Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Αλληλεγγύη στο 18 ΑΝΩ - Ούτε ένα βήμα πίσω!

Ευχαριστούμε τον συγγραφέα για την αποστολή

H μεθοδευμένη προβοκατόρικη επίθεση ενάντια στο 18 ΑΝΩ,  την Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος Κατερίνα Μάτσα & τον Ψυχολόγο Σταύρο Κεβόπουλο, οξύνεται- όπως ήταν αναμενόμενο για τους γνωρίζοντες από κοντά τα πράγματα- από τους αμείλικτους διώκτες της Απεξάρτησης αλλά & της Δημόσιας & Δωρεάν Υγείας.

Για υπενθύμιση και ενημέρωση των γεγονότων της ενορχηστρωμένης επίθεσης, επικαιροποιώ αυτούσιο άρθρο μου, το οποίο είχε δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Εργατική Αριστερά και είχε αναρτηθεί στην σελίδα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ 18 ΑΝΩ http://www.facebook.com/AllelengyeSto18Ano?ref=hl ( η οποία δημιουργήθηκε & συνεχίζει να ενημερώνεται από τους διαχειριστές, γνωρίζοντας όλο και πλατύτερη συμπαράσταση, ακριβώς γι' αυτό το σκοπό).

Εδώ αξίζει να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά όπως θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε παρακάτω, πως η νέα επίθεση-πρόκληση (αυτή τη φορά,μέσω του πορίσματος μιας ......αντικειμενικής ΕΔΕ από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας), δεν έρχεται  σε τυχαία χρονική στιγμή. Επιπλέον,  έχει πραγματικό στόχο τη διάλυση του μοναδικού στεγνού Προγράμματος Απεξάρτησης του ΕΣΥ (μαζί με εκείνο του Ψ.Ν.Θ), δηλαδή την ακύρωση του δικαιώματος στη Δημόσια & Δωρεάν Απεξάρτηση (σε αντίθεση με την "από τα πάνω" ασύστολα προωθούμενη ομηρεία των εξαρτημένων, μέσω των προγραμμάτων Υποκατάστασης). Αλλά & τη συκοφάντηση  της Επιστημονικά Υπεύθυνης Κατερίνας Μάτσα προσωπικά, ακριβώς για τους ισχυρούς συμβολισμούς που αποπνέει το όνομά της, λόγω των μακροχρόνιων αγώνων της ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση (παράνομη ή κρατικά νομιμοποιημένη) και όχι μόνο!
Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με περίοδο διαρκώς κλιμακούμενης πολιτικής & ταξικής πόλωσης με πολλά ανοιχτά μέτωπα σε όλα τα επίπεδα (εργασιακά & συνδικαλιστικά δικαιώματα, οικονομική αφαίμαξη των χαμηλών στρωμάτων, συρρίκνωση δικαιωμάτων έκφρασης, περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών & μέχρι πρότινος συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων κ.α). Όλα τα προηγούμενα αντανακλούν τη διάθεση της καθεστηκυίας  τάξης (διεθνούς & εγχώριας) για κονιορτοποίηση κάθε μορφής & διάθεσης αντίστασης των από τα κάτω, προκειμένου να διασφαλίσουν την έξοδο με τους δικούς της όρους, από  μια πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα οικονομικής κρίσης, την οποία η ίδια δημιούργησε &  παραπέμπει στο γνωστό φαύλο κύκλο διαδοχικών περιόδων ύφεσης & ανάπτυξης που χαρακτηρίζει τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής από την εποχή της επικράτησής του. Στα πλαίσια αυτού του ανοιχτού πολέμου, διαφαίνεται καθαρά πλέον πως για τη διασφάλιση των κερδών τους οι αστικές τάξεις μοιάζουν αποφασισμένες να συντρίψουν κατακτήσεις δεκαετιών, όπως για παράδειγμα η κρατική πρόνοια, οδηγώντας το βιοτικό επίπεδο & προσδόκιμο ζωής σε πισωγύρισμα αιώνων.

Από αυτήν την άποψη, μοιάζει να μην υπάρχουν ηθικά διλήμματα μπροστά στη διασφάλιση των κερδών τους, ακόμα κι αν αυτή οδηγεί όχι μονάχα σε οικονομική εξαθλίωση αλλά ευνόητα και σε ανθρώπινες ζωές. Στη βάση αυτής της λογικής αποτελεί μονόδρομο το ξεπούλημα κάθε θεσμού που "κοστίζει", όπως η Δημόσια Υγεία. Βέβαια, ειδικότερα στην περίπτωση του 18 Άνω πέραν της πέραν του ότι καταδεικνύεται πως η ανθρώπινη ζωή στον καπιταλισμό αποτελεί μετρήσιμο αγαθό, το οποίο κυνικά μεταφράζεται σε κέρδη και ζημιές, διακυβεύονται και ζητήματα επιστημονικής προσέγγισης της κοινωνικής μάστιγας της εξάρτησης που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Για λόγους αποφυγής της επανάληψης, παραπέμπω  στο παρακάτω επικαιροποιημένο άρθρο. Επίσης, επισυνάπτω τη δήλωση συμπαράστασης στους διωκόμενους & το μάζεμα ηλεκτρονικών υπογραφών συμπαράστασης (ως ελάχιστη συμβολή).

Όσον αφορά δε την απάντηση σ' αυτήν τη διαχρονική & ύπουλη επίθεση στο 18 ΑΝΩ, θεωρώ πως μόνη απάντηση οφείλει να είναι το ξεκάθαρο μήνυμα από τη μεριά μας πως οι μεθοδεύσεις τους δε θα περάσουν ούτε αυτήν τη φορά και πως θα μας βρουν ξανά ενωμένους απέναντί τους.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ! ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΤΟ 18 ΑΝΩ & ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ. ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


ΓΙΑΤΙ ΤΟ 18 ΑΝΩ (μια προσωπική εκτίμηση από Δ.Κ) 
Πάνω από 2,5 δεκαετίες το 18 ΑΝΩ είναι γνωστό όχι μόνο για την ανεκτίμητη προσφορά του στον τομέα της απεξάρτησης, αλλά και για τη συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες. Το κόστος για την επιλογή αυτή, ήταν κατά καιρούς να γίνεται στόχος ποικίλων επιθέσεων με σκοπό τη δυσφήμησή του, τη συκοφάντηση της Επιστημονικά Υπεύθυνης Κ. Μάτσα προσωπικά, αλλά και του θεραπευτικού προσωπικού γενικότερα.

Όταν στις μέρες μας καταβάλλεται τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και της Τρόικας, ανελέητη προσπάθεια για την εξάλειψη και του τελευταίου αναχώματος, που σαν αποτέλεσμα μακροχρόνιων σκληρών αγώνων και εργατικών κατακτήσεων, είχε καταχωρηθεί στη συνείδησή μας ως κράτος πρόνοιας, γίνεται ευκολότερα κατανοητό γιατί θέλουν να ξεμπερδέψουν με το 18 ΑΝΩ γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες. Καθώς κύριος σκοπός της τελευταίας μεθόδευσης είναι η οριστική παύση της Κ. Μάτσα και του κλεισίματος του μεγαλύτερου ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΔΩΡΕΑΝ προγράμματος απεξάρτησης.
Η αφορμή για τους από πάνω δόθηκε με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Φλεβάρη και όσων ακολούθησαν. Σύμφωνα λοιπόν με καταγγελία κάποιας νοσηλεύτριας [όπως τουλάχιστον διέρρευσε στον τύπο], σε δομή του 18 ΑΝΩ «φυγαδεύτηκαν» από θεραπευόμενο σακούλες που περιείχαν προϊόντα πλιατσικολογήματος από κατεστραμμένα καταστήματα. Από τα άξια επισήμανσης δεν είναι μόνο το ετεροχρονισμένο της καταγγελίας ή της δημοσιοποίησής της – (προεκλογικά) 2 μήνες αργότερα και λίγο πριν τις περιβόητες αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων- αλλά και ότι το θεραπευτικό απόρρητο που δεσμεύει κάθε εργαζόμενο σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, παρουσιάστηκε από κυβερνητικούς εντολείς και εντολοδόχους δημοσιογράφους ως απαίτηση της ίδιας της Κ. Μάτσα για επιβολή Ομερτά (όρκου σιωπής), που συνειρμικά και μόνο δημιουργεί την εντύπωση λειτουργίας της μονάδας με όρους μαφίας. 
Γιατί όμως τόσο μένος με το 18 ΑΝΩ; Εδώ η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί σε 2 κυρίως παραμέτρους. Η πρώτη αφορά τη φιλοσοφία και τη θεραπευτική-επιστημονική προσέγγιση του προγράμματος, που χρόνια τώρα αντιπαλεύει την προσπάθεια των από πάνω, ώστε να βιολογικοποιήσει-ψυχιατρικοποιήσει το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Πιο απλά, σύμφωνα με τους θιασώτες του βιολογικού ντετερμινισμού, η τοξικοεξάρτηση αποτελεί «χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο του εγκεφάλου», με αποτέλεσμα ο εξαρτημένος να μη γίνεται ποτέ καλά, να είναι φύσει παραβατικός, αντικοινωνικός, βίαιος κ.λ.π., οπότε η μοναδική επιλογή είναι η λογική «μείωσης της βλάβης». Δηλαδή, η συγκεκριμένη λογική δεν έχει επίκεντρο τον εξαρτημένο και την ανακούφιση του προσωπικού δράματος που βιώνει, αλλά το διαρκή έλεγχό του μέσω της κρατικής χορήγησης υποκατάστατων, με συνέπεια να είναι λιγότερο «επικίνδυνος» για την κοινωνία.
Η δεύτερη παράμετρος- απόρροια ίσως της πρώτης- είναι η συμμετοχή του 18 ΑΝΩ στους κοινωνικούς αγώνες. Αξίζει να θυμίσουμε εδώ πως (μεταξύ πολλών άλλων) στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, θεραπευόμενοι & θεραπευτές της μονάδας, διαδήλωναν εν μέσω βομβαρδισμών, υπέρ της ειρήνης στο Βελιγράδι. Επίσης, η αντίληψη του προγράμματος πως το φαινόμενο της εξάρτησης έχει κοινωνικές παραμέτρους και αυξάνεται σε περιόδους οικονομικής & κοινωνικής κρίσης, αύξησης της ανεργίας και αντανακλά ευθέως την κρίση του καπιταλισμού και ευρύτερα του Δυτικού Πολιτισμού, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το βιολογισμό, αλλά και τις φθηνότερες οικονομικά «θεραπευτικές λύσεις» που ο τελευταίος προκρίνει.
Συμπερασματικά λοιπόν, οφείλουμε να καταδείξουμε πως το 18 ΑΝΩ δεν έγινε στόχος των από πάνω, ούτε από όψιμο ενδιαφέρον μήπως το πρόγραμμα έγινε άντρο πλιατσικολόγων, ούτε καν το Υπ. Υγείας παραπλανήθηκε από τις καταγγελίες κάποιας νοσηλεύτριας. Όλα αυτά χρησιμοποιούνται προσχηματικά ώστε να πλήξουν το κύρος του προγράμματος –αδιαφορώντας κυνικά αν με το παιχνίδι τους αυτό θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων θεραπευόμενων και υποψήφιων για ένταξη στο πρόγραμμα- ώστε να ξεμπερδέψουν με μια ακόμα ενοχλητική φωνή για τις μεθοδεύσεις τους.
Με αυτήν την έννοια το 18 ΑΝΩ αξίζει της πλατύτερης συμπαράστασης κάθε ριζοσπαστικού αλλά και κάθε προοδευτικού κομματιού της κοινωνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου