Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ο Τσε για πάντα παρών

Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν άνθρωποι που η ζωή, οι πράξεις και οι ιδέες τους αποτέλεσαν κληρονομιά για όλους όσους άφησαν πίσω και το όνομα τους ακόμα και χρόνια μετά τον χαμό τους συνεχίζει να διασχίζει σύνορα και να γίνεται μια μόνιμη πηγή έμπνευσης και παραδείγματος.


Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Ernesto Guevara de la Serna, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, 14 Ιουνίου, πριν από 85 χρόνια στην πόλη του Ροζάριο της Αργεντινής.
Η ύπαρξη του ήταν σύντομη,
καθώς έχασε τη ζωή του όταν ήταν μόλις 39 ετών, παρόλα αυτά όμως την είχε αφιερώσει όλη πολεμώντας για ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο κόσμο, για την πάταξη της αδικίας και της εκμετάλλευσης, για την ύπαρξη της ισότητας.

Από νεαρή ηλικία ήταν ανήσυχος και περίεργος για τον κόσμο και για όλα τα γεγονότα που διαδραματίζονταν πάνω σε αυτόν και όντας στην εφηβεία πραγματοποίησε ένα μεγάλο ταξίδι περνώντας από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. 
Μέσα από αυτό του το ταξίδι αποκόμισε πολλές εμπειρίες και μερικές από αυτές τον επηρέασαν βαθιά και συνέβαλαν στην μετέπειτα διαμόρφωση του χαρακτήρα και των απόψεων του. Μερικά πράγματα που είδε και βίωσε, όπως η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η κακή υγεία, ο αναλφαβητισμός από τα οποία έπασχαν εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ανά τις χώρες που είχε επισκεφθεί, έμειναν χαραγμένα στο μυαλό του και του ήταν αδιανόητο να πιστέψει πως συμβαίνουν. Όπως φάνηκε στην πορεία της ζωής του έκανε τα πάντα για να τα αντιμετωπίσει και να πάψουν να συμβαίνουν και υπερασπίστηκε με σθένος και πάθος τους αδύνατους.

Ιατρός στο επάγγελμα αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν επαρκής αυτός ο τρόπος για να βοηθήσει τα εκατομμύρια των συνανθρώπων του που υπέφεραν και κατάλαβε ότι ήταν αναγκαίο να γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου, μιας επανάστασης, από την οποία θα δινόταν η δυνατότητα για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, για την αντιστροφή την υπάρχουσας πραγματικότητας, για την εξάπλωση της και για την καλυτέρευση του αύριο για όλους.

Στην Κούβα παρουσιάστηκε η ευκαιρία να αγωνιστεί ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα και ο Τσε αν και συμμετείχε αρχικά σε αυτόν τον αγώνα με την ιδιότητα του ως γιατρός, σύντομα λόγω της τόλμης και του θάρρους του έγινε ένας έμπειρος μαχητής, πολέμησε με όπλα στο χέρι του ενάντια σε αυτό το δικτατορικό καθεστώς, κέρδισε το βαθμό του ταγματάρχη και σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένας εξέχων ηγέτης του αντάρτικου στρατού.

Μετά το θρίαμβο της Επανάστασης, ο Τσε ήρθε αντιμέτωπος με νέα καθήκοντα και αρμοδιότητες, τα οποία όμως διεκπεραίωνε με απλότητα και πλήρη αποτελεσματικότητα. Πέρασε από πολλές και διάφορες θέσεις και Υπουργεία και συνήθιζε να εκπροσωπεί επίσης την Κούβα σε διάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο. Σύντομα, ο Τσε συνειδειτοποίησε πως το πρώτο μέρος του ονείρου του είχε γίνει πραγματικότητα και τώρα η ώρα είχε έρθει για την εξάπλωση του αγώνα και της Επανάστασης και σε άλλες χώρες με στόχο την υπεράσπιση των λαών που υποφέρουν. 
Στην προσπάθεια του αυτή, έδωσε ακόμη και την ίδια του τη ζωή και συνεχίζει ακόμη και σήμερα (και θα συνεχίσει και για πολλά χρόνια ακόμα) ο 'ολοκληρωμένος' άνθρωπος αυτός, που μέχρι την τελευταία του πνοή ήταν πιστός στις ιδέες και στα ιδανικά του, να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα, πηγή έμπνευσης, σύμβολο επανάστασης, αντίστασης, σκέψης, ελευθερίας και εξέγερσης ενάντια σε κάθε αδικία για εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ανά τον κόσμο.

Η θρυλική του φιγούρα θα παραμένει για πάντα ζωντανή σε όλα τα μήκη και πλάτη, σε κάθε τόπο που αγωνίζεται για ελευθερία, σε κάθε μέρος που διψάει για δικαιοσύνη, μέχρι στον κόσμο αυτό να υπάρξει ισότητα και πλήρη ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μέχρι ο άνθρωπος να γίνει καλύτερος, μέχρι το αύριο να βρει τον καθένα μας πραγματικά ευτυχισμένο, μέχρι να 'ρθει ένα ξημέρωμα και η κάθε αδικία να έχει εξαλειφθεί σε όλο τον ντουνιά....
Μέχρι τη νίκη - για πάντα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου