Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Καταγγελία της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης καταγγέλλει τη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα το δήμαρχο κ. Τζουλάκη και τον αντιδήμαρχο κ. Κουτελάκη, για την στάση τους απέναντι στο αίτημα της με θέμα τα δημοτικά τέλη του κτιρίου όπου στεγάζεται.

Η Εργατική Λέσχη κατέθεσε αίτημα το οποίο πρωτοκολλήθηκε στον Δήμο το Σεπτέμβριο και ζητούσε να εξαιρεθεί ο χώρος όπου στεγάζεται από την υποχρέωση της καταβολής δημοτικών τελών. Ο χώρος της Εργατικής Λέσχης δεν είναι ούτε χώρος κατοικίας, ούτε επαγγελματικής δραστηριότητας. Αντίθετα, είναι ένας χώρος για δράσεις αλληλεγγύης ο οποίος δεν έχει καμία χρηματοδότηση από οποιοδήποτε θεσμό του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης ή του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η Εργατική Λέσχη στεγάζεται στον Α’ όροφο κτιρίου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου 12. Σε αυτό το κτίριο φιλοξενούνται τα μαθήματα αλληλεγγύης στα οποία διδάσκουν πάνω από 40 καθηγητές και συμμετέχουν 120 μαθητές από οικογένειες ανέργων ή χαμηλά αμειβόμενων
Ελλήνων και μεταναστών. Ακόμα, στον ίδιο χώρο συγκεντρώνονται τρόφιμα που δίνονται σε πάνω από 20 οικογένειες. Επιπλέον, εδώ και μια εβδομάδα, ξεκίνησε την λειτουργία του το Ιατρείο - Φαρμακείο Ταξικής Αλληλεγγύης της Λέσχης με 22 γιατρούς σε 12 ειδικότητες. Η επίδραση του εγχειρήματος στην τοπική κοινωνία είναι τέτοια που πολλές φορές η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου συνιστά ή παραπέμπει στην Εργατική Λέσχη (για μαθήματα, για νομική βοήθεια κ.α.), τον κόσμο που της απευθύνεται και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του.

Όπως είναι γνωστό, στο χώρο λειτουργούν επίσης, πάνω από 15 πολιτιστικές και μορφωτικές ομάδες και δράσεις (χορός, θέατρο, κινηματογράφος, φωτογραφία, μεταξοτυπία, ξένες γλώσσες, κ.α) σε απόλυτα αντιεμπορευματική λογική.

Τίποτα δεν πουλιέται και τίποτα δεν αγοράζεται στην Εργατική λέσχη.
Αυτό το εγχείρημα, που δεν έχει καμία σχέση και δεν θέλει να έχει με το κράτος, την κυβέρνηση, τον Δήμο, τις ΜΚΟ, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, που δεν έχει απευθυνθεί σε κανένα και δεν δέχεται τίποτα από αυτούς που φταίνε στον ένα ή στον άλλο βαθμό για την κατάσταση του λαού μας, επιλέγει ο Δήμος να φορολογεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή μειώνει τα δημοτικά τέλη σε επιχειρήσει όπως το Polis Park ή δεν επιβάλλει καθόλου τέλη σε διάφορους επιχορηγούμενους από αυτόν συλλόγους.

Η Εργατική Λέσχη δεν ζητά, ούτε ενδιαφέρεται για καμία επιχορήγηση από τον Δήμο. Απαιτεί να μην φορολογούνται οι δράσεις αλληλεγγύης που οι ίδιοι οι άνεργοι, οι φτωχοί και οι εργαζόμενοι Έλληνες και μετανάστες δημιουργούν από το υστέρημα ή την προσωπική τους συνεισφορά.

Αναρωτιόμαστε πόσο βαθιά χωμένη στη δημαρχιακή της καρέκλα μπορεί να είναι η δημοτική αρχή για να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην κοινωνία. Φοβούνται άραγε τις δράσεις των ανθρώπων που προσπαθούν συλλογικά και με αλληλεγγύη να σταθούν στα πόδια τους και να αλλάξουν τη ζωή τους;

Οι δομές αλληλεγγύης, πολιτισμού και διεκδίκησης, όπως η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, είναι γέννημα της ανάγκης της κοινωνίας να επιβιώσει και να παλέψει τις πολιτικές της φτώχειας και τους θιασώτες των μνημονίων και της διαχείρισης, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να προβεί στην εξαίρεση της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών και της επιστροφής των μέχρι τώρα καταβληθέντων.

Νέα Σμύρνη, 26/02/2014

Διοικητικό Συμβούλιο

Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου