ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερευνητική ομάδα του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, ανακοινώνει ορισμένα πρώτα συμπεράσματα αναφορικά με τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας και στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα. Η έρευνα εστιάζει σε αλλαγές που έχουν συντελεστεί την περίοδο εφαρμογής των Μνημονίων Ι & ΙΙ. Τα συμπεράσματα εξάγονται από την επεξεργασία 3.500 ερωτηματολογίων που συλλέχθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του Μνημονίου ΙΙΙ.
Μερική Απασχόληση
Η μερική απασχόληση, που αποτελεί μια από τις βασικές εκφράσεις της ευελιξίας, υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το 2008 που ξεκινά η οικονομική κρίση. Έτσι, ενώ το 2008 ήταν 7.9% επί της συνολικής απασχόλησης, το 2012 διαμορφώνεται στο 18%. Ειδικότερα, μέσα στον τελευταίο χρόνο παρατηρείται ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης (διπλασιασμός, από 9% σε 18%).
Ανασφάλεια στην εργασία
Η έρευνα αποτυπώνει ένα μεγάλο ποσοστό απασχολούμενων που νοιώθουν ανασφάλεια σε σχέση με την εργασία τους. Σχεδόν ένας στους
δύο απασχολούμενους (48%) αισθάνεται ότι κινδυνεύει να χάσει την εργασία του.
Μεταβολή όρων απασχόλησης (μισθοί / ωράριο)
Αποτυπώνεται σημαντική αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης των επιχειρησιακών σωματείων. Από τους εργαζόμενους που αμείβονται βάσει επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, το 50% έχει υποστεί μεταβολή των όρων απασχόλησής του έπειτα από συμφωνία του επιχειρησιακού σωματείου. Αντίστοιχα, το 47% έχει υποστεί μείωση μισθού και το 20% μεταβολή του ωραρίου απασχόλησης.
Οι λόγοι που επικαλείται η πλευρά της εργοδοσίας προκειμένου να μεταβληθούν οι όροι απασχόλησης είναι η μείωση κερδών στο 60% των περιπτώσεων και η απειλή για απολύσεις στο 28% των περιπτώσεων.
Συμμετοχή στα συνδικάτα
Αν και ποσοστιαία παρατηρείται αύξηση των συνδικαλιζόμενων από 24% το 2008 σε 26% το 2012, η δύναμη των συνδικάτων σε απόλυτους αριθμούς μειώνεται σημαντικά κυρίως λόγω της μείωσης της μισθωτής απασχόλησης. Τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χάνουν περίπου 90.000 από τα μέλη τους ή 12,7% της συνολικής τους δύναμης. Ο συνολικός αριθμός των συνδικαλιζόμενων υπολογίζεται σε 623.000 εργαζόμενους έναντι 714.000 που ήταν το 2008.
Η ερευνητική ομάδα
Ανδρουλάκης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής
Οικονομάκης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής
Ζησιμόπουλος Ιωάννης, Υποψήφιος Διδάκτωρ
Καρολίδης Γεώργιος, Υποψήφιος Διδάκτωρ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου