Ο τρόπος που πολιτεύεται κανείς δεν μπορεί να είναι άσχετος των πολιτικών του επιδιώξεων και ενίοτε των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ο Αλέξης Τσίπρας ως γνωστόν αυτές τις μέρες επισκέπτεται την Βραζιλία και την Αργεντινή προς αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων διακυβέρνησης. Περιμένοντας με αγωνία τα συμπεράσματα της πολυσυλλεκτικής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το ταξίδι, έχει αξία κανείς να σταθεί στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα που επέλεξε να στείλει ο πρόεδρος μέσω του Α’ Προγράμματος, από το Μπουένος Άιρες «Η Ελλάδα και ο λαός της έχουν περάσει χειρότερες μέρες από τις τωρινές και τις ξεπεράσαμε», διεμήνυσε για να τονίσει ότι: «Με τα όπλα που έχουμε όπως η πολιτιστική μας παράδοση και η αλληλεγγύη, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα έχουμε μια πιο αισιόδοξη χρονιά».
Το μόνο που δεν ακούσαμε είναι το γνωστό παραμύθι για τους “έλληνες που όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα”. Ο Αντώνης Σαμαράς στις 28/11 είχε στείλει ένα μήνυμα που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει βρεθεί, πολλές φορές, μπροστά σε δυσκολίες. Κι όμως κάθε φορά, έβρισκε τον τρόπο να προχωρήσει. Κάθε γενιά, έβρισκε τη δύναμη να αφήσει κάτι μεγαλύτερο στην επόμενη. Σήμερα βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια τέτοια στιγμή».
Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του επίσης χαρακτήρισε το 2013 δύσκολη χρονιά, επισήμανε, ωστόσο, ότι αν εργαστούμε συστηματικά η χώρα θα απογειωθεί και πάλι και να καταλήξει κι αυτός ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».
Υπάρχει κανείς να μας εξηγήσει τις διαφορές ανάμεσα σε αυτού του είδους τα μηνύματα; Ή μήπως δεν έχει καμία σημασία; Και τι εννοεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν λέει ότι η Ελλάδα έχει περάσει και χειρότερα; Μήπως ότι δεν είναι τελικά και τόσο χάλια όσο νομίζουμε; Μήπως ότι με τη δραχμή που λέει και ο Δραγασάκης θα ζήσουμε ένα πραγματικό εφιάλτη όπότε δίκιο δεν έχει και η ΔΗΜΑΡ για την εμμονή της στην παραμονή στην ευρωζώνη; Αμ αυτό με την πολιτιστική παράδοση; Ε βέβαια ξεχάσαμε τα πυρηνικά όπλα που έχει η χώρα “μας”; Τον πολιτισμό της, τη γλώσσα της, τις παραδόσεις, ότι εδώ ανακαλύφθηκε η δημοκρατία όταν οι άλλοι ήταν πάνω στα δέντρα. Είναι δυνατόν να χαθεί αυτό το έθνος από τον πλανήτη. Εμπρός λοιπόν έλληνες αισιοδοξείτε, θυμηθείτε την κατοχή και μην κλαίγεστε άλλο, έτσι κι αλλιώς η οικονομία είναι ψυχολογία που λένε και στα κανάλια.
Αυτό είναι το καταστάλαγμα από την επίσκεψη στο Λούλα και την Κίχνερ. Στον εφιάλτη που ζει εδώ και 3 χρόνια η εργατική τάξη, η νεολαία και το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει όλο νόημα: Κάποτε ήταν χειρότερα, δεν είναι και το τέλος του κόσμου, πώς κάνετε έτσι. Λέξη για ανατροπές, αγώνες, ρήξη και ανατροπή. Κουβέντα για ακύρωση μνημονίων και άλλα τινά. Όλο το ζουμί σε ένα χριστουγεννιάτικο μήνυμα. Τα πράγμα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ για το τι επιφυλάσσει το νεοϊδρυθέν, σύμφωνα με τα λεγόμενα, κόμμα της “κοινής συνισταμένης”, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε τι λέει για όλα αυτά η Αριστερή του Πλατφόρμα, αν και μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να ασχολείται με τέτοια δευτερεύοντα ζητήματα. Μάλλον θα ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη μάχη των μαχών του συνεδρίου της άνοιξης ή όποτε αυτό γίνει. Τώρα τι μάχη θα είναι αυτή; Απ’ αυτές που συνηθίζει να δίνει αυτή η αριστερά, που καταλήγουν πάντα σε αναβολή για την επόμενη φορά, όταν οι συσχετισμοί θα το επιτρέπουν και άλλα συναφή με τις γνωστές παρακαταθήκες που μπήκαν κ.ο.κ.
Λοιπόν άντε και καλές ευχές. Είπαμε, από δω και πέρα αισιοδοξία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου