Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να καλύψει την "τρύπα" ύψους 1 δισ. περίπου στον προϋπολογισμό από την αποκατάσταση των μισθών δικαστικών και ενστόλων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, σχεδιάζεται η παράταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016. Ετσι, αντί να μειωθούν οι φόροι όπως έχει εξαγγελθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, πάμε σε επιδείνωση. Και αυτά ενώ έπονται και άλλες δικαστικές αποφάσεις που θα ανατρέπουν μνημονιακούς περιορισμούς σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ. Το συμπέρασμα είναι ότι οι έντιμοι φορολογούμενοι που δηλώνουν τα εισοδήματά τους θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό για την επιστροφή αναδρομικών σε κλάδους εργαζομένων του Δημοσίου. Κάπως έτσι χάνεται η ευφορία που δημιουργήθηκε σε κάποιους αρχικά από την εντύπωση ότι η Δικαιοσύνη κατεδαφίζει το μνημόνιο, από τη στιγμή που το κενό θα καλυφθεί με οριζόντιες λύσεις.
Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας, Τόμσεν, Μαζούχ και Κοστέλο (ο Ιρλανδός που αντικαθιστά τον Ματίας Μορς στην τρόικα ως εκπρόσωπος της Κομισιόν), θα βρίσκονται εδώ και βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας με κάθε τρόπο. Παρά τη διθυραμβολογία για success story, η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι οριακή. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα επίπεδα-ρεκόρ των 66,37 δισ. ευρώ, δηλαδή το 36,5% του ΑΕΠ της χώρας.
Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη άγγιξαν τα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 873 εκατ. ευρώ. Και η συνέχεια προβλέπεται δυσκολότερη, αφού ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα της πληρωμής για το νέο φόρο εισοδήματος, το νέο φόρο ακινήτων, τα νέα τέλη κυκοφορίας κοκ.
Οι συνολικές οφειλές προς τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στα 159 δισ. ευρώ ή στο 87% του ΑΕΠ. Τα νούμερα είναι αδιανόητα και αποκαλυπτικά μιας κατάστασης ασφυξίας. Το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να θέσει στην Τρόικα θέμα αύξησης του αριθμού των δόσεων που επιτρέπονται για την εξόφληση οφειλών, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό, ενώ και αν γίνει, σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη ξεπεραστεί τα όρια αντοχής και επομένως δεν υπάρχει καθόλου φοροδοτική ικανότητα.
Μια κάποια λύση
Με αυτά τα δεδομένα, η σύγκρουση της κυβέρνησης με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι μια ευχάριστη επιλογή για το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων εναντίον της ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ αντιμετωπίζονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως αφορμή για επίδειξη αποφασιστικότητας στην διαφύλαξη της ομαλότητας. Η απειλή της επιστράτευσης αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τους πολίτες ότι δεν θα κινδυνέψουν από διακοπές ρεύματος, ενώ θα επιχειρηθεί η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνδικαλιστές που παίζουν με το διακόπτη σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Αντίθετα, στο θέμα του ΕΜΠ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρακολουθεί από απόσταση. Ο Α. Λοβέρδος, μιλώντας στο Mega, απηύθυνε έκκληση στους διοικητικούς να ανοίξουν το ΕΜΠ δηλώνοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε αδυναμία να παρέμβει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου