Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Νύχτα συγκρούσεων στην Τουρκία – Άγρια επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα – «Ταγίπ, παραιτήσου!» φώναζαν οι διαδηλωτές

- Ηρεμία ξημέρωσε στην πλατεία Ταξίμ - Ρημαδιό πάλι η Κωνσταντινούπολη
- Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας έξω από το γραφείο του Ερντογάν στο προάστιο Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης
- Χρήση χημικών από την αστυνομία στην πλατεία Ταξίμ – Επεισόδια και στην Άγκυρα
- Αναβρασμός σε σχεδόν 50 πόλεις της Τουρκίας
- Ο Ερντογάν φεύγει ταξίδι σε Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία
- VIDEO σοκ δείχνει αστυνομικό να πυροβολεί διαδηλωτή και να πανηγυρίζει


Άλλη μια νύχτα έντασης με συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και δεκάδες άλλες πόλεις της Τουρκίας, καθώς συνεχίζεται για έβδομη μέρα ο αναβρασμός.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να κρατήσει σκληρή στάση μετά την «ήττα» του Σαββάτου (όταν αναγκάστηκε να απομακρύνει την αστυνομία από την Ταξίμ) και τώρα φεύγει από τη χώρα για να επισκεφτεί τις χώρες απ’ όπου ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη (Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία). Λένε πως όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλει να ανακοινώσει κάτι που ξέρει πως θα προκαλέσει αντιδράσεις, συνήθως φεύγει από τη χώρα.





Ήταν μια ακόμη νύχτα άγριων επεισοδίων, συγκρούσεων δίχως έλεος.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, στο προάστιο Μπεσίκτας. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να τους σταματήσει, ενώ οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια και λάστιχα.

Διαδηλωτές ξήλωσαν στάσεις λεωφορείων, οδικές πινακίδες και οδοστρώματα για να υψώσουν οδοφράγματα σε μεγάλη λεωφόρο στην ακτή του Βοσπόρου. Εκεί σημειώθηκαν οι σφοδρότερες συγκρούσεις.

Οι δρόμοι γύρω από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολή αποκλείστηκαν από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει του διαδηλωτές τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.

Στην κύρια οδική αρτηρία κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο, ένας διαδηλωτής κινήθηκε με μικρό εκσκαφέα εναντίον των αστυνομικών γραμμών, ενώ το πλήθος των διαδηλωτών ακολουθούσε. Σε κοντινό τέμενος, ιατρικό προσωπικό, ανάμεσά τους ασκούμενοι γιατροί, προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.
Η αστυνομία έκανε τη νύχτα επιδρομή εναντίον εμπορικού κέντρου στην Άγκυρα, όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές, και προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Επεισόδια και συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Στη Σμύρνη, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες κατά των γραφείων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν μέρος του κτιρίου στις φλόγες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η πυρκαγιά σβήστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Με κατσαρόλες στα χέρια, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έστειλαν το δικό τους, πρωτότυπο μήνυμα στον Ερντογάν. "Ήρθε η ώρα να στείλουμε τον Ερντογάν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας", φώναζε μια γυναίκα, συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά της, στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο προάστιο Τσανκάγια.




Απαντώντας της με σφυρίγματα, οι γείτονες αναβόσβηναν τα φώτα των σπιτιών τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φώναζαν ρυθμικά "Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε".


Ένας νεαρός φοιτητής, υπό τα χειροκροτήματα των γονιών και των γειτόνων του, κατέβηκε στο ισόγειο της πολυκατοικίας κρατώντας την τουρκική σημαία. "Δεν γίνεται να είμαστε πια ειρηνικοί, θα μας ρίξει κι εμάς χημικά η αστυνομία;", είπε ενώ ένας γείτονας, ο Χαμντί, εξηγούσε ότι το θέμα δεν αφορά πλέον το πάρκο Γκεζί (το πάρκο της Κωνσταντινούπολης απ' όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις) αλλά "έχει γίνει ένα κίνημα κατά της κυβέρνησης η οποία ανακατεύεται ολοένα και περισσότερο στην ιδιωτική μας ζωή".


Στο πλευρό του, η γυναίκα του χτυπούσε με μανία μια κουτάλα πάνω σε μια κατσαρόλα.
"Το γεγονός ότι μια κυβέρνηση εξελέγη δημοκρατικά με ποσοστό 50% δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι της αρέσει", σχολίασε ο Χαμντί ο οποίος διαμαρτύρεται κυρίως για τον νόμο που περιορίζει την πώληση και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.


Στους δρόμους της Άγκυρας έχουν κατέβει διαδηλωτές κάθε ηλικίας. "Είμαι 63 ετών και το μόνο που θέλω είναι να υπάρξει ηρεμία σ' αυτήν την όμορφη χώρα. Όμως όταν αισθάνεται κανείς ότι ο τρόπος ζωής του απειλείται, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαδηλώσει, αυτό είναι όλο", εξήγησε ένας 63χρονος συνταξιούχος μηχανικός.


Το "κοντσέρο για κατσαρόλες" πάντως δεν ήταν αποκλειστικότητα της Άγκυρας. Μόλις έπεσε η νύχτα, εκκωφαντικός θόρυβος από κουζινικά άρχισε να ακούγεται και σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Η Διεθνής Αμνηστία επιμένει πως στη διάρκεια των συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους δυο άνθρωποι και περισσότεροι από 1000 έχουν τραυματιστεί. Μέχρι στιγμής, η τουρκική αστυνομία έχει δώσει στοιχεία μόνο για τις συλλήψεις: 939 άτομα έχουν συλληφθεί σε 48 πόλεις της Τουρκίας.




Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι συλληφθέντες κρατούνται χωρίς νερό και φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να κακομεταχειρίζονται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο.

Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία έριχνε εσκεμμένα δακρυγόνα από κοντινή απόσταση στους διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS 
newsit 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου