Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

"Η εργασία δεν είναι δικαίωμα, θα πρέπει να κερδηθεί, ακόμη και μέσα από θυσίες"




Εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος που αφορά τις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, απελευθερώνοντας τις απολύσεις και καταργώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρώμη ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση, αλλαγές που θα επιφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα στη χώρα.

Υπεραμυνόμενη της αντεργατικής πολιτικής, η Ιταλίδα υπουργός Εργασίας και κύρια εισηγήτρια της μεταρρύθμισης, Ελσα Φορνέρο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Wall Street Journal» υποστήριξε πως «η στάση των ανθρώπων πρέπει να αλλάξει. Η εργασία δεν είναι δικαίωμα, θα πρέπει να κερδηθεί, ακόμη και μέσα από θυσίες»…


Στο μεταξύ, χτες, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 3,3% (κατά 1% περισσότερο) το Μάη και τον Ιούνη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ansa». Επιπλέον, το κέντρο μελετών της ιταλικής Ενωσης βιομηχάνων «Confindustria» ανακοίνωσε πως «έστω και αν δεν παίρνουμε μέρος σε πόλεμο, οι οικονομικές ζημιές που έχει προκαλέσει ως τώρα η κρίση είναι συγκρίσιμες με εκείνες μιας σύρραξης». Επιπλέον, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ το 2012 στο 2,4% και αναφέρει πως από το 2008 και έως την αρχή του 2012 έχουν χαθεί 1.276.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 1.482.000 μέχρι το τέλος του 2013.


Πηγή:inprecor



Θετική ήταν για την ιταλική κυβέρνηση η έκβαση και για τις άλλες δύο ψηφοφορίες εμπιστοσύνης ενώ, παράλληλα, κατάφερε να διασφαλίσει ότι εγκρίθηκε σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων για τα εργασιακά.

Το αποτέλεσμα θεωρείται ακόμη ότι θα ενισχύσει την θέση του βαλλόμενου στο εσωτερικό Μάριο Μόντι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου θα ζητήσει περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη και έναν μηχανισμό για την κάλυψη του κόστους δανεισμού της Ιταλίας.

Μία από τις πρώτες εξαγγελίες του Μόντι αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011, η εργασιακή μεταρρύθμιση, ρυθμίζει επί το ευνοϊκότερο τη δυνατότητα των εργοδοτών στις απολύσεις, επεκτείνει τα επιδόματα ανεργίας από το 2017 και θέτει τέλος στην καθ’ υπέρβαση χρήση των ευέλικτων μορφών εργασίας, που επέτρεπε στους εργοδότες να μην προσλαμβάνουν εργαζόμενους με πλήρες ωράριο απασχόλησης.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση του Μόντι είχε κατατεθεί προ τριών μηνών στο Κοινοβούλιο, έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση με τα εργατικά σωματεία και την εργοδοσία, αλλά σύντομα χρειάσθηκε να αναθεωρηθεί, έπειτα από την πίεση των κομμάτων και τις ανησυχίες των συνδικάτων για αύξηση των απολύσεων, ή των εργοδοτών που φοβούνται αύξηση του κόστους εργασίας.

Οι εργατικές ενώσεις ήδη έχουν οργανώσει πολυάριθμες κινητοποιήσεις κατά των προτεινόμενων αλλαγών.

Η υπουργός Εργασίας Ελσα Φορνέρο, η κύρια εισηγήτρια της μεταρρύθμισης, υπεραμύνθηκε των μέτρων σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην Wall Street Journal: «Πασχίζουμε να προστατεύσουμε τα άτομα, όχι τις δουλειές τους. Η στάση των ανθρώπων πρέπει να αλλάξει. Η εργασία δεν είναι δικαίωμα, θα πρέπει να κερδηθεί, ακόμη και μέσα από θυσίες».

Οι δυσκολίες στην έγκριση της εργασιακής μεταρρύθμισης σήμαναν την απαρχή των πολιτικών προβλημάτων του Μόντι και επιτάχυνε την καθοδική πορεία του στις δημοσκοπήσεις, η οποία έχει φθάσει μόλις στο 33% από το 71% που συγκέντρωνε όταν ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας τον Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με την εταιρεία SWG.


Πηγή:Το Βήμα


Υ.Γ: Γιατί  βρε Mario Monti ("η μόνιμη εργασία είναι μονότονη και χρειάζονται νέες θετικές προκλήσεις"),  Francois Hollande και λοιπές ανεμογεννήτριες του νέου ευρωπαϊκού ανέμου ασχολείστε μόνο με τις Τράπεζες και απογοητεύετε τους τόσους πολλούς Έλληνες που σας θαυμάζουν και σε σας προσβλέπουν(Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ.,  ΔΗΜ.ΑΡ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και λοιπές Ευρωπαϊκές δυνάμεις);

1 σχόλιο:

  1. Η εργασία είναι δουλεία, ανάγκη, και μας έχουν φτάσει να παρακαλάμε για να παράγουμε γι'ΑΥΤΟΥΣ. Πόσο πιο ξευτελιστικό είναι να παρακαλάς για την ίδια σου τη σκλαβιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή