Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ των 1000 προς την μεγάλη αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ και την αστική διαχείριση


Σχόλιο Κόκκινου Τύπου: Λάβαμε πρόσφατα στο mail μας πρόσκληση της "Πρωτοβουλίας των 1000" σε πλατιά συνάντηση της Αριστεράς. Η "πλατιά σύσκεψη της Αριστεράς" θα λάβει χώρα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το ερχόμενο Σάββατο, 25/1. Στην πρόσκληση περιλαμβάνονται οι άξονες της συζήτησης, όπως τους θέτει η "Πρωτοβουλία των 1000" .

Ο στόχος της σύσκεψης δεν είναι άλλος από τον διακηρυγμένο στόχο της ίδιας της "Πρωτοβουλίας των 1000", δηλαδή η "ενότητα της Αριστεράς". Τα ίδια ακούγαμε το '09, τα ίδια ακούσαμε πριν τις βουλευτικές εκλογές του '12, τα ίδια ακούμε και τώρα από τους διάφορους μπαλαντέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια ακούγαμε και από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. 


Πρόκειται ομολογουμένως περί μιας φιλότιμης προσπάθειας των διοργανωτών της σύσκεψης να θολώσουν τα νερά, όμως αν κάποιος ανατρέξει στον ιστότοπο της Π-1000 θα διαπιστώσει πως η διακήρυξη που υπέγραφαν οι "1000" το Νοέμβρη του '12 δεν προτείνει τίποτα άλλο πέρα από ένα πρόγραμμα φιλολαϊκής αστικής διαχείρισης, με κέντρο τα μικροαστικά στρώματα. 

Ουσιαστικά, αυτό που θέλει η "Πρωτοβουλία των 1000" (στην πλειοψηφία τους πρώην μέλη της ΑΡΑΝ και της ΚΟΕ) είναι να κάνουν εισοδισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, προσβλέποντας στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Όχι, δεν βρήκαν οι "1000" το σύγχρονο πολιτικό επαναστατικό υποκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων βρήκαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν μια καρικατούρα τακτικής σταδίων (αστικοδημοκρατική μεταρρύθμιση - εθνική ανεξαρτησία πρώτα και μετά βλέπουμε για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας).

Αλήθεια, πού ήταν αυτοί οι "1000" που κόπτονται δήθεν για την "ενότητα της Αριστεράς" και για πλατιές συναντήσεις, στις 8/1, ημέρα (απαγορευμένης) διαδήλωσης ενάντια στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε;  

Για να τελειώνουν λοιπόν κάποια στιγμή τα αστειάκια και το κρυφτούλι και επειδή χορτάσαμε από τις παναριστερές "σούπες", το ζητούμενο δεν είναι (ποτέ δεν ήταν) η "ενότητα της Αριστεράς", η οποία παρεμπιπτόντως αν επέλθει ποτέ, θα είναι προϊόν της κοινής δράσης στο κίνημα (και σίγουρα όχι συσκέψεων, προαποφασισμένων σε ροζ γραφεία). Ούτε ήταν ποτέ στόχος της αριστεράς να "σώσει τον τόπο", ψάχνοντας κάθε φορά να βρει πίσω από ποιον διαχειριστή θα στοιχηθεί. Στόχος της κομμουνιστικής αριστεράς είναι η απελευθέρωση της εργατικής τάξης, η επιστροφή του πλούτου στους παραγωγούς του, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μόνο που κάτι τέτοιο προϋποθέτει την εμφάνιση ενός σύγχρονου μαζικού κομμουνιστικού-επαναστατικού φορέα που θα ηγεμονεύει πολιτικά στο αντικαπιταλιστικό μέτωπο της νεολαίας και των εργαζομένων. Προϋποθέτει την κυριαρχία των εργατών και των συμμάχων τους υπό την ηγεμονία των πρώτων και φυσικά προϋποθέτει την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού.

Ψιλά γράμματα αυτά βεβαίως για τους διοργανωτές που έχουν επιλέξει, έπειτα από αρκετές περιπλανήσεις, να συνεχίσουν την πολιτική τους σταδιοδρομία στα μεγάλα σαλόνια και έχουν βρει τη νέα πολιτική τους στέγη στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς,
επιφυλάσσοντας για τους εαυτούς τους το ρόλο της "αριστερής" αντιπολίτευσης εντός της. Καθείς εφ' ω ετάχθη, στην πράξη κρινόμαστε όλοι. Ποιος ξέρει; Ίσως τους δοθεί η ευκαιρία να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά...

Υ.Γ: Τα παραπάνω ισχύουν προφανώς και για το "ΞΕΚΙΝΗΜΑ" που ανέλαβε το ρόλο του προπαγανδιστή της εκδήλωσης.

Πρόσκληση της Πρωτοβουλίας των 1000 σε πλατιά συνάντηση της Αριστεράς
Η Πρωτοβουλία των 1000 καλεί σε μια ανοικτή, πλατιά σύσκεψη, κομμάτων, οργανώσεων και τάσεων της Αριστεράς για να συζητήσουν την κρίση που περνά η ελληνική οικονομία και κοινωνία και τα καθήκοντα που προκύπτουν για την Αριστερά και τα κινήματα.

Είναι γνωστές οι απόψεις της Πρωτοβουλίας των 1000 ότι για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα των Μνημονίων και της τροϊκανής διακυβέρνησης απαιτείται η ενωτική πάλη και η συνεργασία της Αριστεράς και των κινημάτων, στη βάση ενός προγράμματος ρήξεων και ανατροπών με τις δυνάμεις του κατεστημένου. Στο κείμενο που ακολουθεί/επισυνάπτεται αναπτύσσονται μια σειρά από άξονες σαν βάση συζήτησης για την συγκυρία. Η συμμετοχή στην συνάντηση αυτή και ο σχετικός διάλογος ασφαλώς δεν εξυπακούουν συμφωνία με τις απόψεις της Πρωτοβουλίας. Στα πλαίσια του γόνιμου διαλόγου που επιδιώκει η Π-1000 με το σύνολο της Αριστεράς, οι διαφορετικές απόψεις είναι ευπρόσδεκτες.

Προσκλήσεις για συμμετοχή θα σταλούν στο σύνολο της Αριστεράς, στα μαζικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Κ.Κ.Ε., στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλες τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (είτε συμμετέχουν σε κάποιους από τους ευρύτερους σχηματισμούς, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είτε όχι) καθώς και σε προσωπικότητες του χώρου της Αριστεράς και του μαχητικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η συνάντηση θα έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τοποθετήσεις από κάτω.

Η συνάντηση θα γίνει στο Πάντειο πανεπιστήμιο, το Σάββατο 25 Γενάρη, στην αίθουσα Σάκη Καράγιωργα ΙΙ. Θα ξεκινήσει στις 2 μ.μ. και θα κρατήσει μέχρι τις 8 μ.μ.περίπου.

Το κείμενο σε pdf εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου