Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Στο «σφυρί» και η πρώτη κατοικία

Του Βασίλη Γεώργα


 Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση για άρση του καθεστώτος προστασίας των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας το 2014, με την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες να κινούνται ταχύτατα πλέον στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, που εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα σκληρή για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του στο «Μέγκα» ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιτρέψει εκ νέου τη διενέργεια πλειστηριασμών από 1/1/2014, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται μια λύση που θα οδηγεί σε σταδιακή άρση της αναστολής και δεν θα έχει χαρακτηριστικά οριζόντιας απελευθέρωσης.


Χρυσώνουν το χάπι με… κοινωνικά κριτήρια

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε πως θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, όπου πρωτεύοντα ρόλο θα έχουν λ.χ. η αντικειμενική αξία των ακινήτων, το ύψος των ανεξόφλητων υπολοίπων, τα χρόνια που το ακίνητο προστατεύεται από πλειστηριασμό (σ.σ. το μέτρο ισχύει από το 2009), τα εισοδήματα και η οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη κ.ά. Η απελευθέρωση θα γίνεται σε στάδια ανά τρίμηνο ή εξάμηνο και θα αφορά το ποσό της αντικειμενικής αξίας πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται στις τράπεζες να βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα (σ.σ. σήμερα ανέρχεται σε 200.000 ευρώ).

Οι συνέπειες από την απασφάλιση της βόμβας των πλειστηριασμών δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό επιχειρείται σε μια περίοδο κατάρρευσης των εισοδημάτων, κατά την οποία τουλάχιστον δύο στα δέκα στεγαστικά δάνεια, συνολικού ύψους 16 δισ. ευρώ από ένα σύνολο χορηγήσεων 74 δισ. ευρώ, έχουν πάψει να εξυπηρετούνται. Με συντηρητικούς υπολογισμούς εκτιμάται πως περίπου 180.000 έως 200.000 ακίνητα θα μπορούσαν να βγουν τα επόμενα χρόνια σε πλειστηριασμούς, καθώς παρουσιάζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης, με τις τράπεζες να σχεδιάζουν ήδη την πώληση «πακέτων» κόκκινων δανείων στα περιβόητα vulture funds («γύπες»), τα οποία και θα αναλάβουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Κυβέρνηση και τρόικα, ωστόσο, δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο θα ξαναπάρει εμπρός η παγωμένη αγορά ακινήτων παρά για την προστασία, έστω και με μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, των πολιτών.

Με την ανακεφαλαιοποίηση να έχει ολοκληρωθεί και την τρόικα να πιέζει για άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, ζητούμενο πλέον για τις τράπεζες είναι η διαχείριση του αγκαθιού των κόκκινων δανείων που πλέον αγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν, το 30% των χορηγήσεων στο σύνολο των δανείων.

Τα stress tests που έχουν ήδη ξεκινήσει περιλαμβάνουν και την παράμετρο της διαχείρισης των προβληματικών χορηγήσεων. Το ένα σκέλος τους, που θα αξιολογηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα είναι η βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων με την υιοθέτηση «βέλτιστων διεθνών πρακτικών». Σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα υπάρχει ένα χρονικά δεσμευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να διευκολύνουν τη διευθέτηση των καθυστερημένων υποχρεώσεων, κάνοντας χρήση τυποποιημένων διαδικασιών. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι πρόκειται για την εφαρμογή ενός μοντέλου, βάσει του οποίου οι δανειολήπτες θα κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το εισόδημα, τις δαπάνες τους και τις βιοτικές ανάγκες τους και θα μπορούν να ρυθμίζουν τις δόσεις των δανείων τους.

Οι ρυθμίσεις αυτές προωθούνται με την προσδοκία ότι θα τιθασευτεί ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τα μελλοντικά νέα κεφάλαια που ενδεχομένως θα χρειαστούν οι τράπεζες.





efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου