Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Το αντεργατικό πρόσωπο του ναζισμού και ο κολοσσός της Amazon

Σε σοκαριστικές αποκαλύψεις προέβη το γερμανικό κανάλι ARD αναφορικά με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των αλλοδαπών υπαλλήλων στον ιντερνετικό γίγαντα Amazon.

Συγκεκριμένα, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ, που κατήγγειλε ότι η εταιρία προσέλαβε προσωπικό ασφαλείας που σχετίζεται με νεοναζιστική οργάνωση για να εκφοβίζει τους ξένους υπαλλήλους. 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Independent", στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η πολιτική της

Amazon απέναντι στους 5.000 υπαλλήλους από όλη την Ευρώπη, που προσέλαβε για να εργαστούν προσωρινά στα κέντρα συσκευασίας και διανομής στη Γερμανία.

Όπως φαίνεται, στα ξενοδοχεία όπου διέμεναν οι εργάτες, είναι διαρκώς παρόντες φύλακες από την εταιρεία HESS Security, οι οποίοι φορούν μαύρες στολές, μπότες και έχουν όλοι στρατιωτικό κούρεμα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  οι φύλακες προσελήφθησαν για να "διατηρούν την τάξη".

Στο φωτογραφικό υλικό που προβλήθηκε, αποδεικνύεται ότι οι φύλακες συχνά έψαχναν στα υπνοδωμάτια και τις κουζίνες, όπου διέμεναν οι εργάτες, οι οποίοι σε συνέντευξή τους εμφανίζονται φοβισμένοι. 

"Πολλοί από τους εργαζόμενους φοβούνται" ανέφερε ο εκφωνητής.

Σύμφωνα με μία Ισπανίδα, οι φύλακες τους έλεγαν ότι εκείνοι είναι ο νόμος, ενώ μια άλλη γυναίκα κατήγγειλε ότι ένας μυώδης φρουρός με τατουάζ την πέταξε έξω από το δωμάτιο που μοιραζόταν με άλλες πέντε, επειδή στέγνωσε τα ρούχα της στο καλοριφέρ.

Αρκετοί από τους φύλακες φαίνεται να φορούν ρούχα της βερολινέζικης φίρμας Thor Steinar που έχει ταυτιστεί με την ακροδεξιά στη Γερμανία.
Για τον λόγο αυτό έχει απαγορευτεί τόσο από την ομοσπονδιακή Βουλή όσο και από την Μπουντεσλίγκα, εξαιτίας των νεοναζιστικών συνειρμών που προκαλεί. Η ίδια η Amazon μάλιστα σταμάτησε να πουλά τα συγκεκριμένα ρούχα για τους ίδιους λόγους το 2009.

Οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι οι φύλακες της HESS τους έδιωξαν από τα ξενοδοχεία των εργατών, όταν διαπίστωσαν ότι είχαν κάμερες πάνω τους και επειδή αρνήθηκαν να τους παραδώσουν το υλικό, τους κράτησαν επί μία ώρα πριν παρέμβει η αστυνομία και αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εργάτες είχαν οκτάωρες βάρδιες και συσκεύαζαν τα προϊόντα της εταιρείας. 

Φτάνοντας στη Γερμανία έμαθαν ότι θα πληρωθούν λιγότερο από όσο είχαν αρχικά συμφωνήσει,
αλλά δεν είχαν επιλογή καθώς εάν αρνούνταν θα έπρεπε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Το παράρτημα της Amazon στην Γερμανία απασχολεί 7.700 μόνιμο προσωπικό. 

Μετά την προβολή του ρεπορτάζ, οι αντιδράσεις ήταν έντονες ενώ η ιστοσελίδα της Amazon στο Facebook κατακλύστηκε από παράπονα.

Το μόνο σχόλιο στο οποίο έχει προβεί μέχρι στιγμής η Amazon ήταν το εξής: "Η εταιρεία εξετάζει, ασφαλώς, τις κατηγορίες που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των ειδικών φρουρών και θα λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Δεν ανεχόμαστε ούτε διακρίσεις, ούτε εκφοβισμούς".

Το ρεπορτάζ του ARD




Πηγή: http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου