Με τις ευλογίες του Τσίπρα
Από το tvxs
Αποφασισμένος να μην προχωρήσει στην υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας φέρεται να είναι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση των κοινωνικών εταίρων, που πραγματοποιείται σήμερα, τελευταία ημέρα ισχύος της μετενέργειας της προηγούμενης σύμβασης και 42 κλαδικών συμβάσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΕΒ προτίθεται να υπογράψει ένα πρωτόκολλο που θα προβλέπει τη διατήρηση του επιδόματος γάμου όχι όμως και νέα σύμβαση.
Πάντως οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις - ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις), ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ (έμποροι) - δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπογράψουν μόνοι τους με τη ΓΣΕΕ νέα σύμβασης, θεωρώντας ότι εκπροσωπούν σχεδόν τα 4/5 των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Νωρίτερα, οι διαβουλεύσεις διακόπηκαν προσωρινά μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το θέμα της καταβολής του επιδόματος γάμου. Η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, εκτός του ΣΕΒ, συμφωνούσαν να συμπεριληφθεί στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση επίδομα γάμου με συγκεκριμένο ποσοστό.
Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, υποστήριζε ότι τα μέλη του καταβάλλουν ήδη το σχετικό
επίδομα, ενώ διαφωνούσε με τη συμβατική αποτύπωση του επιδόματος, επικαλούμενος σχετική απόφαση της χθεσινής γενικής του συνέλευσης.
Στην απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία μετά από πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπεται στην ισχύουσα Εθνική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), προς τους εργαζόμενους που ήδη το λαμβάνουν, χωρίς να κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του επιδόματος, που παρέχει ο νόμος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή είναι συνεπής προς την εργασιακή πραγματικότητα που επικρατεί στις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ. «Οι επιχειρήσεις μας δίνουν τις υψηλότερες αμοιβές, τηρούν διαδικασίες ουσιαστικής συνεννόησης με τους εργαζομένους τους και είναι οι πλέον συνεπείς στην εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε όλη την οικονομία. Γι’ αυτό άλλωστε, περιπτώσεις μονομερούς μείωσης κατώτατου μισθού από 751 ευρώ σε 586 όπως προβλέπει ο νόμος, πρακτικά δεν έχουν υπάρξει», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου