Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Εισαγγελέας για την παρεμπόδιση των εκλογών σε ΑΕΙ



Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν δημοσιεύματα για την παρεμπόδιση της διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη Συμβουλίων Διοίκησης σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κυρία Παναγιώτα Φάκου έδωσε εντολή στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για την διενέργεια έρευνας για το θέμα, ώστε να εντοπίσει τους υπαίτιους που με διάφορους τρόπους εμποδίζουν την εκλογική διαδικασία σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Καταδικάζουν την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πρυτανικές αρχές και καθηγητές 
Να σταματήσει η κατάληψη της αίθουσας, στην οποία στεγάζεται το ηλεκτρονικό δίκτυο του Πανεπιστημίου Αθηνών, από φοιτητές που παρεμποδίζουν τις εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, ζητεί ο πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Σε έγγραφο που εκδόθηκε
μετά τη συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου, ο πρύτανης σημειώνει ότι «ανεξάρτητα από την εκλογική διαδικασία, η οποία διενεργείται υπό την ευθύνη της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής και η οποία μπορεί να παραταθεί και να συνεχισθεί με την εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων, η ηλεκτρονική απομόνωση του Πανεπιστημίου δεν μπορεί άλλο να παραταθεί».

Ο κ. Πελεγρίνης τονίζει ότι η απομόνωση αυτή, «εκθέτει το Ίδρυμα διεθνώς και στο εσωτερικό, δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, προκαλεί βλάβη στο Πανεπιστήμιο και τα μέλη του -λόγω της αδυναμίας εκπλήρωσης ανειλημμένων υποχρεώσεων και αντιμετώπισης υφιστάμενων αναγκών- και συνεπάγεται σοβαρές δυσλειτουργίες στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία» και καταλήγει: «Κατόπιν των ανωτέρω το πρυτανικό συμβούλιο ζητά τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στους χώρους του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του». Εξάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), με ανακοίνωσή της, καταδικάζει την «πρωτοφανή επιδρομή που έγινε χθες το πρωί από μικρή ομάδα φοιτητών στο υπολογιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από συνεχείς προτροπές ολιγομελούς ομάδας καθηγητών του ιδρύματος».

Η ΠΟΣΔΕΠ κάνει λόγο για «περιβάλλον οργανωμένου αυθορμητισμού και καθοδηγούμενης αγανάκτησης με πρόσχημα την προοδευτικότητα» και για «δολιοφθορά», η οποία -σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κατάληψη στο ηλεκτρονικό δίκτυο- έχει ως αποτέλεσμα: «Η πανεπιστημιακή κοινότητα να στερείται τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας επ' αόριστον, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις κυρίως στο επιστημονικό και ερευνητικό έργο.
Να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το δίκτυο σε μια σειρά από συνδεδεμένους οργανισμούς με το δίκτυο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αττικό, Αρεταίειο, Λαϊκό, Αιγινήτειο, κ.ά., και να παρεμβάλλονται σοβαρά εμπόδια στην προσφορά υπηρεσιών, ακόμα και προς ασθενείς.

Να καθυστερεί η ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εκλογής των οκτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου».

Οι καθηγητές στην ανακοίνωσή τους τονίζουν, επίσης, ότι «η ηγεσία ενός δημόσιου πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Πολιτεία οφείλει να προστατεύει την περιουσία του» και ζητά να αναζητηθούν οι ευθύνες για τις «έκνομες πράξεις εις βάρος της περιουσίας -υλικής και άυλης- και της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους καθηγητές «να απομονώσουν τις ολιγάριθμες αυτές ομάδες καθηγητών και να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες σε όλα τα Ιδρύματα, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την ομαλή λειτουργία του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου, της τελευταίας -ίσως και μοναδικής- ελπίδας για την ανάκαμψη και ορθολογική ανάπτυξη της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου