Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Με τα ΜΑΤ έσπασε την απεργία των χαλυβουργών η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ


Η Χαλυβουργία άνοιξε μετά από παρέμβαση των ΜΑΤ στις 5.30 τα ξημερώματα, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία ενάμιση μήνα μετά τη δικαστική απόφαση που είχε κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με το αργηγείο της ΕΛΑΣ, υπήρξαν έξι προσαγωγές, ενώ οι απεργοί μιλούν για 10 προσαγωγές. Υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Για προβοκάτσια έκανε λόγο στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου, Παντελής Παπαβασιλείου, καταγγέλλοντας ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν τους απεργούς και προχώρησαν σε συλλήψεις. Ακόμη, ο κ. Παπαβασιλείου ανέφερε ότι υπάρχει περιφρούρηση αυτή τη στιγμή από τα ΜΑΤ έξω από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και κατήγγειλε ότι γίνεται χρήση χημικών μέσα στην εθνική οδό.


Η Ελένη Καταβάτη, από την πλευρά των εργαζομένων που έχουν εισέλθει στο εργοστάσιο κατήγγειλε στον ίδιο σταθμό ότι οι εργαζόμενοι που ήθελαν να μπουν στο χώρο προπηλακίστηκαν από τους απεργούς.

Μετά από εννέα μήνες απεργία 

Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας βρίσκονταν σε απεργία για περίπου εννέα μήνες. Η απεργία είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2011, με τους εργαζόμενους να αντιδρούν σε μείωση των αποδοχών τους και μειωμένο ωράριο. Κατόπιν η διοίκηση προχώρησε σε απολύσεις 120 εργαζομένων επί συνόλου 360. Πάγιο αίτημα των εργαζομένων για τον τερματισμό της απεργίας αποτελούσε η επαναπρόσληψη του συνόλου των απολυθέντων.

Στο μεταξύ, μόλις χθες είχε γίνει γνωστό ότι η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος αποφάσισε να δώσει στον υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, λίγες ακόμη ημέρες, προκειμένου να υποβάλει τις προτάσεις της κυβέρνησης και να μην μπει λουκέτο στη μονάδα του Ασπροπύργου με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία 240 εργαζόμενοι. Συνεπώς η παρέμβαση κατά της απεργίας των Χαλυβουργών έρχεται ενώ θεωρητικά συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ ιδιοκτήτη, εργαζομένων και κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου.

Αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ. Με αφορμή την επαναλειτουργία της Χαλυβουργίας, έπειτα από σχετική εντολή του εισαγγελέα, εξέδωσε, πριν από λίγο ανακοίνωση τονίζοντας:

«Από νωρίς το πρωί δυνάμεις καταστολής με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης έπιασαν δουλειά στη χαλυβουργία προκειμένου να καταστείλουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, συλλαμβάνοντας την περιφρούρηση των απεργών. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους τα συνδικάτα να βρεθούν τώρα όλοι στην χαλυβουργία». 

«Να χαίρονται τα ΜΑΤ και την επίθεσή τους, ο κος Σαμαράς ο κος Βενιζέλος και ο κος Κουβέλης», δήλωσε στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης. Προανήγγειλε δε, συγκέντρωση συμπαράστασης.

Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου