Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Δελτία Τύπου για τα νέα τεύχη από Μαρξιστική Σκέψη και Ουτοπία

Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Κυκλοφορεί ο τόμος 11 της Μαρξιστικής Σκέψης. Περιλαμβάνει αφιερώματα στον Παύλο Φύσσα και τη διαδικασία εκφασισμού, τις αραβικές επαναστάσεις, το βαλκανικό ζήτημα και την αμερικανίδα ακτιβίστρια και καλλιτέχνιδα Μόλι Κραμπάπλ.

Το πρώτο μέρος του τόμου αφιερώνεται στις εξελίξεις μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί.

Ο Αλέξανδρος Πραντούνας αναφέρεται στην αγωνιστική φυσιογνωμία του Παύλου Φύσσα, ενώ ο Αντρέας Παγιάτσος εξετάζει τις μελλοντικές προοπτικές του αντιφασιστικού κινήματος και οι Χρήστος Αβραμίδης και Αντώνης Γαλανόπουλος μιλούν για τη διαδικασία του εκφασισμού που οδήγησε αναπόφευκτα σε αυτό το ωμό έγκλημα. Ακολουθούν μερικά υποκεφάλαια από την Καταστροφή του Λογικού του Λούκατς, πραγματευόμενα τα πρόδρομα ιδεολογικά ρεύματα του φασισμού. Και το μέρος ολοκληρώνεται με κείμενα διαπρεπών επιστημόνων (Ντόκινς, Μόντεγκιου) και μαρξιστών που καταρρίπτουν τη φυλετική θεωρία.

Ακολουθεί ένα μέρος για τις αραβικές εξεγέρσεις. Περιλαμβάνονται κείμενα μαρξιστών, ακτιβιστών, κ.λπ., αλλά και επαναστατικών οργανώσεων της περιοχής, για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Συρία και την Τυνησία. Συγκεκριμένα, ο αναγνώστης θα βρει για την Αίγυπτο κείμενα της Χριστίνε Μπούχολτζ, των Αιγύπτιων Επαναστατών Σοσιαλιστών, κ.ά., για τη Συρία γράφουν οι Γιάσερ Μανίφ, Γιόζεφ Ντάχερ, Μπασέμ Τσιτ, κ.ά., στην Τυνησία αναφέρεται ο Φατί Τσαμκί, ενώ οι Τζον Ρίντελ και Χρήστος Κεφαλής επιχειρούν μια θεωρητική συνολική προσέγγιση των αραβικών εξεγέρσεων.

Στο τρίτο μέρος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, γίνεται ένα αφιέρωμα στο βαλκανικό ζήτημα. Περιλαμβάνονται κλασικά κείμενα μαρξιστών (Λούξεμπουργκ, Ρακόφσκι, Λένιν, Τρότσκι, Δημητρόφ και Ράντεκ), ανακοινώσεις των συνδιασκέψεων των βαλκανικών σοσιαλιστικών κομμάτων του 1915 και 1920 και δυο άρθρα των Λουκιανού Χασιώτη και Δημήτρη Αστερίου που εξετάζουν την ιστορία της ιδέας της Βαλκανικής Ομοσπονδίας στο απελευθερωτικό και σοσιαλιστικό κίνημα των βαλκανικών εθνών.

Ακολουθεί μια ιστορική πραγματεία του Μάριου Μαρκοβίτη με θέμα τις τύχες των Ελλήνων κομμουνιστών που κατέφυγαν κατά το Μεσοπόλεμο στην ΕΣΣΔ, για να βρουν οι περισσότεροι ένα τραγικό θάνατο στην περίοδο των σταλινικών διώξεων. Στο μέρος αυτό περιλαμβάνονται και πολλά άγνωστα μέχρι σήμερα ντοκουμέντα.

Το αφιέρωμα στη διακεκριμένη Αμερικανίδα ακτιβίστρια και καλλιτέχνιδα Μόλι Κραμπάπλ, η οποία φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο του τεύχους, περιλαμβάνει μια συνέντευξή της στη Μαρξιστική Σκέψη και κείμενά της για την εμπειρία από τη φυλάκισή της στην επέτειο του Occupy Wall Street και την επίσκεψή της στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο. Και ο τόμος ολοκληρώνεται με ένα μέρος βιβλιοκριτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες, Εκδόσεις Τόπος,

Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 11473 Αθήνα, τηλ. 210 8222835, info@motibo.com. Βιβλιοπωλείο, τηλ. 210 3221580. 


ΟΥΤΟΠΙΑ

Διμηνιαία Έκδοση Θεωρίας και Πολιτισμού 

Μαυρομιχάλη 52, 106 80 Αθήνα 

Τηλ.: 210 36.07.742, Φαξ: 210 38.36.658 

www.u-topia.gr 


Εκδότης: Ευτύχης Μπιτσάκης & Εκδόσεισ Τοποσ 

Κεντρική διάθεση: Εκδόσεισ Τοποσ 

Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα 

Τηλ.: 210 32.21.580, Φαξ: 210 32.11.246 

www.toposbooks.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Κυκλοφόρησε το τεύχος 104 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) του περιοδικού ΟΥΤΟΠΙΑ, με ιδιαίτερα πλούσιο περιεχόμενο. Το σημερινό τεύχος αποτελείται από τρεις βασικές ενότητες: Κοσμολογία, Βιολογία, Τέχνη. Τα σχετικά προβλήματα προσεγγίζονται σύμφωνα με τον χαρακτήρα του περιοδικού (περιοδικό θεωρίας και πολιτισμού) στο θεωρητικό, επιστημολογικό επίπεδο.

Περιεχόμενα:

Κοσμολογία: J.P. Pecker, Mέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας: Κριτική και ερμηνεία της ακτινοβολίας βάθους του ουρανού. Μ. Σαριδάκης: Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, Από την παντοδυναμία στην κρίση. Ε. Μπιτσάκης: Χώρος και Χρόνος, H Συνεχιζόμενη Αναζήτηση. Ν. Ταμπάκης: Από την απλότητα στην πολυπλοκότητα. Επίσης μικρό αφιέρωμα στον J.P. Vigier, έναν από τους σημαντικότερους Γάλλους φυσικούς, που πέθανε σχετικά πρόσφατα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο κείμενα του J.P. Vigier: O κόσμος του Αϊνστάιν και Υπάρχει αιτιότητα στη μικροφυσική; Τα κείμενα-αφιερώματα αφορούν σημερινά προβλήματα κοσμολογίας.

Βιολογία: Λ. Λάκκα: H «Χρυσή Εποχή» της γαλλικής Σχολής της Μοριακής Βιολογίας. Συνέντευξη με τον François Jacob (βραβείο Νόμπελ) που επίσης έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Χρ. Γεωργίου: Κομμουνιστική Ισότητα άνευ όρων. Υπέρβαση των ορίων της Μαρξιστικής ισότητας. Μ. Κουκουλούδη-Μ . Σπυριδάκης: Η κοινωνικό-πολιτική προσέγγιση της έρευνας για τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Michel Morange: άρθρο για την προσωπικότητα και το έργο του François Jacob (1920-2013).

Παιδεία και Τέχνη: Ανδρουλάκης, Λαπαναΐτη, Μαρούδας, Οικονομάκης: Ο βαθμός αποδοχής του επιχειρηματικού μοντέλου διοίκησης στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Απ. Βαλτάς: O Kρόνος και ο Francisco Goya. Δ. Πασπάτης: H Παναγία των Παρισίων του Ουγκό, Όψεις ενός ανεστραμμένου κόσμου.

Στο σημερινό τεύχος δημοσιεύονται επίσης επίκαιρα άρθρα: Για την κρίση στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Γ. Μαίστρος), για την επιχείρηση εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής (Δ. Μπελαντής), για την Αμερικάνικη αναδίπλωση στη Μέση Ανατολή (Π. Παπακωνσταντίνου) και για τη θεωρία των δυο άκρων (Ε. Μπιτσάκης).

Το σημερινό τεύχος εικονογραφείται με έργα του ζωγράφου και χαράκτη Γιώργου Μήλιου, επιλεγμένα από τη Μαρία Κοκκίνη. Τα έργα συνοδεύονται από ένα κείμενο του ζωγράφου. Το τεύχος ολοκληρώνεται, όπως πάντα, με το Χρονικό του Βιβλίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου