Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Τι λέει η αριστερά;








Σε αυτό το post αρχίζουμε να δημοσιεύουμε τις αποφάσεις κομμάτων της αριστεράς σχετικά με το ζήτημα του φασισμού και το αποτέλεσμα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στις εκλογές της 6ης Μάη. Οι παρακάτω παράγραφοι είναι τα σχετικά αποσπάσματα των αποφάσεων, ενώ οι πλήρεις ανακοινώσεις είναι αναρτημένες στα αντίστοιχα site των πολιτικών κομμάτων.

Ένας εκτενέστερος σχολιασμός θα γίνει μόλις αναρτηθούν όλες.



Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη 2012 (20/5/2012)


Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποδυναμώθηκαν, πρέπει να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο, δεν αξίζουν την ψήφο των εργατών, των υπαλλήλων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Το ίδιο δεν αξίζουν τα υπο­κατάστατά τους, όπως το κόμμα του Καμμένου.

Οι νέοι και οι νέες και γενικότερα οι εργαζόμενοι που υποφέρουν πρέπει να ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά και να διορθώσουν την ψήφο που έδω­σαν στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ενώ σίγουρα δε συμφωνούν με τις ναζιστικές από­ψεις της. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι συστημική και όχι αντισυστημική δύναμη, αξιοποιείται από το αστικό πολιτικό σύστημα στην τακτική της ανάδει­ξης τρομοκρατικών διλημμάτων. Τέτοιοι φορείς και μορφώματα ενισχύο­νται, όταν το εργατικό κίνημα και η συμμαχία του με τις λαϊκές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη και την ύπαιθρο είναι πίσω από τις απαιτήσεις του πολιτικού αγώνα. Οι εργαζόμενοι που υποφέρουν δεν πρέπει να παραπλανόνται με συνθήματα – κορόνες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ενώ με το πρόγραμμά τους στην οικονομία στηρίζουν χωρίς καμιά αναστολή το κεφάλαιο, τα μονοπώλια που δεν έχουν πατρίδα.


Απόφαση της Π.Ε του ΝΑΡ, 12 Μάη 2012


4. Η εντυπωσιακή καταγραφή της Χρυσής Αυγής είναι αναμφισβήτητα το πιο αρνητικό και ανησυχητικό σημείο των αποτελεσμάτων. Τι εκφράζει αυτό το 7%, που έχει έναν αφρό διαμαρτυρίας, που μπορεί να ξεφουσκώσει, αλλά έχει και μεγάλο σκληρό πυρήνα επιρροής (ειδικά στη νεολαία και σε αυτή που δεν ψηφίζει), που έχει πλέον συνεκτικό ιδεολογικό και κοινωνικό πλαίσιο; Καταρχήν, ήταν μια ψήφος ακραίας διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα και την κοινωνική πραγματικότητα, που από πολλές πλευρές διαφημίστηκε και τελικά κατοχυρώθηκε σαν «αντισυστημική». Τροφοδοτήθηκε στα πρώτα βήματα από το μεταναστευτικό και τα προβλήματα «ανασφάλειας», αλλά αναπτύχθηκε από την επίδραση ευρύτερων ακροδεξιών, ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων, που πλασαρίστηκαν ως απάντηση στην κρίση, ειδικά σε πολιτικά απαίδευτο κόσμο. Ο συνεπής αντικομμουνισμός που έπειθε παραδοσιακούς ακροδεξιούς της ΝΔ, που διαμαρτύρονταν για την ενσωμάτωση στο μνημόνιο, και το σάρωμα του πιο συστημικού ΛΑΟΣ, έδωσε την μαγιά των ψήφων σε μεγαλύτερες ηλικίες, χωρίς να λείπουν βέβαια και κόσμος από το ΠΑΣΟΚ και από την απολιτίκ αποχή.

Πέρα όμως από την ερμηνεία της ψήφου, το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε την τάση για άνοδο και των φασιστικών αντιλήψεων σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Σε συνθήκες κοινωνικές απόγνωσης, δυναμώνουν ταυτόχρονα, τόσο η τάση για κοινωνικό αλληλέγγυο αγώνα των εργαζομένων απέναντι στο κεφάλαιο, όσο και η αντιδραστική τάση για πόλεμο μέσα στους εργαζόμενους και ανάμεσα στους λαούς. Ο φασισμός είναι γέννημα, αλλά και ένα από τα τελευταία καταφύγια του κεφαλαίου. Υπογραμμίζει την ανάγκη συνολικών πολιτικών και ιδεολογικών – αξιακών απαντήσεων με επαναστατικό – σύγχρονα κομμουνιστικό περιεχόμενο.


Πρώτες εκτιμήσεις της Κ.Ε του Μ-Λ ΚΚΕ για την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές

Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαϊου 2012


H μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που αποδεσμεύτηκε από τη NΔ κατευθύνθηκε προς τους «Aνεξάρτητους Έλληνες» του Kαμμένου, ένα κόμμα βγαλμένο μέσα από τους πιο αντιδραστικούς, επικίνδυνους και τυχοδιωκτικούς κύκλους της Δεξιάς, κατευθύνθηκε προς ακραιφνή νεοφιλελεύθερα κόμματα, «Δημοκρατική Συμμαχία», «Δράση», «Δημιουργία Ξανά» και ακόμα χειρότερα προς τη «Xρυσή Aυγή», επιτρέποντας σε μια φασιστική συμμορία να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική παρουσία με την είσοδο στη Bουλή καθαρόαιμων ναζιφασιστών, υμνητών του Xίτλερ.
H μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που αποδεσμεύτηκε από το ΠAΣOK κατευθύνθηκε προς τα αριστερά και αυτό αποτελεί κατ’ αρχήν το πιο ουσιαστικό και θετικό στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Mάη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκλογική μετατόπιση δημοκρατικού κόσμου από το ΠAΣOK στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών που κατευθύνεται και αναζητά μια νέα πολιτική έκφραση προς τ’ αριστερά.


ΚΚΕ  (μ-λ)

Ανακοίνωση Τύπου

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Συνεχίζεται και εντείνεται η αστάθεια και αβεβαιότητα του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την αποδόμηση του πολιτικού συστήματος διαχείρισης, που ξεκίνησε να παίρνει διαστάσεις ιδιαίτερα πριν από ένα χρόνο. Επίσης, αναδεικνύει τη μεγάλη υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ και την αποστοίχιση μεγάλου τμήματος των μαζών και από τα δύο -μέχρι πρότινος- κυρίαρχα, μεγάλα αστικά κόμματα.
Ενδεικτικό του μεγάλου τρανταγμού που πέρασε και περνάει το αστικό πολιτικό σύστημα είναι ότι, για πρώτη φορά, η φθορά τού ενός πυλώνα του πολιτικού συστήματος δεν μετατράπηκε σε ενίσχυση του άλλου πυλώνα. Η φθορά έπληξε και πλήττει και τα δύο κόμματα του συστήματος, γεγονός που απελευθερώνει πολλές δυνάμεις και δημιουργεί πολλά ρήγματα που δεν κινούνται απαραίτητα σε ίδια κατεύθυνση και που θα επιδιωχθεί να καλυφθούν από δυνάμεις με όχι απαραίτητα ίδιες αφετηρίες.
Η περίπτωση της ενίσχυσης του νεοναζισμού στη χώρα μας και η είσοδός του στο κοινοβούλιο είναι αρκετά ενδεικτική για το πώς μια αντιδραστική και βάρβαρη πολιτική μπορεί να τροφοδοτήσει τέτοια φασιστικά ρεύματα τα οποία όχι μόνο δεν ανταγωνίζονται τις κυρίαρχες πολιτικές, αλλά τις πριμοδοτούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Συνεπώς, το εκλογικό αποτέλεσμα, ως καταγραφή -έστω και στρεβλή- των διεργασιών που συντελούνται στη λαϊκή κινητικότητα και τη λαϊκή συνείδηση, αποτυπώνει ένα κράμα από συμπεριφορές, με κυρίαρχες την οργή και την αγανάκτηση, αλλά και πολύ ορατά τα αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στις μάζες. Φανερή, επίσης, είναι η διάθεση μέσα στις μάζες για αναζήτηση ενός άλλου δρόμου για το λαό και τον τόπο, που όμως -λόγω υποκειμενικών παραγόντων- επενδύθηκε εκλογικά σε κατευθύνσεις που θα επιχειρήσουν να εκτονώσουν αυτήν τη διάθεση σε μικροδιορθώσεις εντός του πλαισίου του συστήματος.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΕΚ

Η καθεστωτική κρίση, η κρίση πολιτικής εξουσίας κορυφώνεται την ίδια στιγμή που η οικονομική κρίση  κλιμακώνεται στην χώρα μας, στην Ευρώπη και διεθνώς. Το ζήτημα της εξουσίας έχει τεθεί μπροστά στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Δεν μπορεί να αφεθεί στο αόριστο μέλλον, όπως κάνει το ΚΚΕ ή, με την μεσοβέζικη στάση της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  Δεν μπορεί να λυθεί με μια «αριστερή» κυβέρνηση  α λα ΣΥΡΙΖΑ που θα παραμένει μέσα στο αστικό καθεστώς και στην αρπάγη της ΕΕ αλλά μόνο με την ανατροπή του κλυδωνιζόμενου καθεστώτος του κεφαλαίου από τις λαϊκές μάζες, αυτο-οργανωμένες στα δικά τους όργανα πάλης και εξουσίας, με την εργατική εξουσία και μια επαναστατική εργατική κυβέρνηση, με την κοινή πάλη όλων των εργαζομένων της Ευρώπης ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, για μια κόκκινη σοσιαλιστική Ελλάδα σε μια κόκκινη σοσιαλιστική Ευρώπη.

Η ώρα της κοινωνικής επανάστασης πλησιάζει. Για να την πνίξει στο λίκνο της, ο καπιταλισμός  κινητοποιεί  την κοινωνική σκόνη που δημιουργεί η κρίση και φτιάχνει τις συμμορίες των νεοναζί. Δεν θα αφήσουμε να μας τρομοκρατήσουν τα κλούβια  «χρυσά αυγά» του συστήματος. Ο φασισμός δεν θα περάσει! Το οργανωμένο και συνειδητοποιημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, μπορεί και πρέπει να συγκροτήσει ένα ισχυρό Ενιαίο Μέτωπο και να τους συντρίψει, εξαλείφοντας συνάμα τα κοινωνικά αίτια που γενούν το φασιστικό τέρας.


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

22/05/2012

Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ (20/05/2012)


Τίποτα!!!!


Πηγή:http://ergatis.wordpress.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου