Νέο κρούσμα με ΜΚΟ-φούσκες, απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ύψους 188 εκατ. ευρώ καθώς δεκάδες από τους 125 φορείς που πήραν έγκριση για να προσλάβουν ανέργους, σήμερα δεν έχουν ασφαλιστική, και φορολογική ενημερότητα για να τους πληρώσουν!!!
Τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί (188 εκατ. ευρώ με κοινοτική συμμετοχή) αλλά δεν μπορούν να τα απορροφήσουν οι φορείς στους οποίους ανατέθηκε η υλοποίηση 1.300 έργων κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους της χώρας.
Το χειρότερο είναι πως χιλιάδες από τους συνολικά 56.700 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μέσω ΜΚΟ για κοινωφελή εργασία σε Δήμους, παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα που υπερβαίνει τους 3 μήνες!
Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω ΜΚΟ για δουλειά στους Δήμους Βύρωνα και Ηλιούπολης, δεν είναι μόνο απλήρωτοι για πάνω από δυόμιση μήνες, αλλά καταγγέλλουν ότι «οι διάφορες ΜΚΟ δημιουργούνται πολλές φορές με μοναδικό σκοπό να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα για να εισπράξουν το 5% από τα έργα του ΕΣΠΑ».
Στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το 5% ισοδυναμεί με μια αμοιβή κοντά στα 10 εκατ. ευρώ (9,4 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) την οποία θα μοιραστούν όλες οι ΜΚΟ είτε καταφέρουν να εμφανίσουν δικαιολογητικά για να εισπράξουν το ποσό που αναλογεί στο έργο που έχουν υλοποιήσει, είτε όχι!
Μέχρι σήμερα όμως, οι πληρωμές που έχουν γίνει, δηλαδή τα χρήματα που πήραν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι, ανέρχονται σε περίπου 30 με 40 εκατ. ευρώ, και μάλιστα τη στιγμή που το πρόγραμμα άρχισε να «τρέχει» από τον περασμένο Μάιο.
Υπάρχουν δηλαδή άλλα 150 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν μεν εξασφαλιστεί, αλλά είναι άγνωστο αν και πότε θα δοθούν στους απλήρωτους εργαζόμενους!
Το πρόβλημα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεκάδες από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που πήραν έγκριση και πιστοποιήθηκαν για να κάνουν τα 1.300 έργα ύψους 188 εκατ. ευρώ, αποδείχθηκαν «φούσκες» καθώς όταν έφτασε η ώρα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για να πάρουν τα χρήματα και να τα δώσουν στους εργαζόμενους, αποκαλύφθηκε ότι δεν είχαν ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική ενημερότητα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν είχαν προσκομίσει ούτε παραστατικά δαπανών!
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ο «υπόλογος» για την εκταμίευση των χρημάτων, που είναι το υπουργείο Εργασίας, δεν μπορεί να τους εκδώσει την επιταγή, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι που παραμένουν για μήνες χωρίς μισθό ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι και ανασφάλιστοι, καθώς οι ΜΚΟ που δεν έχουν πληρώσει ακόμη το προσωπικό τους, χρωστούν και στα ασφαλιστικά ταμεία!
Το πρόβλημα τελεί εν γνώσει του υπουργείου Εργασίας, αλλά αδυνατεί να παρέμβει!
Μάλιστα αρμόδιο στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου παραδέχτηκε ότι πολλοί φορείς αδυνατούν να πάρουν τα χρήματα επειδή δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, εκτιμώντας μάλιστα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ένα 10% των πόρων, δηλαδή 18 εκατ. ευρώ, να χαθεί για πάντα αν μέχρι το Μάρτιο του 2013 δεν κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως πολλές ΜΚΟ ζητούν να δοθεί παράταση ως τον Ιούνιο του 2013, που σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν μέχρι τότε απλήρωτοι και όσοι απασχολήθηκαν σε ΜΚΟ-φούσκες.
Στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν απορροφηθεί 56.700 άνεργοι με 5μηνες συμβάσεις και μισθό 625 ευρώ το μήνα. Οι προσλήψεις έγιναν μέσω ΑΣΕΠ με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι ανάλογα με την προϋπηρεσία, την οικογενειακή τους κατάσταση, τον τίτλο σπουδών και άλλα κοινωνικά κριτήρια.
Οι τελευταίες προσλήψεις για κοινωφελή εργασία έγιναν τον Σεπτέμβριο οπότε και το πρόγραμμα μπήκε σε πλήρη λειτουργία.
Το μεγαλειώδους εμπνεύσεως πρόγραμμα απασχόλησης δεν μέτρησε καν ένα χρόνο εφαρμογής !
Καταρρέει με πάταγο κρατώντας όμηρους απλήρωτους εργαζόμενους. Το μεν κράτος φαίνεται να έχει τα χρήματα, οι φορείς φαίνεται να έχουν τα χρήματα ..αλλά δεν τα έχουν οι εργαζόμενοι. Πίσω από τη νέα απάτη που λέγεται ΜΚΟ, που χρειάζεται μόνο 23 υπογραφές να υλοποιηθεί, όπου ακόμη και σύλλογοι της πλάκας συμμετέχουν, το 5% του κόστους είναι ένα μεγάλο όραμα κονόμας !
Φυσικά, δεν είναι εξαίρεση και η ΓΣΕΕ όπως και άλλες μικροσυμμορίες οργανώσεων που στήθηκαν ειδικά για την περίσταση, αυτό το άτιμο 5%.
Ορθά το συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σε ανακοίνωσή του τόνιζε μεταξύ άλλων:
«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η αξιοποίηση αυτών των ΜΚΟ σαν σύγχρονα δουλεμπορικά με την παρακράτηση του 5% του προγράμματος, είναι απαράδεκτη. Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν εργαζόμενοι που όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί αλλά δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη για αυτούς και την οικογένεια τους μετά από τόσο καιρό.
Αποτελεί πρόκληση οι άνεργοι μέσω των προγραμμάτων ανεργίας να μην πληρώνονται για την εργασία τους. Για όλες αυτές τις οικογένειες είναι τουλάχιστον κοροϊδία η συζήτηση για το ποιος έβαλε το χέρι του πιο βαθιά στο μέλι την ώρα που δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι χρηματοδοτούσαν με εκατομμύρια ευρώ κάθε λογής ΜΚΟ.
Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που εργάζονται στους Δήμους και στις περιφέρειες πρέπει μέσα από την πάλη τους να διεκδικήσουν την άμεση πληρωμή τους ανεξάρτητα από το αν η ΜΚΟ που υπάγονται είναι φούσκα ή όχι. Δεν είναι ευθύνη δική τους, δεν τους αφορά. Είτε είναι φούσκες είτε όχι να κόψει το λαιμό της η κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στους ανέργους. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια των εργαζομένων από το ΙΚΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να απομακρυνθούν οι δουλέμποροι των ΜΚΟ από το πρόγραμμα και το 5% να δοθεί στους εργαζόμενους».
Χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από σχετικό άρθρο του “Ελεύθερου τύπου” και του “Ριζοσπάστη”
Πηγή: εργασιακό δελτίο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου