Μήνυμα πυγμής στην εργατική τάξη, ότι όποιος σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται θα βρίσκει απέναντι τη σιδερένια φτέρνα του νόμου που περιφρουρεί τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, επιχείρησαν να στείλουν χτες, μέρα πανεργατικής απεργίας, μεγαλοεργοδοσία, κυβέρνηση και αστική δικαιοσύνη, με την απόφαση του Α' Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου να καταδικάσει σε ποινές φυλάκισης τους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».
Στην πραγματικότητα, επιχείρησαν να καταδικάσουν τον ίδιο τον απεργιακό τους αγώνα και ό,τι αυτός αντιπροσωπεύει για τους εργαζόμενους, που προσέφεραν απλόχερα τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους. Το δικαστήριο επέβαλε πολύμηνες ποινές φυλάκισης στους 24 χαλυβουργούς, παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες της «παραβίασης δικαστικής απόφασης» και της «παράνομης βίας» δεν αποδείχθηκαν από όσα κατέθεσε στην ακροαματική διαδικασία ο μηχανισμός της εργοδοσίας.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος Κωνσταντίνα Πολυζωγοπούλου, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέα Βαρβάρας Γνεσούλη, επέβαλε ποινές φυλάκισης 23 συνολικά μηνών με τριετή αναστολή στους Γ. Σιφωνιό, Ν. Χαροκόπο και Ν. Παυλάκη, πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γραμματέα, αντίστοιχα, του σωματείου κατά τη διάρκεια της απεργίας, και 21 μηνών με τριετή επίσης αναστολή στους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Αθώα έκρινε τη Μαρία Δελλή, τη μοναδική γυναίκα, σύζυγο χαλυβουργού, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν μέλος του σωματείου. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αγόρευσή της, που έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, χωρίς στην ουσία να ληφθεί υπόψη τίποτε από όσα είπαν οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους, η εισαγγελέας υιοθέτησε όλους τους ισχυρισμούς των μαρτύρων κατηγορίας, με το στόμα των οποίων μίλησε η ίδια η εργοδοσία.
Ενδεικτικά, χαρακτήρισε «αυτόκλητες συγκεντρώσεις» τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, ενώ πρότεινε την ενοχή στη βάση της «συλλογικής ευθύνης», χωρίς να έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα τα ονόματα των κατηγορουμένων και οι πράξεις «παράνομης βίας» που τους καταλογίζονται. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους καταδικασθέντες βρίσκεται και χαλυβουργός ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και ένα μήνα σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όντας μάλιστα απολυμένος και ανασφάλιστος.
Στο εδώλιο η απεργία
Αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς εξέφρασαν και χτες εργαζόμενοι που γέμισαν από το πρωί την αίθουσα του δικαστηρίου. Οσο περνούσε η ώρα, κόσμος συγκεντρωνόταν και στο προαύλιο των δικαστηρίων. Στην ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με βροχή από συνθήματα, όπως «η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».
Οι καταδικασθέντες χαλυβουργοί έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα την ώρα που έβγαιναν από την αίθουσα του δικαστηρίου. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Σιφωνιός, τόνισε πως οι χαλυβουργοί δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι και ευχαρίστησε όλους όσους συνεχίζουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Σημείωσε πως οι άνθρωποι που τους καταδίκασαν έχουν τη «συνείδηση του εργοδότη» και όχι του εργάτη. «Δε θέλουν να δικάσουν εμάς. Θέλουν να δικάσουν την απεργία», είχε πει νωρίτερα στην απολογία του.
Εκ μέρους των δικηγόρων που ανέλαβαν αφιλοκερδώς την υπεράσπιση των χαλυβουργών (Ευάγγελος Κατσιάβας, Αγγελος Βρεττός, Ιορδάνης Προυσανίδης, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Ελένη Ζαφειρίου), ως ένα ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα τους, η Ελένη Ζαφειρίου δήλωσε στο «Ριζοσπάστη»:
«Με τη σημερινή απόφαση, το δικαστήριο επιβράβευσε την εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή και ευθυγραμμίστηκε με την αντιλαϊκή και αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Ηταν μια καθαρά πολιτική δίωξη, οι κατηγορίες ήταν ανυπόστατες και κατασκευασμένες και σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός ότι η εισαγγελέας είχε ήδη έτοιμη την αγόρευσή της, πριν ακόμα ακούσει τις απολογίες των κατηγορουμένων. Το κατηγορητήριο και η απόφαση βασίστηκαν στην αρχή της συλλογικής ευθύνης, που είναι το πρώτο βήμα διολίσθησης προς την ιδεολογία του φασισμού».
Σημείωσε ακόμα πως με βάση την απόφαση αυτή «οι καταδικασθέντες κινδυνεύουν να απολυθούν χωρίς αποζημίωση» και πρόσθεσε πως «προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και ο απεργοσπαστικός μηχανισμός των μαρτύρων κατηγορίας που έστησε η εργοδοσία». Με δεδομένο ότι η επιχείρηση έχει καταθέσει αίτηση για ομαδικές απολύσεις άλλων 75 εργαζομένων, οι απολύσεις εργατών που πρωτοστάτησαν στην απεργία χωρίς να τους καταβληθούν αποζημιώσεις ήταν κι αυτός ένας από τους στόχους της καταδίκης και της επίδειξης δύναμης από την πλευρά της εργοδοσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου