Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΜΤ ΓΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ

Κάλεσμα στην συνέλευση ανέργων του σωματείου μισθωτών τεχνικών

την  Δευτέρα 12 Δεκέμβρη στις 18:00 Πολυτεχνείο κτ. Γκίνη
 
συναδέλφισσα-συνάδελφε

άνεργη-άνεργε

Όλοι εμείς που βιώνουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της ολοκληρωτικής επίθεσης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ μαζί με τους τραπεζίτες και την Ε.Ε, γνωρίζουμε καλά πως οι «αναγκαίες» θυσίες που προβάλουν οι εργοδότες και το κεφάλαιο για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, έχουν όνομα και ιδιότητα.

Είμαστε εμείς οι εκατοντάδες χιλιάδες ανέργοι, που αναζητούμε καθημερινά δουλειά κι αγωνιζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στα δεκάδες προβλήματα που προκύπτουν από την δυσχερή οικονομική μας θέση.

Είναι σαφές πως επιδιώκουν να διαλύσουν κάθε έννοια αξιοπρεπούς εργασίας κι αμοιβών, αξιοποιώντας την στρατιά απελπισίας που αυτοί δημιούργησαν. Έτσι λοιπόν, από την μία προχωρούν σε μονομερείς μειώσεις μισθών και καταστρατηγήσεις ωραρίων σε μια σειρά εταιριών, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους συναδέλφους μας με την απειλή της απόλυσης και από την άλλη θέλουν να μας χρησιμοποιήσουν ως περαιτέρω μοχλό πίεσης και υποτίμησης των συλλογικών μας δικαιωμάτων.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα ήταν 15,4% τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ η πραγματική ανεργία κυμαίνεται γύρω στο 1.000.000 ανέργους.

Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το 2010, πέρσι χάθηκαν τουλάχιστον 53.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι που απολάμβαναν πλήρη απασχόληση και αμοιβή μειώθηκαν κατά 211.000. Με βάση τα ίδια επίσημα στοιχεία παρατηρείται μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, αύξηση της μερικής απασχόλησης (κατά 67,5% σε σχέση με το 2009) και αύξηση της εκ περιτροπής εργασίας.

Η ανεργία και η αθέατη όψη της (ελαστική εργασία, υποαπασχόληση) είναι αποτέλεσμα των μαζικών απολύσεων, των χιλιάδων λουκέτων (που ταυτόχρονα προλεταριοποιούν μεγάλα τμήματα των μικρομεσαίων στρωμάτων), της μη ανανέωσης συμβάσεων στο όνομα της κρίσης, κλπ. Κυρίως όμως οφείλεται στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου όπως εκφράστηκαν με την διαχρονική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, επεκτάθηκε δε με τον αντιλαϊκό παροξυσμό των Μνημονίων και τις επιλογές της τωρινής  συγκυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ  -κεφαλαίου. Εφιάλτης είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν και η ανεργία είναι το βασικότερο συστατικό της συνταγής τους…



Ενάντια στον εφιάλτη των απολύσεων, της ανεργίας και την προοπτική μιας νέας μετανάστευσης
Να βγάλουμε εμείς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και ΕΕ-ΔΝΤ στην ΑΝΕΡΓΙΑ


Απέναντι στον εκβιασμό της πείνας και της εξαθλίωσης, της ηττοπάθειας και της ατομικής ευθύνης και ενοχής οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, Έλληνες και μετανάστες, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουμε φωνή και πρόσωπο τώρα. Να πάψουμε να είμαστε ψηφία σε στατιστικές αναλύσεις, να συναντηθούμε μεταξύ μας, να σπάσουμε την απομόνωση και τον ατομισμό, να ζητήσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη από  την κοινωνία, να συναντηθούμε με όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που μάχονται να κρατήσουν τις δουλειές τους και όσα δικαιώματα απέμειναν και να βγάλουμε εμείς τους από πάνω, μια για πάντα στην ανεργία.

Το σωματείο μισθωτών τεχνικών συγκροτώντας από την περασμένη χρονιά την συνέλευση ανέργων και υποαπασχολούμενων επεδίωξε να αναβαθμίσει τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν στους συναδέλφους αυτούς που πλήττονται από την εργοδοτική επίθεση και να συμβάλλει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στο σύνολο της παρέμβασής μας στο κλάδο. Στόχος επίσης είναι να προβληθούν οι στόχοι που θέτουν οι συνάδελφοι, τόσο στην διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης στα σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, όσο και στην οργάνωση συλλογικών μορφών πάλης και αγώνα στο πόλεμο που μας έχει κηρύξει όλο το μπλόκ εξουσίας.



Στην κατεύθυνση αυτή, η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ για θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων, υπό προϋποθέσεις, σε άνεργους και υποαπασχολούμενους που δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, είναι μια μικρή νίκη με μεγάλη σημασία για αρκετούς συναδέλφους που βρίσκονται στη δίνη της επίθεσης. Ανοίγει το δρόμο με επόμενες κινητοποιήσεις να κερδηθεί άμεσα η θεώρηση των βιβλιαρίων, όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποδεικνύει περίτρανα πως μοναδικός δρόμος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι η συλλογική, έμπρακτη και οργανωμένη πάλη των εργαζομένων. Τονίζει με σαφή τρόπο την χρησιμότητα μαχητικών και μαζικών μορφών αγώνα, όπως η κινητοποίηση των εκατοντάδων συναδέλφων του σωματείου την Δευτέρα 5 Δεκέμβρη στο ΤΣΜΕΔΕ, όπου και απαίτησε να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση από την διοίκηση του.

   

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

·   Λιγότερη δουλειά, σταθερή δουλειά για όλους. Μείωση του εργάσιμου χρόνου, με αυξήσεις στους μισθούς για να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά. 

·   Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, στους άνεργους και υποαπασχολούμενους, ίσο με τον βασικό μισθό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια.

·   Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή κλείνει.

·   Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανέργων, κατάργηση του ορίου των ενσήμων για την σφράγιση των βιβλιαρίων

·   Ελεύθερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ελεύθερη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά γνώσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

·   Να μην περάσουν οι εκβιασμοί των απολύσεων του κράτους και των εργοδοτών.

·   Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στις ΣΔΙΤ. Να ακυρωθούν οι συμβάσεις παραχώρησης. Δημόσια έργα βελτίωσης και ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών, με υλοποίησή τους από έναν δημόσιο φορέα κατασκευών με εργατικό έλεγχο.



ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ:
Όλοι οι απολυμένοι άνεργοι καθώς και οι  νεοεισερχόμενοι άνεργοι (που δεν έχουν δουλέψει ποτέ), να συγκροτήσουν συνελεύσεις ανέργων κατά κλάδο και σε γειτονιές καθώς και τον κεντρικό συντονισμό τους.

·   Εγγραφή  στα συνδικάτα όλων των ανέργων, των συμβασιούχων και των απασχολούμενων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, με ίδια δικαιώματα με τα άλλα μέλη.
ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ 
1.            Στις 15 Δεκέμβρη στις 18.00, συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία προς το Υπ. Εργασίας.

2.            Στις 20 Δεκέμβρη στις προγραμματισμένες πρωινές και απογευματινές κινητοποιήσεις ενάντια στην ανεργία από σωματεία κι επιτροπές.

Ο αγώνας ενάντια στα σχέδια του Μαύρου Μετώπου που μας κυβερνά είναι αγώνας επιβίωσης. Ένας τέτοιος αγώνας προϋποθέτει συντονισμό, προετοιμασία, πρωταγωνιστικό ρόλο των ίδιων των ανέργων και θέληση να πάει μακριά, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές αγώνα που ήρθαν στην επιφάνεια πρόσφατα και κάθε άλλη που η λαϊκή αυτενέργεια θα ανακαλύψει.

             ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου