Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κρατικοποίηση της Proton Bank: Κρατικοποίηση των χρεών του κεφαλαίου

Σε μια γνώριμη από το παρελθόν κίνηση διάσωσης προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η κρατικοποίηση της προβληματικής Proton Bank, δεν είναι παρά μια ακόμα απόδειξη της ταξικής φύσης του αστικού κράτους που σε περιόδους "δυσκολιών" για το κεφάλαιο σπεύδει να κρατικοποιεί - κοινωνικοποιεί τη διάσωσή του. Το ίδιο έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την δεκαετία του 60, ο Ανδρέας Παπανδρέου την δεκαετία του 80. Και όταν τα "δύσκολα" περάσουν, το επόμενο βήμα είναι πάντα η ιδιωτικοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους στις εν λόγω επιχειρήσεις και τις σχέσεις εργασίας.

Και εις ανώτερα!

kokkinotupos 

ακολουθεί άρθρο από το tvxs

Σάλος με την κρατικοποίηση της Proton Bank

Σάλος προκλήθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης να «εξυγιάνει» την Proton Bank που σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα του τύπου θα κοστίσει στους φορολογουμένους 863 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε περίοδο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και σκληρής μονόπλευρης λιτότητας.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ιδρύεται νέα «καλή τράπεζα», με την επωνυμία «Νέα Proton Bank», στην οποία μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η νέα «καλή τράπεζα» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.

Ερώτηση Παπαδημούλη

Όμως, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις. Με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ερωτά τον Β. Βενιζέλο πόσο θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό, το Δημόσιο και τους φορολογούμενους η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση κι αν αυτό υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες με προφανή κυβερνητική συμφωνία επήλθε οικονομικός συμβιβασμός μεταξύ του Δημοσίου και του κ. Λαυρεντιάδη ο οποίος κατηγορείτο για υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα την παύση της ποινικής του δίωξης.

Η Ελευθεροτυπία αποκαλύπτει

Ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας αποκάλυψε το Σάββατο ότι οι Ελληνες φορολογούμενοι θα επωμιστούν συνολικά 863 εκατ. ευρώ για να μαζευτούν τα συντρίμμια που άφησε η διοίκηση Λαυρεντιάδη και για να διασφαλιστούν οι καταθέτες.

Το ποσό των 863 εκατ. ευρώ δεν προέρχεται από έναν αυθαίρετο υπολογισμό και μία δημοσιογραφική εκτίμηση, αλλά από αξιολόγηση των στοιχείων της τράπεζας που ανέλαβε και έκανε η Ernst & Young κατόπιν παραγγελίας της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και από στοιχεία τα οποία κατετέθησαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Χαμός στο διαδίκτυο

Η κρατικοποίηση της Proton Bank σχολιάζεται ευρύτατα στο Twitter. Ενδεικτικά μερικά σχόλια από χρήστες που δείχνουν το κλίμα οργής που επικρατεί.
  • Να κρατικοποιηθεί η Proton. Αλλά α)να δικαστούν οι υπεύθυνοι και β)τα έσοδά της να πάνε προς αποπληρωμή της ζημίας με τους ανάλογους τόκους.
  • Δε θα έπρεπε, αφού εμείς πληρώνουμε έτσι κ αλλιώς, κάποιος να μας ρωτήσει τι θέλουμε να σώσουμε και τι όχι
  • Την Proton την σώσαμεν, τον ΟΣΕ που είναι κ πιο χρήσιμος, γιατί δε θέλετε να τον σώσουμε
  • Ξέρεις τι είναι απελπισία; Να σε τρώει η πλάτη σου, να μη φτάνεις να ξυστείς και παράλληλα να διαβάζεις και για την Proton...
  • Καλή κομπίνα όμως: ανοίγεις μια τράπεζα, δανείζεις 20 δικές σου επιχειρήσεις + ένα κόμμα από αυτή...κ πληρώνει το κράτος..
  • Αν θεωρείτε την εξαγορά Proton "σοσιαλιστική πρακτική κρατικοποιήσεων" κι όχι μέγιστη λαμογιά, εγώ προσχωρώ στον αναρχοκαπιταλισμό.
  • Ότι είναι Proton είναι και ηθικόν
  • Τι έγινε; Το ΧΑΑ δεν στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης για τη διάσωση της Proton; Αχάριστοι! Δεν εκτιμούν τις καλές φούσκες πια
  • The bankrupt Greek government is providing guarantees for the bankrupt Greek bank Proton... nice!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου