Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Μπάτσοι συλλάβανε εργαζόμενο που διεκδικούσε τα δεδουλευμένα του μέσα στην επιθεώρηση εργασίας



Η  εργοδοσία του ραδιοσταθμού «Libero fm» στη Θεσσαλονίκη  κατέθεσε χτες  μήνυση σε βάρος εργαζόμενου τεχνικού, που απέλυσε επειδή δεν δέχθηκε να υπογράψει για τη συγκρότηση Ενωσης Προσώπων και να αποδεχθεί μειώσεις στο μισθό του. Ο απολυμένος εργαζόμενος, συνελήφθη από την αστυνομία την ώρα που βρισκόταν μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί η εργατική διαφορά μετά από καταγγελία που έκανε για την παράνομη απόλυσή του.


Η εργοδοσία του LIBERO αφού δεν πέτυχε την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με το σύνολο του προσωπικού της, που προέβλεπε τη μείωση των αποδοχών του κατά 50%, κατόρθωσε με εκβιαστικά διλήμματα να πείσει ένα κομμάτι των εργαζομένων να ιδρύσουν Ενωση Προσώπων, η οποία συμφώνησε με την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει μείωση των μισθών κατά 50%. Αμέσως μετά ανακοίνωσε την απόλυση ενός συναδέλφου τεχνικού, που μαζί με άλλους 6 αρνήθηκαν να υπογράψουν για τη σύσταση της Ενωσης Προσώπων.
Ο απολυμένος  προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και κατέθεσε αγωγή σε βάρος του εργοδότη, για την παράνομη και εκδικητική απόλυσή του.


Χθες, την ώρα της τριμερούς συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας, η αστυνομία συνέλαβε τον απολυμένο συνάδελφο μετά από προφορική μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που κατέθεσε ο εργοδότης.

Επιτόπου ο απολυμένος εργαζόμενος δήλωσε την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση σε βάρος του εργοδότη, για ψευδή καταμήνυση και τελικά βρέθηκαν και οι δύο στο ΑΤ Λευκού Πύργου. Μετά από προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι και θα οριστεί τακτική δικάσιμος.
Ο αναπάντεχος ζήλος των μπάτσων να δεχτούν προφορική μήνυση εργοδότη κατά εργαζόμενου που διεκδικεί και εμφανίζεται δημόσια ενώπιον κρατικών αρχών είναι ενδεικτικό ττων αλληλοεξυπηρετήσεων μεταξύ αφεντικών και εξουσίας.
Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Ηδη εκρεμεί ζήτημα  θέμα διαγραφής δύο δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΜ-Θ που συμμετέχουν στην ένωση προσώπων και υπέγραψαν σύμβαση για μειωμένες αποδοχές.

Ακόμη η  Ένωση  Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας – Θράκης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:


»Οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι τους αντεργατικούς νόμους που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, προσπαθούν να ξεριζώσουν και να κονιορτοποιήσουν ότι έχει κερδίσει η εργατική τάξη τις τελευταίες δεκαετίες.
»Ξεκινώντας από τον εξευτελισμό των εργαζομένων με την τρομακτική μείωση των μισθών τους και φτάνοντας έως την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, οι εργοδότες άρχισαν έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον μας χωρίς πραγματικά να φαίνεται ότι θα υπάρξει ένα τέλος. Το μένος που εκφράζεται από τους περισσότερους είναι πραγματικά πρωτοφανές.
»Δυστυχώς σε αυτόν τον πόλεμο πολλές φορές σύμμαχοι των εργοδοτών είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που για διαφόρους προσωπικούς ή μη λόγους (πχ παραπλάνηση-ψυχολογική πίεση) παίρνουν το μέρος τους, ρυθμίζοντας και καταστρέφοντας έτσι τη ζωή των συναδέλφων τους που παρουσιάζουν σθεναρή αντίσταση.
»Εκμεταλλευόμενη λοιπόν την κατάσταση, η εργοδοσία του ραδιοσταθμού «libero fm» αφού δεν πέτυχε την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με το σύνολο του προσωπικού της, που προέβλεπε τη μείωση των αποδοχών του κατά 50%, κατόρθωσε με εκβιαστικά διλήμματα να πείσει ένα κομμάτι των υπαλλήλων της να ιδρύσουν μια ένωση προσώπων, με απώτερο σκοπό την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας ώστε να μειωθεί ο μισθός και των τεχνικών, οι οποίοι δεν συναινούσαν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων.
»Δεν έμεινε όμως εκεί. Θέλοντας να πιέσει και άλλο τους εργαζόμενους, προχώρησε και σε μια απόλυση τεχνικού έξι μέρες μετά την κοινοποίηση της εσσε στους τεχνικούς, φυσικά με μειωμένη αποζημίωση λόγω της εσσε και χωρίς να εξοφλήσει τα χρωστούμενα δεδουλευμένα δύο και πλέον μηνών, το επίδομα αδείας 2012 κ.ά.. Δύο μέρες μετά προσέλαβε δύο «τεχνικούς» με μισθό εσσε!!!
»Είναι ξεκάθαρο ότι οι ενέργειες αυτές έχουν ως στόχο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και εκφοβισμού. Επίσης τίθεται ζήτημα σχετικά με την νομιμότητα της σύστασης της ένωσης προσώπων καθώς και την εγκυρότητα της αναφερόμενης επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
»Δεν θα ανεχθούμε τα όργια αυθαιρεσιών και παραβιάσεων της ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας από την πλευρά της εργοδοσίας του εν λόγω ραδιοσταθμού. Οι προκλητικότατες αυτές ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες από το συνδικαλιστικό κίνημα.
»Άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τεχνικού και οριστική διάλυση της ένωσης προσώπων.



»Με τους συλλογικούς μας αγώνες θα σπάσουμε το κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας που προσπαθούν να σπείρουν στους εργαζόμενους οι εργοδότες και τα δεκανίκια τους. Δεν θα τους περάσει. Φροντίζαμε, φροντίζουμε και θα φροντίζουμε εμείς για αυτό.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γενικός Γραμματέας
                   Χατζηγεωργίου Κων/νος                                           Στεφανίδης Κοσμάς»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου