Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Σχόλιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας



Σε αυτή τη φάση δεν προχώρησαν.
Μιλάμε για την προαναγγελλόμενη από τον Στουρνάρα απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, για όσα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.
Σαμαράς και Βενιζέλος, υποσχέθηκαν πάγωμα του μέτρου τώρα, χωρίς όμως να αρνηθούν ότι το θέμα είναι στο τραπέζι, στις συζητήσεις με την τρόικα. Ορισμένοι βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων, μπόρεσαν να κάνουν μια βελούδινη αντιπολίτευση, χωρίς ούτε και αυτοί, να φτάνουν πέρα από την ανάγκη παγώματος της εφαρμογής του μέτρου, προσωρινά.

Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μια τροχιοδεικτική βολή εφαρμογής του μέτρου. Και το μη προχώρημα του τώρα, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό, με το γεγονός πως ούτε οι ίδιοι οι τραπεζίτες το θέλουν, γιατί μια σειρά ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα δοθούν σε ιδιώτες κοψοχρονιά, συν και το ότι, ο έλεγχος από τη Black Rock, των ελληνικών τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Και είναι βέβαιο, πως ανάλογα με τα πορίσματά της, αν οι επισφάλειες, είναι παραπάνω από τις μέχρι τώρα υπολογισμένες, είναι σίγουρο πως θα χρειαστούν οι πλειστηριασμοί, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τίμημα. Και αυτό για να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνητικοί τα 10 με 11 δις της ανακεφαλαιοποίησης, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, που θα εμφανιστούν μέσα στο 2014.
Οι επαναστάτες, οφείλουν όχι μόνο να εμποδίσουν, οποιοδήποτε πλειστηριασμό ή κατάσχεση αποφασιστεί, για πρώτη κατοικία εργαζομένων, όποτε και αν αυτή μπει σε εφαρμογή. Αλλά πολύ περισσότερο, πρέπει να παλέψουμε για να γίνει στόχος διεκδίκησης του εργατικού κινήματος, η απαλλοτρίωση των κατοικιών όσων απέλυσαν, έκλεισαν ή μετέφεραν με συμφερότερους όρους τις επιχειρήσεις τους, τραπεζιτών που πρωταγωνίστησαν σε συγχωνεύσεις εταιρειών και τραπεζών, και επιστρέφουν και πάλι για τα οικονομήσουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων. Για την επαναλειτουργία με εργατικό κοινωνικό έλεγχο όλων των καταλήψεων στέγης που έκλεισε τρομοκρατικά η κυβέρνηση. Για να περάσουν στους εργαζόμενους, κτίρια του δημοσίου, που ρημάζουν αχρησιμοποίητα, επειδή ο έμπορος κράτος, δεν βρίσκει αγοραστές ή ενοικιαστές με καλό τίμημα.





Πηγή:Διεθνιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου