Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μια αναγκαία τοποθέτηση



Πόσες αλήθεια φορές έχουμε πει όλοι μας ότι ζούμε ιστορικές στιγμές; Ειδικά το τελευταίο διάστημα, αυτή η διαπίστωση επαναλαμβάνεται συνεχώς. Βέβαια αυτή η διαπίστωση έχει διττή σημασία. Από την μία πλευρά, γίνεται από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και από την άλλη από τον κόσμο της εργασίας. 

Διαφορετική σημασία έχει η ίδια διαπίστωση για την κάθε πλευρά: Από την μεριά των αστικών κομμάτων εξουσίας, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των υπόλοιπων που απαρτίζουν αυτό το γλοιώδες σινάφι, η διαπίστωση αυτή υπονοεί ότι το κεφάλαιο ζει ιστορικές στιγμές για την διεύρυνση των πεδίων κερδοφορίας του, για την μονιμοποίηση της εξαθλίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των νυν και μελλοντικών(;) εργαζομένων της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, τα μνημόνια έρχονται το ένα μετά το άλλο, τα χαράτσια που οδηγούν σε μαζική απόγνωση το ίδιο, το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε το καλοκαίρι, η εφεδρεία (μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα) νομοθετείται, οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται, τα "μέτρα" δεν έχουν τελειωμό. Όλα αυτά φυσικά, στο όνομα του δημοσίου χρέους το οποίο όχι απλά δεν μειώνεται αλλά φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. Στόχος τους η απομύζηση των εργαζομένων μέσω της αφάνταστα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής(έμμεσοι και άμεσοι φόροι, χαράτσια), της αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
 
Ιστορικές στιγμές όμως και για το σύνολο της υπόλοιπης κοινωνίας, το σύνολο της εργατικής τάξης και της νεολαίας, τους παραγωγούς του πλούτου, για την ανατροπή του χρεοκοπημένου μοντέλου "ανάπτυξης" της καπιταλιστικής κοινωνίας. Παράλληλα, τελευταία βλέπουμε ένα καινούριο ποιοτικό στοιχείο να εμφανίζεται στο πεδίο της ταξικής πάλης. Νέοι εργατικοί αγώνες βγαίνουν στο προσκήνιο, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων πυκνώνουν(τελευταίο παράδειγμα οι καταλήψεις δημαρχείων από τους εργαζόμενος στους OTA), ολοένα και περισσότερος κόσμος βγαίνει στον δρόμο, ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σύρθηκε σε 48ωρη απεργία, η κρίση πολιτικής νομιμοποίησης του αστικού συνασπισμού εξουσίας, του αστικού πολιτικού συστήματος και του προσωπικού του διαρκώς διογκώνεται.
Σε αυτό το φόντο, πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Οκτώβρη 48ωρη πανεργατική απεργία. Εκτός από την πρωτοφανή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, εξίσου συγκλονιστική ήταν και η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου στις διαδηλώσεις, τις μεγαλύτερες στη χώρα, εδώ και δεκαετίες. Την Τετάρτη, όλες οι πόλεις της χώρας κατακλύστηκαν από ποτάμια κόσμου, με ένα κομμάτι του ίσως να βγαίνει στο δρόμο για πρώτη φορά. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ. Η δυναμική αυτή παρουσία όμως, δεν εμπόδισε την κοινοβουλευτική χούντα του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τους όρους για την είσοδο σε έναν ατέρμονο εργασιακό μεσαίωνα. Έτσι, το ραντεβού των διαδηλωτών ανανεώθηκε για την επόμενη μέρα, με στόχο την όσο πιο μαζική παρουσία έξω από τη βουλή, την ώρα που θα ψηφιζόταν και κατά άρθρο το φασιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Η κινητοποίηση της Πέμπτης μύριζε μπαρούτι αρκετές μέρες πριν. Από την μια πλευρά όλοι περιμέναμε ότι το κράτος δεν θα άφηνε την κατάσταση να ξεφύγει εκτός ελέγχου, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του για να καταστείλουν μια μεγαλειώδη συγκέντρωση. Έχουμε συνηθίσει άλλωστε εδώ και 1,5 χρόνο τις σκηνές απίστευτης κρατικής βίας σε κάθε διαδήλωση. Ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι τα χημικά θα μετέτρεπαν το κέντρο της Αθήνας σε θάλαμο αερίων.

Οι εξελίξεις είναι λίγο ως πολύ γνωστές:

Το ΚΚΕ – ΠΑΜΕ μετά από 1,5 χρόνο άλλαξε τον χώρο της κινητοποίησής του «μετακομίζοντας» για μια ημέρα στο σύνταγμα προαναγγέλλοντας μάλιστα το γεγονός στο ιστορικό πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη της 18ης Οκτωβρίου(δείτε εδώ). Από χαράματα ο αποκλεισμός των εισόδων προς το Σύνταγμα από την περιφρούρηση. Στη συνέχεια η επίθεση στους διαδηλωτές στο μπλοκ του ΠΑΜΕ. Συμπλοκές περιφρούρησης με ομάδες της αναρχοαυτονομίας. Χημικά, τραυματισμοί. Λίγο αργότερα ο θάνατος του εργάτη και συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ. Το άδοξο τέλος μιας μεγαλειώδους παλλαϊκής κινητοποίησης χωρίς προηγούμενο

Έκτοτε, πολλά γράφτηκαν. Χιλιάδες λέξεις, ανακοινώσεις, καταλογισμός ευθυνών. Η μεθοδολογία στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ίδια: προβοκατορολογία, χαφιεδολογία, κκεδοφαγία, αναρχοφαγία, ίσες αποστάσεις. Κατά τη γνώμη μας αυτή η μεθοδολογία ή δεν οδηγεί σε κανένα συμπέρασμα για το μέλλον του κινήματος, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Θα εστιάσουμε σε ορισμένα σημεία στη συνέχεια επιχειρώντας μια ερμηνεία των γεγονότων.

Σημείο 1ο          

Ένα βασικό συμπέρασμα, ίσως το βασικότερο, είναι πως η αιμοδιψής κυβέρνηση των δολοφόνων φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τον θάνατο του συνδικαλιστή-αγωνιστή του ΠΑΜΕ, ο οποίος υπέκυψε από το δολοφονικό όπλο που χρησιμοποιείται αλόγιστα στις διαδηλώσεις (δείτε εδώ). Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και η προσπάθεια υπεράσπισής της από την πλευρά του κράτους και των μηχανισμών της είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι η εργατική τάξη και το μαζικό κίνημα προσθέτει στον μακρύ κατάλογο ακόμα ένα νεκρό δίπλα στη Βασιλακοπούλου, στον Κουμή, στην Κανελλοπούλου και τόσους άλλους.

Αυτό το συμπέρασμα δεν μπορεί να αποκρύπτεται (π.χ από την πρώτη ανακοίνωση του ΠΑΜΕ) ούτε να συμψηφίζεται μέσα «στα θολά νερά» της δράσης των τυχοδιωκτικών ομάδων (π.χ και στις ανακοινώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς). Μήπως επιδιώχθηκε κάποιου είδους «εκτόνωση» - στο άκουσμα της είδησης -ενός ενδεχόμενου εργατικού Δεκέμβρη για τον οποίο «δεν είναι ώριμες οι συνθήκες»; Ερώτημα προς σκέψη. Ούτε και μπορεί να αξιοποιείται το τραγικό γεγονός στο βωμό της μάχης για την ηγεμονία στην αριστερά (αντιπαράθεση ΚΚΕ - Σύριζα).

Σημείο 2ο

Η περιφρούρηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι απολύτως δικαιολογημένη και αναγκαία για την αντιμετώπιση της κρατικής καταστολής από οποιαδήποτε μορφή μπορεί αυτή να πάρει.

Είναι απερίφραστα καταδικαστέες οι πρακτικές επίθεσης (με μολότοφ και πέτρες) ενάντια σε διαδηλωτές, είτε από μπλοκ του χώρου της αναρχοαυτονομίας ή από το μεταμφιεσμένο σε κουκουλοφόρο παρακράτος. Οι πρακτικές αυτές δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το μαζικό κίνημα, όντας μάλιστα εχθρικές προς αυτό σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Εδώ όμως δεν πρέπει να μπει τελεία.

Το ρεύμα αυτό στις διάφορες παραλλαγές του, μικροαστικό στη βάση του, αρνείται την σύνδεση της επαναστατικής στρατηγικής με την αναγκαία τακτική και την πολιτική. Αποτέλεσμα αυτού, η μικρο – ιδιοκτησιακή αντίληψη και το μονοπώλιο της «επαναστατικότητας» και της «μαχητικότητας». Ωστόσο, δεν αποτελεί παρά «το τίμημα που πληρώνουν οι κομμουνιστές για τα οπορτουνιστικά και ρεφορμιστικά αμαρτήματά τους στο εργατικό κίνημα, για την στρατηγική ανεπάρκεια του κομμουνιστικού κινήματος». Ο δύσκολος - αλλά αναγκαίος - δρόμος είναι να το αντιμετωπίσουμε ως τέτοιο. Ο εύκολος είναι η πρακτορολογία, η χαφιεδολογία και η πρακτορολογία. Η μεθοδολογία γνωστή από τις αρχές του 2000 στις υποθέσεις εξάρθρωσης των «τρομοκρατικών οργανώσεων», αλλά, καμιά σχέση δεν έχει με την απαιτούμενη ιδεολογική αντιπαράθεση με τα εν λόγω ρεύματα. Αντιθέτως, τροφοδοτεί την αστική επιχειρηματολογία για περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.  

Σε αυτές τις ομάδες λόγω της σύνθεσής τους και των ιδιαίτερων οργανωτικών χαρακτηριστικών τους είναι εύκολο να διεισδύσουν παρακρατικοί μηχανισμοί. Είναι γνωστό. Αυτό όμως είναι ένα αποτέλεσμα της ύπαρξής τους και όχι η αιτία. Καταστέλλοντας το αποτέλεσμα δεν απαλείφεται και η αιτία, πολύ περισσότερο η στρατηγική ανεπάρκεια της κομμουνιστικής αριστεράς.         

Σημείο 3ο

Η ευθύνη που βαραίνει την ηγεσία του ΚΚΕ για όσα συνέβησαν την Πέμπτη είναι εξαιρετικά μεγάλη. Η περικύκλωση της βουλής με όρους «τηλεοπτικού θεάματος» όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη κινητοποίηση (ενάμισι χρόνο μετά…), η «περιφρούρηση» - αποκλεισμός όλων των εισόδων προς το σύνταγμα (όχι όμως και για τους βουλευτές) με στραμμένη την περιφρούρηση προς τα μπλοκ των εργατικών σωματείων (που δεν ανήκουν στο ΠΑΜΕ) και των φοιτητικών συλλόγων, η αναβίωση της βεντέτας ΚΚΕ – αναρχικών, η ταυτόχρονη εμφάνιση των ΜΑΤ με την αποχώρηση του ΚΚΕ από το σύνταγμα, δεν αποδεικνύουν παρά ένα ρόλο εγγυητή της ομαλότητας, της ομαλής λειτουργίας του κοινοβουλίου, αναχώματος στην ανάπτυξη κινήματος ανατροπής της κυβέρνησης και της Τρόικα.

Την ημέρα που έμπαινε ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα η ηγεσία του ΚΚΕ διάλεξε για να περιφρουρήσει - για ακόμα μια φορά - το σεχταρισμό του, να κάνει «επίδειξη» ηγεμονίας στην αριστερά και να πιστώσει εκλογικά ποσοστά. Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος κριτικής και όχι «ενωτικού χαϊδέματος» προς την ηγεσία του ΚΚΕ.

Η στάση αυτή απορρέει από την θολή γραμμή της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, χωρίς ανατροπή,  που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα στο μέλλον … αλλά όχι τώρα. Σήμερα οι αγώνες δεν μπορούν να πετυχαίνουν νίκες και να ανεβάζουν την ταξική αυτοπεποίθηση, οικοδομώντας εντός και στην ανάπτυξη του κινήματος τις προϋποθέσεις επαναστατικής ανατροπής (μικρό δείγμα η πρόσφατη στάση του ΜΑΣ στο φοιτητικό κίνημα). Αυτή είναι η εκτίμηση του περισσού που την είδαμε να αναπαράγεται και ηλεκτρονικά με καρικατούρες του τύπου «…και θα μπαίνατε στη βουλή και θα έπεφτε ο καπιταλισμός…». Σε αυτή την ακίνδυνη – «υπεύθυνη» αριστερά αποσκοπούν τα εύσημα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ προς την ηγεσία του Περισσού και όχι στην τάχα καλή περιφρούρηση (που σε τελευταία ανάλυση έσπασε). Οι αγωνιστές - μέλη του ΚΚΕ πρέπει να προβληματιστούν: "Όταν ο εχθρός σου σε επαινεί, γύρνα πίσω σου και κοίταξε πού έχεις κάνει λάθος" (ΛΕΝΙΝ).

Σημείο 4ο

Προβληματίζουν ιδιαίτερα με βάση τα παραπάνω οι ανακοινώσεις πολλών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (με εξαίρεση τουλάχιστον το ΕΑΜ), στις οποίες πουθενά δεν γίνεται λόγος για την στάση και την πολιτική επιλογή της ηγεσίας του ΚΚΕ, ενώ φτάνουν στο σημείο να ταυτιστούν με την λογική του Περισσού, αναπαράγοντάς την(ενδεικτικά οι ανακοινώσεις του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση στην κοινωνία είναι έκρυθμη και αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν κοινωνικά ξεσπάσματα. Αυτά τα ξεσπάσματα φοβούνται η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, γιατί θα σημάνουν αποσταθεροποίηση και ανακοπή της προσπάθειας υπέρβασης της κρίσης από τη σκοπιά τους. Αυτά τα ξεσπάσματα όμως φαίνεται να φοβάται και η ηγεσία του ΚΚΕ, αφού θα εντείνουν την κριτική τμημάτων της νεολαίας και των εργαζομένων και θα σημάνουν αποστοίχιση από το κόμμα.

Κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα είναι να δουλέψουμε από σήμερα, ώστε στην επόμενη στροφή της ιστορίας που θα υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις να δώσουμε σε αυτές ελπιδοφόρα και νικηφόρα κατεύθυνση. Είναι από σήμερα ζήτημα να υπάρξουν και να αναπτυχθούν στην δυναμική του κινήματος όργανα επαναστατικής πολιτικής.

Πιστεύουμε ότι μόνο η επαναστατική αριστερά (στον βαθμό που υπάρξει με όρους κινήματος) μπορεί να συμβάλει σε μια τέτοια κατεύθυνση, υπερβαίνοντας και τις όποιες ψευδοαντιπαραθέσεις, θέτοντας άλλη ατζέντα για το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική επαναστατική αριστερά, από σήμερα!
 

kokkinostupos

18 σχόλια:

  1. Ζητημα πρωτον
    Τις τεραστιες συγκεντρωσεις των αγανακτισμενων (τοτε που δεν υπηρχε ΠΑΜΕ ) ποιος-επι της ουσιας-τις διελυσε ;
    Zητημα δευτερον
    Οταν αποχωρησε το ΠΑΜΕ γιατι δεν "καταληφθηκε" η
    Βουλη ;
    ΥΓ Αγανακτισμενος τοσο καιρο προχθες ειπα -πρωτη φορα-μπραβο στο ΚΚΕ και απ'οτι διαπιστωσα επιτοπου δεν ημουνα ο μονος,καθε αλλο..
    ΥΓ2 Τον Λαμπρακη δεν τον εφαγαν "επισημοι" ασφαλιτες,παρακρατικοι τον εφαγαν..
    το ιδιο και τον Κοτσαριδη ,δεν τον σκοτωσαν τα
    "επισημα" ΜΑΤ,τα ΜΑΤ με τις κουκουλες τον εφαγαν
    αλλωστε τα ιδια γκλομπ και τα ιδια χημικα χρησιμοποιουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο τον Κοκκινο Τυπο δεν υπηρξε ποτε στηριξη του "κινηματος των αγανακτισμενων".Αναγνωρισαμε απο την πρωτη στιγμη οτι αυτο θα ηταν μια φουσκα(αν και οπως αποδειχθηκε τελικα,ξεφουσκωσε πιο αργα απο ο,τι αναμεναμε).Σταθηκαμε σαφως εναντια σε αυτο,χωρις ομως να παραγνωριζουμε οτι ηταν μια αυθορμητη αντιδραση του κοσμου και εξαιτιας αυτου του γεγονοτος,θεσαμε ως απαραιτητη προϋπόθεση την ενεργη συμμετοχη οργανωμενων συνιστωσων της αριστερας για τον μετασχηματισμο του απο ενα κινημα ασαφους διαμαρτυριας γενικα,σε κινημα με πολιτικους στοχους οπου πρωτοπορο ρολο θα ειχε το εργατικο κινημα.Κατι τετοιο δεν συνεβη για πολλους λογους.Αν κατηγορεις τον Κοκκινο Τυπο για υποτιθεμενη στηριξη του κινηματος των αγανακτισμενων,σε παραπεμπουμε στις δημοσιευσεις και αναδημοσιευσεις μας εκεινη την περιοδο.
    Το θεμα δεν ειναι γιατι δεν εγινε καταληψη της βουλης.Ακομα και να μην ηταν το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ προχθες,κατι τετοιο ειναι πιθανο και να μην γινοταν.Το θεμα(και σε αυτο κατακρινουμε την σταση της ηγεσιας του ΚΚΕ) ειναι ποιος του εδωσε τον ρολο να εμποδισει το ο,τιδηποτε μπορουσε να συμβει μπροστα απο τη βουλη και γιατι δεχθηκε να αναλαβει αυτον το ρολο.Απο την παρουσια εργατικων σωματειων και συλλογικοτητων που δεν εχουν σχεση με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ,μεχρι το να πεσουν μουτζες(τελειως ακινδυνο πολιτικα) μπροστα στη βουλη,μεχρι ακομα να προσπαθησει να μπουκαρει κοσμος στο κοινοβουλιο και να συγκρουστει με τα ΜΑΤ.Νομιζουμε οτι ειμαστε σαφεις ως προς αυτο στο κειμενο μας.
    Εξισου σαφεις ειμαστε και σε ο,τι εχει να κανει με τον θανατο του συνδικαλιστη του ΠΑΜΕ,ο οποιος (και λυπουμαστε που θα σε "στενοχωρησουμε") ειναι ξεκαθαρα προϊόν των θανατηφόρων χημικών που εξαπολύει ειδικά τον τελευταίο χρόνο,τόσο αλόγιστα και με τέτοια μανία ενάντια σε ανθρώπινες ζωές,η δολοφονική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
    Για κάθε άλλο,σε παραπέμπουμε στο κείμενο και σε καλούμε να το διαβάσεις πιο προσεκτικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ'αρχη θεωρω την απαντηση σας καλοπροαιρετη,αλλα
    απαντατε με μια "σεντονιαδα" σε πραγματα που εγω
    δεν υποστηριξα πχ εγω δεν ειπα ποτε οτι στηριξατε
    τους αγανακτισμενους...
    Και για να μη σας τρωω και την ωρα στεκομαι στο (αναπαντητο ) ερωτημα
    Απο τη στιγμη που αποχωρησε το ΠΑΜΕ (που υποτιθεται εμποδιζε τον κοσμο) γιατι δεν εγινε ΤΙΠΟΤΑ απ'οσα περιγραψατε αλλα διαλυθηκε η υπολοιπη συγκεντρωση σε χρονο dt..
    ΥΓ
    Και μια προσωπικη μαρτυρια..
    Επειδη δεν ανηκω στο ΚΚΕ (οργανωμενα δηλαδη )εφυγα προς τις στηλες του Ολυμπιου Διος. Περνωντας διπλα απο το μπλοκ του ΣΥΝ ακουσα διαδηλωτη να λεει σε πηγαδακi:
    "Ωχ φευγει το ΠΑΜΕ παει η συγκεντρωση..."
    ΥΓ 2 Οσο για το ποιοι κρυβονται πισω απο τις κουκουλες ενα γκαλλοπ μεσα στον λαο απλως θα επιβεβαιωνε την παροιμια: "Ο κοσμος τοχει τουμπανο και μεις.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλα κανεις και θεωρεις την απαντηση καλοπροαιρετη,γιατι ειναι οντως τετοια.Η "μακροσκελης" αναφορα στους αγανακτισμενους εγινε γιατι δεν υπαρχει αντιστοιχη αναφορα στο κειμενο και επιπλεον θεωρουμε οτι τα σχολια στο τελος των αναρτησεων,"οφειλουν" να αναφερονται στο περιεχομενο της εκαστοτε αναρτησης.
    Η απαντηση στο αναπαντητο ερωτημα σου,βρισκεται για εμας (οπως λεμε και στο κειμενο μας) στο γεγονος οτι αμεσως μετα την αποχωρηση των δυναμεων του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ,τα ΜΑΤ ανελαβαν να "καθαρισουν" το χωρο εξω απο τη βουλη.
    Τελος,για τις κουκουλες που ειπες,αν και αυτο που υπονοεις ειναι σε μεγαλο βαθμο αληθες,εντουτοις καλο θα ηταν να εχουμε κατα νου οτι για παραδειγμα καποιος μπορει να φοραει κουκουλα σε μαζικες συγκεντρωσεις(ειδικα στην Αθηνα) για να μην καταγραφει το προσωπο του απο τις καμερες ή για προφυλαξη απο τα χημικα.Νομιζουμε οτι αυτη ειναι μια αλλη συζητηση και σιγουρα πιστευουμε οτι οι γενικευσεις δεν οδηγουν παντα σε ασφαλη συμπερασματα.Ελπιζουμε να συμφωνουμε τουλαχιστον ότι αν και το ΚΚΕ μεσω των ανακοινωσεων της ηγεσιας του αναφερεται σε κουκουλοφορους που επσασαν τη διαδηλωση,υπηρχε πολυς κοσμος που ειτε χτυπησε ή χτυπηθηκε από τις δυναμεις του ΚΚΕ,χωρις να φοραει κουκουλα ή ο,τιδηποτε αντιστοιχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σου απαντησω εγω γιατι δεν εγινε τιποτα αφου εφυγε το ΠΑΜΕ.Γιατι φροντισε το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ να διαλυσει την συγκεντρωση.Δεν ειχε μεινει και κανενας μετα.Και αυτοι που θα μπορουσαν να κανουν κατι τους ειχαν σπασει το κεφαλι τα ΚΝΑΤ!
    Για απαντησε μου ομως εσυ σε κατι.Ειναι ΓΕΓΟΝΟΣ οτι οσοι ωρα μαχονταν οι "προστατες του λαικου κινηματος" με τους "παρακρατικους κουκουλοφορους" τα ΜΑΤ κοιτουσαν.ΜΙΑ φορα επενεβησαν κατα την διαρκεια της μαχης και αυτη ηταν εναντιον των "παρακρατικων".Δηλαδη το κρατος κυνηγα το παρακρατος και αφηνει ανεγγιχτους τους αγωνιστες;
    Επισης ειναι ΓΕΓΟΝΟΣ οτι εκει που βρισκονταν η περιφρουρηση του κκε δεν υπηρχαν ΜΑΤ και οπου υπηρχαν πινανε καφε ηρεμοι πισω απο την περιφρουρηση.Γιατι;Ποιος τους ειχε διαβεβαιωσει οτι δεν θα προσπαθουσαν να μπουν στην βουλη οι κκεδες;
    Γιατι δεν αφηναν ΚΑΝΕΝΑΝ διαδηλωτη να περασει;Υπαρχουν και βιντεακια στο youtube που δειχνουν οτι απλοι διαδηλωτες(χωρις κουκουλες) βριζουν την περιφρουρηση του κκε.
    Γιατι η περιφρουρηση του κκε ειχε πλατη την βουλη και τα ΜΑΤ;Παντα πλατη εχει η περιφρουρηση σε αυτο που θελει να περιφρουρησει.
    Και το πιο ΓΕΛΟΙΟ ειναι αυτο που υποστηριξε οτι το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ σχετιζεται με το ΛΑ.Ο.Σ.!!!!Αυτο ειναι το ΚΕΡΑΣΑΚΙ στην τουρτα ηλιθιοτητας και γελοιοτητας που προσφερει απλοχερα το κκε.
    Υ.Γ. Αληθεια σε ΚΑΘΕ πορεια τα παιδια που τσακιζουν στο ξυλο οση ωρα τα συλλαμβανουν,τα πανε στα κρατητηρια και στα δικαστηρια(και καποια φυλακη) ειναι κι αυτοι παρακρατικοι;Παντως δεν εχω δει ΚΑΝΕΝΑΝ "γνησιο λαικο αγωνιστη" του κκε να συλλαμβανουν τις τελευταιες δεκαετιες;Γιατι αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικά, και την προηγούμενη μέρα που δεν είχε διαλύσει τη συγκέντρωση το ΠΑΜΕ, έγινε η...εξέγερση. Απλά με τις πλάτες άλλων θέλετε να κάνετε το θέαμα σας ακριβώς επειδή από τακτική και στόχευση είστε για τα μπάζα. Είναι ακριβώς επειδή η τακτική του ΠΑΜΕ είναι χρόνια γνωστή που την ευθύνη την έχουν ακόμα περισσότερο οι φασίζουσες ομάδες που επιτέθηκαν, γιατί δεν ήταν εν θερμώ αυτό που έκανε το ΠΑΜΕ και γνώριζαν καλά ότι δεκάδες χιλιάδες κόσμου θα ήταν στενά κυκλωμένος από την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ. Όμως το άρθρο αυτό το αντιστρέφει! Και πάντως δεν είναι όλος αυτός ο κόσμος τόσο πρόβατα για να θεωρείτε ότι τον φυλακίζει το ΠΑΜΕ με το ζόρι! ούτε ότι θα... γούσταρε να φάει μολότοφ για να κάνει 'εξέγερση' (του μπάκινχαμ). Αλλά οι ίσες αποστάσεις του άρθρου αυτό προμοτάρουν, ακριβώς γιατί βγάζουν γκρίνια που δεν είναι "σωστός" ο μαρξισμός του κόμματος..στο κατάλληλο timing η κριτική και όλα τα σχετικά... οι τροτσκιστές βγάζουν τα απωθημένα τους που δεν έγιναν στάλιν, γιατί πρόδωσαν την 2003η διεθνή κ.ο.κ. έλεος, σε ποιους απευθύνεστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί μήπως μετά το αίμα που έχυσαν οι κομουνιστές δίκαια ήθελαν να αποκτήσουν σταδιακά ευρύτερα λαϊκά ερείσματα και να ενδυναμωθούν; μήπως γιατί η επανάσταση των μπολσεβίκων ακριβώς τους φαίνεται ότι στις σημερινές συνθήκες είναι άτοπη και άκαιρη γιατί η βία του συστήματος είναι τερατώδης κ θα τους διέλυε σε ελάχιστο χρόνο; λέω κ ας μην είμαι κκ, αλλά ούτε και υπερεπαναστάτης γραφικών μειοψηφιών που δεν τους κάθεται καλά το κκ επειδή δεν ακολουθεί σωστά τον μαρξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανώνυμε 4:09

    Θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα το παραλήρημα;Εσύ από το κείμενο των παιδιών κατάλαβες ότι κρατάνε ίσες αποστάσεις;;;Γιατί έγω κατάλαβα ότι καταλογίζουν στην ηγεσία του ΚΚΕ την πολιτική ευθύνη για όσα συνέβησαν.Το ότι ασκούν κριτική (και πολύ καλά κάνουν) στις ομάδες όπου παρεισφρύουν και τέτοια στοιχεία που ανέφερες,δεν σημαίνει ότι κρατούν ίσες αποστάσεις!Ίσα ίσα,καλούν τα πρόβατα όπως τα κατονόμασες,να προβληματιστούν με την στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ.
    Κάτι τελευταίο:Σε πόσες δεκαετίες θα είναι το κατάλληλο timing για τον Περισσό;

    @Ανώνυμε 4:14

    Να σου θυμίσω ότι και οι μπολσεβίκοι που ανέφερες,μειοψηφία ήταν όταν ξεκίνησαν..Δεν μου κάθεται καλά το ΚΚΕ όχι επειδή δεν ακολουθεί σωστά τον μαρξ όπως λες,αλλά επειδή ακολουθεί κατα γράμμα τον Στάλιν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γιατί ο στάλιν δεν ακολουθούσε τον μαρξ; μου θυμίζει τους φιλελεύθερους που διαχωρίζουν τον εαυτό τους από τους νεοφιλελεύθερους. απλά "λάθος" ακολουθούσε και στάλιν τον μαρξ...αυτό είναι το πρόβλημα. ότι οποιοσδήποτε και να ακολουθούσε τον μαρξ θα κατέληγε σε "λάθη" γιατί υπάρχουν δομικά θέματα στη σκέψη του, όπως το ζήτημα της "Ανάπτυξης", αλλά αυτό βέβαια δεν κάνει αστικό κόμμα το κκ όπως λένε οι "αναρχικοί". συμφωνώ ότι είναι αργοκίνητος ο περισσός κτλ. και ίσως πράγματι να ήμουν άδικος ότι κρατάν τα παιδιά ίσες αποστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ακριβώς επειδή ήταν μειοψηφία αυτοί που ξεκίνησαν την επανάσταση απέτυχε στη συνέχεια (ενώ πέτυχαν να καταλάβουν το κράτος), και θα αποτύχανε εν τη γενέσει της ακόμα περισσότερο σήμερα με την τερατώδη δύναμη του συστήματος (ούτε καν το κράτος). σκέψου..αυτά τα έχει λάβει υπόψη του το κκε πολύ πιθανόν, ενώ όσοι μιλούν εκ του ασφαλούς (Δεν το λέω κακοπροαίρετα αλλά άλλο το να έχεις οργανωτική ευθύνη για τόσο κόσμο και άλλο για λίγο), λένε για επαναστάσεις κτλ. εδώ και τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. βασικά δεν ήμουν καθόλου άδικος ότι κρατάν τα παιδιά ίσες αποστάσεις γιατί τα περισσότερα ποστ είναι της λογικής των ίσων αποστάσεων και της κκεδοφαγίας, που είτε σημαίνει ανοησία είτε βρήκαν κάποιοι το timing να ρίξουν το βάρος στην προβληματική τακτική του κκ δήθεν από "Αριστερή" σκοπιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επίτρεψέ μας να θεωρούμε πως όντως έχεις άδικο.Ενδεικτικά παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα από το κείμενο:
    "Έκτοτε, πολλά γράφτηκαν. Χιλιάδες λέξεις, ανακοινώσεις, καταλογισμός ευθυνών. Η μεθοδολογία στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ίδια: προβοκατορολογία, χαφιεδολογία, κκεδοφαγία, αναρχοφαγία, ίσες αποστάσεις. Κατά τη γνώμη μας αυτή η μεθοδολογία ή δεν οδηγεί σε κανένα συμπέρασμα για το μέλλον του κινήματος, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα."
    Εξηγούμε βάσει αυτού για ποιον λόγο δεν παίρνουμε ίσες αποστάσεις.
    Στην συνέχεια,στο σημείο 2,καταδικάζουμε τις πρακτικές είτε ομάδων της αναρχοαυτονομίας ή του μεταμφιεσμένου σε κουκουλοφόρο παρακράτους και καταλήγουμε πως μας είναι αδιανότητο να ρίξουμε νερό στον μύλο της αστικής επιχειρηματολογίας που σαν στόχο έχει τον περιορισμό δημοκρτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
    Στο σημείο 3,εξηγούμε γιατί πιστεύουμε ότι την πολιτική ευθύνη για όσα συνέβησαν έχει η ηγεσία του ΚΚΕ.Νομίζουμε ότι και σε αυτό το σημείο είμαστε πέραν του δέοντος σαφείς.
    Επειδή θεωρούμε ότι δεν διαστρεβλώνεις συνειδητά το περιεχόμενο του κειμένου,σε καλούμε εκ νέου να το διαβάσεις πιο προσεκτικά.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί το γεγονός ότι κάποιος λέει ότι "δεν τηρώ ίσες αποστάσεις" δεν συνεπάγεται ότι το κάνει και ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ μέσω π.χ. των αναρτήσεων που επιλέγει (ή δεν επιλέγει!) να προβάλλει, αυτών που ΔΕΝ λέει, το γεγονός ότι δίνει τόσο βάρος στην τακτική του ΚΚΕ κτλ. Μόνο και μόνο που λέτε πως την πολιτική ευθύνη την έχει το ΚΚΕ και όχι π.χ. οι δεκάδες ψευτο-"εναλλακτικές" οργανώσεις ("αναρχικές" και κρατικοσοσιαλιστικές) που αν όχι χαιρέτισαν, κράτησαν ίσες αποστάσεις από τη φασιστική επίθεση, είναι ΆΚΡΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ. Στοιχειώδη πράγματα για να υπάρχει πράγματι δημοκρατικός διάλογος και ορθολογισμός (και όχι βέβαια φιλελεύθερα δικαιώματα - αμυντικές παραχωρήσεις του κατεστημένου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ Ανώνυμε 3:35μμ,

    μια πιο προσεκτική ματιά των αναρτήσεων καθώς και μια πιο προσεκτική ματιά του κειμένου θα σε διαψεύσει. Αυτό για το οποίο δεν πρόκειται να διαψευσθείς είναι ότι όντως η πολιτική ευθύνη βαραίνει το ΚΚΕ. Για το κράτος και παρακράτος δεν άλλαξε κάτι στην τακτική του: καταστολή! Για τις διάφορες ομάδες όπως και αν τις αποκαλέσουμε (ψευδο - εναλλακτικές ή κρατικοσοσιαλιστικές ή ομάδες της μικροαστικής βίας) πάλι δεν άλλαξε τίποτε. Άλλαξε όμως για τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ και αυτό είναι που έχει βαρύνουσα σημασία: σε μια χρονική περίοδο που απαιτείται ανάπτυξη του κινήματος σε περιεχόμενο και οργανωμένες μορφές σύγκρουσεις των δυνάμεων της εργασίας με το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του (και δεν εννοώ την - βλακώδη ως αντεπιχείρημα - είσοδο στο κοινοβουλίο την ημέρα ψήφισης), επέλεξε την τακτική του αναχώματος στην ανάπτυξη του κινήματος. Και ξεκάθρα πλέον, θα θεωρείται δεδομένη και η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πλάκα κάνουμε; σε μια στιγμή που το κκε έχει αρχίσει και κινεί κάπως τη μονολιθικότητα του, εσάς το βασικό πρόβλημα σας είναι η τακτική του ότι δεν άφησε μέρη του "κινήματος" (της κακής "χούντας κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ", που ούτε βασική ανάλυση δεν έχουν, και άλλων ανοησιών) να μην παραμερίσει τον όγκο κόσμου του για να ανέβει επάνω στη Βουλή; Τη λάθος τακτική κάποιος να την ονομάσει σχεδόν αποκλειστική πολιτική ευθύνη είτε είναι κακεντρεχής μέχρι κεραίας ή άλλο ρόλο βαράει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. που το είδες ρε φίλε ότι το ΚΚΕ κινήθηκε από τη μονολιθικότητά του? χάπενινγκ πήγε να κάνει στο σύνταγμα. Τώρα, αν ονειρεύεστε κάποιοι τον περισσό σε μια αριστερή κυβέρνηση μην θεωρείται ότι επειδή ηρθε στο σύνταγμα θα μοιράζονταν και τα υπουργεία εκείνη τη μέρα...Η καραμελίτσα με το ντου στη βουλή ας σταματήσει πια. Ούτε με την απεργία πέφτει ο καπιταλισμός αλλά κάνουμε, ούτε με τις καταλήψεις αλλά κάνουμε, ούτε με τις πορείες αλλά κάνουμε. Παναριστερές σούπες, όμως, από τα πάνω για να δοθεί "απάντηση στην κρίση" ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. παναριστερές σούπες δεν κάνετε γι' αυτό προωθείτε όλο τον αχταρμά της αριστεράς που ούτε για άμεση έξοδο από την ΕΕ μιλάει, ούτε για τον τρόπο κατανομής των πόρων, τη διαδικασία για την εργατική εξουσία μέσα σε αυτό το κίνημα κτλ. Το ΚΚΕ ακόμα και σε αυτά και μέσα στην ψιλο-ουτοπία του (λαϊκή εξουσία μέσω επανάστασης) σας έχει ξεπεράσει, γιατί έχει συγκεκριμένη ανάλυση της κρίσης που βασίζεται πράγματι σε εμπειρικά δεδομένα με βάση την ιστορία του κινήματος και του συστήματος και δε μιλά για πανευρωπαϊκές επαναστάσεις και άλλα ανέκδοτα τροτσκιστών και λοιπών μαρξιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παρεμπιπτόντως το ΚΚΕ κάνει λόγο για λαϊκή εξουσία και οικονομία χωρίς επανάσταση φίλτατε!Αλήστου μνήμης η δήλωση της Παπαρήγα το Δεκέμβρη του 2008,ότι στην επανάσταση δεν θα σπάσει ούτε τζάμι!Θα πάμε λοιπόν να τους πούμε "παιδιά κοιτάχτε να δείτε,δεν πάει άλλο.Αποφασίζουμε επανάσταση!Σας παρακαλούμε να το σεβαστείτε!".Τι άλλο να πει κανείς για τον Περισσό;
    Όσο για το τελευταίο που είπε ο προηγούμενος,όντως φίλε έχεις δίκιο.Σοσιαλισμός μόνο σε μία χώρα!Τα θες και τα λες αυτά;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή