστικές σφαίρες αλλά και πυροβόλα όπλα, ενώ προβλέπεται και η «χρησιμοποίηση φονικών όπλων». Επίσης, γίνεται παρουσίαση και των πιο σύγχρονων όπλων καταστολής διαδηλώσεων, όπως «χημικά», «μικροβιακά», «ηλεκρομαγνητικά», «ακουστικά» κλπ. Αποκαλύπτοντας έτσι ότι στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται «επιστημονική» δουλεία στον τομέα της προετοιμασίας για κατασταλτικούς ρόλους.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σειρά ασκήσεων καταστολής πλήθους. Μια χαρακτηριστική περίπτωση, όσον αφορά στην αντιμετώπιση από το Στρατό διαδηλωτών στο εσωτερικό της χώρας, είναι αυτή που έγινε στις 13-15 του Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου. Με βάση το σενάριο της άσκησης στο στόχαστρο μπαίνουν οι αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, αφού το σενάριο περιλάμβανε αντιμετώπιση διαδηλωτών που κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «ΝΑΤΟ GO HOME».
Με όχημα τη «διαχείριση κρίσεων»
Στις 30 Σεπτέμβρη 2009, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διεθνές ΝΑΤΟικό συνέδριο χειρισμού κρίσεων «ΑΘΗΝΑ 09», με τη συμμετοχή 312 εκπροσώπων από 40 κράτη και διεθνείς οργανισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι οι μελλοντικές «απειλές, κίνδυνοι και προκλήσεις ασφαλείας» απαιτούν Ενοπλες Δυνάμεις «ικανές να αναλάβουν και να στηρίξουν το συνολικό φάσμα των επιχειρήσεων αντιμετώπισης μιας κρίσης, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων σταθεροποίησης και ανοικοδόμησης».
Ακολούθησε το διάστημα 23 Νοέμβρη 2009 - 4 Δεκέμβρη 2009, η 5η Ασκηση Χειρισμού Κρίσεων (Crisis Management Exercise - CME 09) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας υπό την αιγίδα του ελληνικού ΓΕΕΘΑ. Κατά τη διάρκειά της, όπως ανέφερε τότε το ΓΕΕΘΑ, «θα αξιολογηθούν οι ευρωπαϊκές δομές, διαδικασίες και διαβουλεύσεις που αφορούν στο χειρισμό κρίσεων, καθώς και ο σχεδιασμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων και μη στρατιωτικών (civilian) αποστολών στο ίδιο θέατρο».
Είναι χαρακτηριστικό ότι δε διευκρινίζεται αν η κρίση είναι εντός ή εκτός ορίων της ΕΕ, ενώ αναφέρεται ότι «το σενάριο θα υποστηρίξει επίσης το σχεδιασμό μιας επιχείρησης υπό την ΕΕ με την ανάπτυξη όλου του φάσματος των στρατιωτικών και πολιτικών οργάνων». Δηλαδή, ένα είδος πρόβας εφαρμογής στρατιωτικού νόμου, είτε εντός ή εκτός ορίων των κρατών - μελών της ΕΕ.
Ο λαός «απειλή ασφάλειας»
Οι Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν βασικό μοχλό ενίσχυσης των κατασταλτικών δομών σε βάρος του λαού. Αποκαλυπτικά είναι τα όσα κατατέθηκαν στις 25 Νοέμβρη 2009 στη διημερίδα που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ). Ο διοικητής της ΑΔΙΣΠΟ Ι. Χάψος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην «απειλή» που για «ανθρώπινη ασφάλεια (human security)» και την «ευθύνη για προστασία» (responsibility to protect) «από όλους τους κρατικούς και μη δρώντες».
Δίνοντας μάλιστα τον ορισμό των σύγχρονων «απειλών κατά της ασφάλειας», ανέφερε: «...κάθε ενέργεια ή διαδοχή γεγονότων που απειλούν δραστικά και για σχετικά περιορισμένο χρόνο να μειώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας χώρας ή που απειλούν να απομειώσουν σημαντικά το εύρος των διαθέσιμων επιλογών πολιτικής της κυβέρνησης μιας Χώρας ή μη κυβερνητικών οντοτήτων μέσα σ' αυτή».
Δηλαδή, οι Ενοπλες Δυνάμεις, σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο, έχουν λόγο και προετοιμάζονται να δράσουν με αφορμές που καλύπτουν πλήρως την κοινωνική και πολιτική ζωή. Για να προσθέσει: «Ετσι δημιουργήθηκε μια τάση ένταξης κάθε είδους και μορφής απειλής στην έννοια της σύγχρονης ασφάλειας, η οποία πέραν των παραδοσιακών στρατιωτικών απειλών, περιλαμβάνει και αυτές που προέρχονται από μη κρατικούς δρώντες (τρομοκρατία), οικονομικές απειλές (διεθνής οικονομική κρίση), περιβαλλοντικές απειλές (υπερθέρμανση του πλανήτη, έλλειψη πόσιμου νερού), απειλές υγείας (πανδημία γρίπης), φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, τσουνάμι) κ.ά.».
Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω λογίζονται σαν επαρκείς λόγοι για να σχεδιάσει το ΝΑΤΟ ή άλλοι στρατιωτικοί οργανισμοί μια επέμβαση σε οποιαδήποτε χώρα, στο όνομα του να εξασφαλίσει δήθεν την «ασφάλεια» των πολιτών της. Οπως επίσης, για να παρέμβει ο στρατός μιας χώρας στο εσωτερικό της ίδιας της χώρας, αν οι συνθήκες και η ένταση της ταξικής πάλης κάνουν την επέμβασή του επιβεβλημένη, για τη διασφάλιση των συμφερόντων της αστικής τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου