Τις τελευταίες μέρες ζούμε στον ρυθμό του ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος. Μια κίνηση με σαφή στοχοθεσία (υπαγορευμένη και από το εκλογικό αποτέλεσμα) που αποσκοπεί στην εμφάνιση "νέων" προσώπων στο προσκήνιο, απαλλαγμένων από τη φθορά λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας, ικανών να προωθήσουν ταξικές πολιτικές επιλογές με την ίδια αποτελεσματικότητα με τους προκατόχους τους.
Με τις επιλογές που πάρθηκαν σε μια σειρά από υπουργεία, με κυρίαρχο αυτό των Οικονομικών, στέλνεται μήνυμα τόσο προς την τρόικα όσο και προς το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και ειδικότερα στο τραπεζικό. Μιας και τόσο ο απερχόμενος όσο και ο τωρινός Υπουργός αποτελούν δύο από τα «καλύτερα» παιδιά του.
Ανάλογες κινήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και αυτές στα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Υγείας. Ο Βρούτσης παραμένει, παίρνοντας με αυτό τον τρόπο εύσημα για μια σειρά αντεργατικών- αντιλαϊκών μέτρων που έχει περάσει. Στο Υγείας περνά το alter ego του Γεωργιάδη, ο Βορίδης, ενώ στο Παιδείας μας έρχεται ένας γνωστός από τα παλιά, ο Λοβέρδος. Ο οποίος σε προηγούμενές του θητείες (σε Εργασίας και Υγείας) έστρωσε μια χαρά το χαλί για πατήσουν ο Βρούτσης και ο Γεωργιάδης.
Σε συνδυασμό με την εσωκομματική ανακατάταξη (σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) βλέπουμε πως το ίδιο το σύστημα προσπαθεί να θωρακιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Ανακόπτοντας με αυτό τον τρόπο τις όποιες διαρροές έχει προς άλλα δεξιά και προς το Ποτάμι.
Σίγουρα το σύστημα περνά σε μια νέα αντεπίθεση, δημιουργώντας ένα κυβερνητικό σχήμα, πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό και κατ’ επέκταση πιο σκληρό. Αυτό προφανώς καταδεικνύει την έλλειψη του παράγοντα που ακούει στο όνομα "ανατρεπτικό εργατικό κίνημα", που είναι και ο μοναδικός ο οποίος θα μπορούσε να ασκήσει πραγματική πίεση. Θα μπορούσε να επιφέρει ουσιαστικές ρωγμές και τριγμούς στη κυβερνητική πολιτική. Ο ρόλος της επαναστατικής - κομμουνιστικής αριστεράς πρέπει να είναι καθοριστικός προς αυτή την κατεύθυνση.
kokkinostupos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου